Δ.Αντωνόπουλος: «Στόχος μας η προβολή της Ναυπακτίας μέσω της επένδυσης στο θεματικό τουρισμό»

Εδώ και λίγους μήνες μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιείται κατά βάση στον ξενοδοχειακό τομέα αντιλαμβανόμενη τις δυνατότητες προβολής της Ναυπάκτου και ευρύτερα της Ναυπακτίας μέσω της επένδυσης στο θεματικό τουρισμό, συγκρότησε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Προβάλλω τη Ναυπακτία». Μπορεί η Κοιν.Σ.Επ. να μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής, ωστόσο έχει ήδη προγραμματίσει δύο μεγάλα γεγονότα, όπως αυτό της διοργάνωσης του 1ου Lepanto Folk Festival και του 1ου Παιδικού Φεστιβάλ. Και τα δύο θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι. Μιλώντας με τον ξενοδόχο Δημήτρη Αντωνόπουλο που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια σε συνεργασία με τον επίσης ξενοδόχο Δημήτρη Παπαδημητρίου, αυτό που μας μετάφερε είναι το ότι μέσω της συνεργασίας, της καλής θέλησης, της προσπάθειας, αλλά κυρίως της απομάκρυνσης από την καχυποψία, μπορούν να επιτευχθούν ιδιαιτέρως σημαντικά πράγματα για τη Ναυπακτία που θα φέρουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.Τί ακριβώς είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.);Οι Κοιν.Σ.Επ. έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και τη συνεύρεση επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνουν πράγματα εκτός του τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται. Ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και η δημιουργία τους είναι πολύ πιο εύκολη από το να κάνεις μια Ανώνυμη Εταιρεία ή μία Ο.Ε., ενώ το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για κερδοσκοπικές που όμως δε διανέμουν κέρδη. Ο νόμος σε υποχρεώνει το 60% του τζίρου να αναδιανέμεται για το σκοπό για τον οποίο έχει ιδρυθεί η Επιχείρηση, το 35% του τζίρου να δίνεται σε ημερομίσθια και το 5% να είναι το αποθεματικό. Αξίζει να τονίσουμε ότι το 50% των επιχειρήσεων της Γερμανίας είναι Κοιν.Σ.Επ.Ποια ήταν η αρχική εκείνη ιδέα που σας οδήγησε στη δημιουργία της Κοιν.Σ.Επ. “Προβάλλω τη Ναυπακτία”;

Η αρχική ιδέα ανήκει στον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ξεκινήσαμε με το site “gonafpaktia” και επειδή και οι δύο δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό, αντιληφθήκαμε ότι δεν μπορεί αυτή η περιοχή, η Ναυπακτία, να μην προσελκύει κόσμο. Η ιδέα λοιπόν ήταν να φτιάξουμε αρχικά ένα site, στο οποίο θα υπάρχουν δράσεις και πακέτα τουρισμού, ώστε να δείξουμε προς τα έξω την εναλλακτική πρόταση που είχαμε να συνδυάσουμε το βουνό και τη θάλασσα. Έτσι γεννήθηκε στη συνέχεια και η ιδέα της Κοιν.Σ.Επ. Εκείνο που ουσιαστικά καταλάβαμε είναι ότι η περιοχή θα πρέπει να επενδύσει στο θεματικό τουρισμό. Η Ναύπακτος μπορεί να επενδύσει σε αυτό το κομμάτι, έχοντας το χρόνο δέκα θεματικά γεγονότα, τα οποία θα δώσουν τεράστια ανάσα και θα διαφημίσουν την περιοχή. Αυτό που σας αναφέρω το έχουμε μελετήσει σε βάθος, δεν το αναφέρω τυχαία.

Συνεργάζεστε με παρόμοιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλες πόλεις; Υπάρχει περιθώριο και διάθεση από την πλευρά σας να επενδύσετε σε τέτοιες συνεργασίες;

Υπάρχει συνέδριο Κοιν.Σ.Επ. στο οποίο έχουμε προσκληθεί να συμμετάσχουμε και εννοείται πως θα ανταποκριθούμε θετικά, γιατί για εμάς είναι σημαντικό να πάρουμε καινούργιες ιδέες. Εμείς δραστηριοποιούμαστε ως Κοιν.Σ.Επ. εδώ και 5 περίπου μήνες και όπως αντιλαμβάνεστε θέλουμε να δούμε πώς λειτουργούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεγαλύτερο διάστημα από εμάς. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μόνο θετικά έχουμε να λάβουμε.

Το προσεχές διάστημα, συγκεκριμένα τον Ιούνιο, διοργανώνετε το 1ο Lepanto Folk Festival. Αυτή η ιδέα πώς γεννήθηκε;

Παλαιότερα είχαμε συνεργαστεί με τον κ.Μπάμπη Τσιάμη, ο οποίος είναι πλέον και ο υπεύθυνος στο χορευτικό κομμάτι του Festival και ο οποίος διαθέτει μεγάλη πείρα στον τομέα αυτό. Έχει διοργανώσει διάφορα Festival και έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλά. Είναι μάλιστα ο υπεύθυνος του Festival που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο, εδώ και περίπου 12 χρόνια. Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας, του πρότεινα να πραγματοποιήσουμε κάτι εδώ, στη Ναύπακτο. Έτσι και προχώρησαν τα πράγματα. Αρχικά υπολογίζαμε ότι θα έχουμε περίπου 200 με 250 άτομα. Αυτή τη στιγμή, που έχουν κλείσει οι συμμετοχές, έχουμε 618 άτομα, τα οποία θα επισκεφθούν τη Ναύπακτο με αφορμή το Festival. Από την Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Για να καταλάβετε, μας ζητούσαν να έρθουν επιπλέον 380 με 400 άτομα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει από Αντίρριο έως Μαραθιά. Όσον αφορά στα συγκροτήματα του εξωτερικού, στην αρχή είχαμε αιτήσεις από Μεξικό, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Πουέρτο Ρίκο. Σε αυτά τα χορευτικά συγκροτήματα εστάλησαν επίσημες προσκλήσεις από την Κοιν.Σ.Επ., αλλά αυτοί ήθελαν επίσημη πρόσκληση από δημόσιο φορέα προκειμένου να επιδοτηθούν από το δικό τους υπουργείο Τουρισμού ή το δικό τους Δήμο για το ταξίδι τους στη Ναύπακτο. Τα συγκροτήματα από τις συγκεκριμένες χώρες θα ερχόντουσαν δηλαδή εάν η διοργάνωσή μας τελούσε υπό την αιγίδα ενός δημόσιου φορέα, όπως για παράδειγμα του Δήμου. Είναι κάτι που θα κοιτάξουμε να το κάνουμε του χρόνου. Ωστόσο, θα έρθουν συγκροτήματα από Ιρλανδία, Ουαλία, Λιθουανία, Παλαιστίνη. Η ιδέα βέβαια για την επόμενη χρονιά, είναι το Festival να διαρκέσει είτε πέντε είτε επτά ημέρες, αντί τριημέρου όπως φέτος.

Αυτό που θέλω να τονίσω και το οποίο δεν το έχουμε ίσως αντιληφθεί στην ολότητά του, είναι το πόσο “πουλάει” η πόλη μας. Σε όλα τα Festival, αυτού του είδους που γίνονται ανά τον κόσμο, κατά 90% οι χορευτές πληρώνονται για να πάνε. Στην Τουρκία που γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα Festival, τα συγκροτήματα πληρώνουν μόνο τους μουσικούς τους. Όλα τα υπόλοιπα τούς παρέχονται δωρεάν. Στην Κίνα, πληρώνονται τα έξοδά τους και κάθε χορευτής λαμβάνει και περίπου 300 ευρώ για τη συμμετοχή του. Όταν λοιπόν, απευθύναμε τις προσκλήσεις με τον κ.Τσιάμη, καταλάβαμε ότι αυτή η πόλη “πουλάει” τόσο πολύ που καταφέραμε να έρθουν 618 άτομα, πληρώνοντας οι ίδιοι και τη διαμονή και το φαγητό τους. Ωστόσο, να σημειώσω ότι τα ξένα γκρουπ δε θα επιβαρυνθούν τα ίδια τη μεταφορά τους από το αεροδρόμιο στη Ναύπακτο και πίσω, ενώ αξίζει να πούμε πως οι Λιθουανοί και οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν στην περιοχή επτά ημέρες. Που σημαίνει ότι του χρόνου, εάν το Festival διαρκέσει περισσότερο, η διαμονή των συγκροτημάτων σαφώς και θα είναι ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας. Οι άνθρωποι αυτοί, αυτό που ζητούν είναι να συνδυάσουν τις διακοπές με το χόμπυ τους. Αυτό είναι το ζητούμενο, όπως αντιλαμβάνεστε.

Θέλω να ευχαριστήσω τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες για την πολύ καλή τιμή που έδωσαν. Με την πρώτη επαφή, κατάλαβαν το καλό για την πόλη. Προσπαθήσαμε και απλώσαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο τη δουλειά, ώστε να ωφεληθούν οι επαγγελματίες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μας και εσάς, τα Μέσα Ενημέρωσης για το κομμάτι της επικοινωνίας.

Επενδύετε λοιπόν, ως Κοιν.Σ.Επ. στο θεματικό τουρισμό και εν προκειμένω στον πολιτιστικό τουρισμό. Θα ήθελα να μου αναπτύξετε λίγο περισσότερο το σκεπτικό και τη φιλοσοφία σας γύρω από το συγκεκριμένο. Στοχευμένα επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στην κατηγορία των τουριστών που ενδιαφέρονται για την προβολή των ηθών, των εθίμων και της κουλτούρας τους και με αφορμή aυτό, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τη λεγόμενη “πορτοκαλί οικονομία”. Πρόκειται ουσιαστικά για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία. Πώς δηλαδή, για παράδειγμα, τα μουσεία μας, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία. Πώς τα θέατρά μας, αλλά και όλες οι εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. Είναι η τάση που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, ειδικά τώρα με την κρίση. Όσον αφορά συγκεκριμένα στη Ναυπακτία, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τριήμερα – τετραήμερα, παρέχοντας καλές υπηρεσίες στον κόσμο, εύκολα, οικονομικά, με καλή θέληση, χωρίς καχυποψία και να συνεργαστούμε με ομάδες ναυπάκτιων που ασχολούνται για παράδειγμα με το ποδήλατο ή την τέχνη. Μπορούμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας επίσης σε περιπατητικές εκδρομές στη Ναυπακτία, αλλά και σε αθλητικούς αγώνες είτε τέννις είτε volley. Είναι εύκολο να διοργανώσεις τέτοιες δραστηριότητες. Χρειάζεται καλή διάθεση και συνεργασία και επαναλαμβάνω…όχι καχυποψία!

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Folk Festival; Τί περιλαμβάνει;

Την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Αντίρριο. Την επόμενη, Σάββατο, 27 του μηνός, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στην πλαζ της Ψανής. Πριν από την κεντρική αυτή εκδήλωση θα λάβει χώρα παρέλαση από τα συγκροτήματα με τις στολές τους στην πόλη. Τα σημεία από όπου θα περάσει η παρέλαση θα καθοριστούν σε συνεργασία με το Τμήμα της Τροχαίας. Την Κυριακή, θα τους παραθέσουμε ένα πάρτυ για τους συμμετέχοντες στον κήπο του Ξενία. Και εκεί θα χορέψουν και θα γίνουν master classes, που σημαίνει ότι για παράδειγμα ο δάσκαλος των Λιθουανών θα δείξει παραδοσιακούς χορούς στους συμμετέχοντες από την Ουαλία και αντίστροφα.

Ουσιαστικά θα αναπτυχθεί δηλαδή μια “συνομιλία” μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών σε επίπεδο παραδοσιακών χορών…

Ακριβώς! Επίσης, σκοπεύουμε να απασχολήσουμε πέντε με έξι άτομα , τα οποία θα πληρωθούν κανονικά από την Κοιν.Σ.Επ., προκειμένου να ξεναγήσουν ομάδες που θα σχηματιστούν σε διάφορα σημεία της περιοχής, με στόχο τη διαφήμιση της. Ακόμη, προγραμματίζουμε την επίσημη επίσκεψη των επικεφαλής των αποστολών στο Δημαρχείο, όπου και θα λάβουν τόσο από την Κοιν.Σ.Επ. όσο και από το Δήμο Ναυπακτίας αναμνηστικά μετάλλια από την επίσκεψή τους στη Ναύπακτο.

Πέραν του 1ου Lepanto Folk Festival όμως, στα άμεσα σχέδιά σας, είναι και το Παιδικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου τον Αύγουστο. Τί δράσεις θα περιλαμβάνει;

Και αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε να το καθιερώσουμε. Πέρα από τα δικά μας τα παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες και τα παιδιά που θα βρεθούν στην περιοχή για τις διακοπές τους, θα έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν. Πράγματα που θα τους μείνουν. Μην αγνοούμε το γεγονός ότι όταν περνάει καλά ένα παιδί, περνάει καλά και όλη η οικογένεια! Στη φιλοσοφία της Κοιν.Σ.Επ. είναι ότι κάνουμε να το αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που είναι ειδικός. Όπως σας ανέφερα πριν και για το Folk Festival τον κ.Τσιάμη, έτσι και στην περίπτωση του Παιδικού Φεστιβάλ, θα σας πω ότι θα το αναλάβει η ιδιοκτήτρια του χώρου δημιουργικής απασχόλησης “Σβούρα”, Άντζυ Κάντζου. Το concept περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον κήπο του Ξενία. Στο τέλος κάθε ημέρας θα υπάρχει μία παράσταση, την πρώτη ημέρα θα είναι για παράδειγμα ένας μάγος, την άλλη ημέρα κάποιο θεατρικό, την τρίτη ημέρα ένα άλλο θεατρικό από τοπική ομάδα. Στο χώρο θα υπάρχουν και εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στο παιδικό βιβλίο. Επίσης, θα καλέσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής θα στήσουν τα δικά τους περίπτερα με τα προϊόντα τους. Όλα αυτά φυσικά θα γίνουν με νόμιμο τρόπο. Το σκεπτικό μας λοιπόν είναι να γίνει ένα μεγάλο Φεστιβάλ σαν τα αντίστοιχα του εξωτερικού, όπου ο κήπος του Ξενία θα μετατραπεί σε ένα χώρο πολλαπλών δράσεων για το παιδί, το οποίο επί τρεις και πλέον ώρες θα γεμίσει την ημέρα του. Την τέταρτη ημέρα θα έχουμε τη χαρά να βρίσκεται κοντά μας η κ.Κάρμεν Ρουγγέρη, που θα πραγματοποιήσει μία παιδική παράσταση. Την τελευταία ημέρα θέλουμε να γίνει μία παράσταση και για τους μεγάλους και αυτή τη στιγμή συζητούμε σχετικά με τοπικές θεατρικές ομάδες, αλλά και με ομάδες από την Αθήνα. Για εμάς ωστόσο, προέχει η συνεργασία με τις τοπικές. Παράλληλα, θέλουμε όλο αυτό να ενταχθεί σε ένα δεκαπενθήμερο ενός συνολικού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει για παράδειγμα εκθέσεις ζωγραφικής και ό,τι άλλο μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα.

Επόμενες σκέψεις από την Κοιν.Σ.Επ “Προβάλλω τη Ναυπακτία”;

Θέλουμε να κάνουμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλη τη Ναυπακτία και αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος. Επίκεντρο για εμάς δεν είναι μόνο η Ναύπακτος, αλλά το σύνολο της Ναυπακτίας. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για δράσεις πολιτιστικές και οικοτουριστικές. Υπάρχει επίσης μία ιδέα για κάτι πολύ καλό το χειμώνα, για το οποίο ωστόσο δεν μπορώ στην παρούσα φάση να πω περισσότερα μιας και είμαστε ακόμη στη φάση της προετοιμασίας.

lepantomag.gr