Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Λακωνία – Χτυπούν καμπάνες για να εκκενωθούν τα χωριά

Καίγονται Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια – «Από το βουνό του Φαρακλού, όπου βρίσκονται κολώνες της ΔΕΗ και κεραίες τηλεπικοινωνιών, άρχισαν όλα» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του χωριού Φαρακλό – Ανεμοι 8 μποφόρ στην περιοχή.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 03:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Φαρακλό στη Νεάπολη Λακωνίας. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ από νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι και Φαρακλό.«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Σε άλλα μέρη κινδυνεύουν περισσότερο. Η φωτιά ίσως σταματήσει στη θάλασσα. Καίγονται Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια. Κανείς δεν ξέρει από τι ξέσπασε η φωτιά. Ίσως έπεσε κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ κι έτσι άρχισαν όλα. Παντού έχουμε εστίες κι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Μακάρι να σταθούμε τυχεροί», υπογράμμισε.

«Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα και δεν έχουμε νερό να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Συντονισμός χάλια. Απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Έπρεπε τουλάχιστον σε συγκεκριμένους χώρους να έχουμε δεξαμενές με νερό. Πριν τη φωτιά έπρεπε να έχουμε λάβει μέτρα. Μας έχει ζέσει η φωτιά κι αν μπει προς τα μέσα θα κάψει όλα τα σπίτια», πρόσθεσε.

«Το χωριό μας καίγεται ολοκληρωτικά. Από παντού ακούμε εκρήξεις. Τα πρώτα σπίτια ήδη καίγονται. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι λίγες, γιατί εγκλωβίστηκαν κι από αέρος δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, φυσάει πάρα πολύ», υπογράμμισε ο Γιώργος Λιβανός, πρόεδρος του χωριού Άγιος Νικόλαος. 

«Ο αέρας όλο και δυναμώνει. Δυνάμεις δεν έχουμε σε λίγο μας τελειώνει και το νερό. Βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού. Το χωριό μας έχει 650 κατοίκους. Έχει εκκενωθεί κι έχουν μείνει μόνο όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση», πρόσθεσε.

«Δίνεται τεράστιος αγώνας με τις φλόγες. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος κι όλη η δημοτική αρχή είμαστε παρόντες. Δίνουμε όλο μας το είναι. Ο αέρας είναι πολύ δυνατός, 8 με 9 μποφόρ. Πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Δεν έχει τραυματιστεί κανείς. Πραγματικά δίνουμε αγώνα να σβήσει η φωτιά, αλλά αν δεν πέσει ο αέρας τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», σημείωσε ο Ιωάννης Σουρλάς, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς, Γιάννη Σούρλα, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς «η κατάσταση είναι δραματική ενώ έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Φαρακλό και το Λάχι».

protothema.gr