Ελλάδα: Παγκόσμιοι επενδυτές φέρνουν ελπίδα και ..φρέσκο χρήμα

08bc0e1eb2aa138a524047a3249f8855_l

Το παγκόσμιο κάλεσμα που έκανε η χώρα μας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και των έργων υποδομής, δείχνει σιγά-σιγά να έχει προσελκύσει παγκόσμιους παίκτες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, φέρνοντας μαζί τους πολύτιμα κεφάλαια που θα βοηθήσουν τη χώρα στην προσπάθεια για την πολυπόθητη επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Επενδυτές σχεδόν από κάθε γωνιά του τοποθετούνται σε νέες ή παλιές επενδύσεις. H λίστα των χωρών είναι μεγάλη: Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Γερμανία, Σ.Αραβία, Ινδία, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Κατάρ, Κίνα, Αυστρία,

Στο χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα στο ΔΕΣΦΑ έχουμε 2 νέους επενδυτές: την Ιταλική Snam και την Socar από το Αζερμπαϊτζάν. Στο Ελληνικό εκτός από τη Lamda στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν: η Κινεζική Fosun και από τη Σ.Αραβία η Eagle Hills.

Και η λίστα συνεχίζει: Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκτά η Ιταλική Ferrovie, τον ΟΛΠ η Κινεζική Cosco, στο Θριάσιο συμμετέχει η Goldair με συνέταιρο την Αυστριακή εταιρεία Σιδηροδρόμων ΟΒΒ.

Άραβες αγόρασαν τον Αστέρα Βουλιαγμένης, από το Κατάρ σχεδιάζεται η επένδυση στη Ζάκυνθο, η Αμερικανική Black Rock θέλει να επενδύσει στο mall Academy Gardens, στο διαγωνισμό για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι μαζί με την ΤΕΡΝΑ κατεβαίνουν οι Ινδοί της GMR.

Να μην ξεχνάμε φυσικά τους Γερμανούς της Fraport που απέκτησαν τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια. Στα project που έρχονται παγκόσμιες συμμετοχές αναμένουμε για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού και του ΟΛΘ, την παραχώρηση του ΒΟΑΚ κ.α.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com