Ευρωεκλογές: Στην κούρσα ο Σαρλ Μισέλ εν μέσω αντιδράσεων γιατί «αφήνει πρόωρα το τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η άνευ προηγουμένου απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να εγκαταλείψει πρόωρα τα καθήκοντά του τον Ιούλιο εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής, εγείρει ακανθώδη ερωτήματα σχετικά με τη διαδοχή του» σχολιάζει το AFP.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ηλικίας 48 ετών, ο οποίος προήδρευσε των συνεδριάσεων των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επρόκειτο να τερματίσει την τρέχουσα θητεία του τον Νοέμβριο.

Αποφάσισε να προετοιμάσει το μέλλον του υποβάλλοντας υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές. Προγραμματισμένες για τις 6-9 Ιουνίου, θα οδηγήσουν σε ανανέωση των επικεφαλής των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική ισορροπία που θα προκύψει από τις εκλογές.

Η ανακοίνωση δημιουργεί προσδοκίες για τις προθέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να πάρει νέα εντολή.

Ο Charles Michel, ο οποίος θα ηγηθεί της λίστας του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR, του γαλλόφωνου φιλελεύθερου κόμματος) στις ευρωεκλογές, σκοπεύει να ασκήσει «τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι να ορκιστεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Βουλή, που θα γίνει στις 16 Ιουλίου».

Διαβεβαίωσε ότι τα καθήκοντά του είναι συμβατά με τη διεξαγωγή εκστρατείας για την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτή ενός πρωθυπουργού ή ενός προέδρου (μιας χώρας-μέλους) σε μια προεκλογική εκστρατεία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχολιάζοντας τις συνέπειες από την πρόωρη αποχώρησή του, η οποία προκάλεσε επικρίσεις είπε ότι «Εάν όλα πάνε καλά, οι διορισμοί στις κορυφαίες θέσεις μπορούν να αποφασιστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο αμφισβήτησε την ικανότητα του Σαρλ Μισέλ να «εκστρατεύει και, ειδικότερα, να προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουνίου».

Εάν δεν βρεθεί διάδοχος, οι διαδικασίες της ΕΕ προβλέπουν ότι, σε περίπτωση λήξης της θητείας λόγω «κωλύματος», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικαθίσταται προσωρινά από τον Ευρωπαίο ηγέτη του οποίου η χώρα ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβούλιο της ΕΕ.

Όμως, τον Ιούλιο, ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις αντιευρωπαϊκές του διαθέσεις και ο μόνος ηγέτης μεταξύ των 27 που διατήρησαν δεσμούς με το Κρεμλίνο μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Ωστόσο, ο Charles Michel ανέφερε ότι είναι δυνατό να “τροποποιηθούν (αυτές οι διατάξεις) με απλή πλειοψηφία”. «Εάν υπάρχει επιθυμία να αποφευχθεί ο Βίκτορ Όρμπαν, υπάρχουν διαφορετικές πιθανές επιλογές», είπε.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld, από το Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι), την ίδια πολιτική οικογένεια με τον Charles Michel, επέκρινε αυτήν την αποχώρηση.

Ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο στη μέση μιας καταιγίδας. Αν αυτό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποια είναι η αξιοπιστία σας ως υποψήφιος;” έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Ο Charles Michel υπερασπίστηκε την επιλογή του να είναι υποψήφιος στις εκλογές ως «παράδειγμα» και «προσωπική ανάληψη κινδύνων».

«Θα ήταν πολύ άνετο για μένα να περιμένω μέχρι τον Δεκέμβριο, να μην τρέχω, να μην είμαι υπεύθυνος (…) και να προσπαθήσω να διαπραγματευτώ παρασκηνιακά έναν ρόλο για το μέλλον», είπε, χωρίς να πει αν στόχευε σε άλλη θέση στην «κορυφή»» πέρα ​​από την εκλογή του ως ευρωβουλευτή, όπως η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είπε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την απόφασή του το Σάββατο, προσθέτοντας ότι “οι περισσότεροι από αυτούς αντέδρασαν θετικά”.

Ο Βέλγος αξιωματούχος εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 για να διαδεχθεί τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενός θεσμού που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών, κατά τη διανομή των «υψηλών θέσεων». Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση των εργασιών των συνόδων κορυφής της ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα είναι 720 μετά τις εκλογές του Ιουνίου, εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία.

Πηγή: ertnews.gr