Εφιάλτης σε βορρά και νότο στη Γάζα – Εντείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

Τρίτη μέρα της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, με τις πληροφορίες να λένε ότι είχε ξεκινήσει νωρίτερα νωρίτερα, χωρίς να το επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, εχουν αναπτυχθεί πολλά τεθωρακισμένα στο νότο, στην περιοχή Χαν Γιούνις, όπως μεταδίδουν και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και έχει ζητηθεί από τους αμάχους τους Παλαιστινίους, που κάποιοι από αυτούς είναι ήδη εκτοπισμένοι από τον βορρά, να εγκαταλείψουν προς τη δυτική Λωρίδα της Γάζας, σε περιοχές όμως όπου δεν υπάρχουν μέρη να μείνουν. Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα όλη τη νύχτα και και στο βορρά. Όμως, στο βορρά υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκουν αντίσταση από πυρήνες της Χαμάς.

Το πρωί οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει τρεις επιθέσεις με ρουκέτες, η μία στην Μπερσεβά, όπου βρίσκεται και η αεροπορική βάση των Ισραηλινών, εκεί από όπου απογειώνονται τα μαχητικά και επιχειρούν στη Γάζα και δύο στις κοινότητες στις συνοριακές της Γάζας. Τα κιμπούτς, που μέχρι την 7η Οκτωβρίου είχαν και 1.000 κατοίκους ή και περισσότερους, τώρα έχουν γίνει στρατιωτικές βάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές δέχονται συνέχεια πλήγματα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

WSJ: Με θαλασσινό νερό σκοπεύει το Ισραήλ να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιεί ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς. Το σχέδιο είναι να τις εγκαταλείψουν οι μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Σε 623 κομμάτια έχει χωριστεί η Γάζα. Όπως λένε οι Ισραηλινοί, πρόκειται για μια προσπάθεια 8 ετών και τέθηκε στη διάθεση διοικητών και μονάδων στο πεδίο. Κάθε ένα κομμάτι έχει ένα χρώμα και το χρώμα, για παράδειγμα το πράσινο υποδηλώνει ότι στο 75% οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αυτή. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με το 25% που έχει μείνει πίσω και αυτή η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών για βομβαρδισμούς.

Ακόμα και η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού που πήγε στη Γάζα είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος πλέον για τους άμαχους Παλαιστίνιους μέσα στη Γάζα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πού να πάνε και στερούνται βασικών αγαθών τροφή, νερό, φάρμακα. Ακόμα δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες ούτε και ρεύμα.

Πηγή: ertnews.gr