ΗΠΑ: Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

550_334_533161

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ κατά 6%, μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Monmouth που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, την παραμονή των προεδρικών εκλογών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 802 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και βάσει των αποτελεσμάτων της το 50% τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενώ το 44% υποστηρίζει τον Τραμπ, με ένα περιθώριο λάθους στο ±3,6%, επισημαίνει το πανεπιστήμιο σε μια ανακοίνωση.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου, που δημοσιεύτηκε την 17η Οκτωβρίου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν κατά 12% του μεγιστάνα.

FOX: Μπροστά με 4 μονάδες η Κλίντον

Την ίδια ώρα η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος διατηρεί μια πολύ μικρή διαφορά έναντι του δισεκατομμυριούχου στις πολιτείες κλειδιά της Φλόριντας και της Βόρειας Καρολίνας, καταδεικνύει μια νέα δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac.

«(Η διαφορά) στα αποτελέσματα των πιθανών ψηφοφόρων στην Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, δύο πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την τελική έκβαση είναι πολύ μικρή» για να αναδείξει τον τελικό νικητή, σημειώνεται στο δελτίο τύπου που διανεμήθηκε μαζί με τη δημοσκόπηση.

Στην Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με ποσοστό 46% έναντι 45% του Τραμπ, εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους (±3,3%).

Στη βόρεια Καρολίνα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει προβάδισμα 2% έναντι του δισεκατομμυριούχου, με 47% έναντι 45%, επίσης εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος.

Κλίντον: Θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων

«Θέλω να είμαι η πρόεδρος για όλους, για εκείνους που θα με ψηφίσουν και για εκείνους που θα με καταψηφίσουν» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας που δίχασε τις ΗΠΑ και προκάλεσε την έκπληξη της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών τόνων των αντιπάλων και των σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ τους.

«Η αποστολή που έχω μπροστά μου είναι να ενώσω την χώρα» πρόσθεσε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «επέτεινε» με τη ρητορική του τις «διασπάσεις και τους διχασμούς» μεταξύ των Αμερικανών.

Τραμπ: Το τέλος του «διεφθαρμένου καθεστώτος της Ουάσιγκτον»

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ, ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει το τέλος του «διεφθαρμένου καθεστώτος της Ουάσιγκτον», κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Σαρασότα της Φλόριντας.

«Το συμβόλαιό μου με τον Αμερικανό ψηφοφόρο ξεκινά με ένα σχέδιο να βάλουμε ένα τέλος στην διαφθορά της κυβέρνησης ώστε να απαλλάξουμε την χώρα μας – και να την απαλλάξουμε σύντομα – από τις ομάδες ειδικών συμφερόντων που εγώ γνωρίζω τόσο καλά» υπογράμμισε ο μεγιστάνας, υποστηρίζοντας ότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον «προστατεύεται από ένα απόλυτα μεροληπτικό σύστημα».

«Θέλω όλο το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον να ακούσει τις λέξεις που θα πούμε όλοι μαζί, όταν κερδίσουμε αύριο: θα καθαρίσουμε τον βούρκο» επισήμανε ενώπιον των υποστηρικτών του.

«Δεν κατανοώ γιατί δεν υπάρχει κανένας στις συγκεντρώσεις της» διερωτήθηκε ο δισεκατομμυριούχος αναφερόμενος στην αντίπαλό του των Δημοκρατικών την οποία αποκάλεσε «παλιάνθρωπο».

Ο δισεκατομμυριούχος επιπλέον καταφέρθηκε εναντίον των τραγουδιστών Τζέι Ζι και Μπιγιονσέ, που έσπευσαν στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον την Παρασκευή το βράδυ στο Οχάιο σε μια ογκώδη συναυλία, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν «άσεμνες» εκφράσεις, που αν εκείνος τις ξεστόμιζε θα οδηγούνταν στην ηλεκτρική καρέκλα.

«Δεν θεωρείτε πως είναι απίστευτο (ότι) ο Τζέι Ζι και η Μπιγιονσέ χρησιμοποιούν άσεμνη γλώσσα στο τραγούδι, χρησιμοποιούν λέξεις που, εάν εγώ ποτέ τις ξεστόμιζα, θα με οδηγούσαν στην ηλεκτρική καρέκλα;» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα, στη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιου Χαμσάιρ και το Μίσιγκαν.

Ομπάμα: Κάντε για την Χίλαρι ό,τι κάνατε για εμένα

«Κάντε για την Χίλαρι αυτό που κάνατε για εμένα» προέτρεψε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ομιλία που εκφώνησε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, μία ημέρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου για την εκλογή του/της διαδόχου του.

«Έχετε την ευκαιρία να εκλέξετε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο!» πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον των υποστηρικτών της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο.

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «Ναι, μπορούμε!» (Yes, we can!), το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

real.gr