Η.Β: Η κυβέρνηση υιοθέτει νέους τόνους προσέγγισης σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Στροφή σε τόνους περισσότερο επικριτικούς απέναντι στο Ισραήλ για τη δράση του στη Γάζα, κάνουν οι Τόρις αλλά και η κυβέρνηση δια του υπουργού των Εξωτερικών, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας  Μπεν Γουάλας, προειδοποιεί σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily  Telegraph, ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη νομική και ηθική του εξουσία για τον πόλεμο στη Γάζα, με αυτό που αποκαλεί «δολοφονική οργή» κατά του παλαιστινιακού λαού.

Στο άρθρο ο πρώην υπουργός περιγράφει τις ισραηλινές τακτικές ως ωμές και αδιάκριτες και προειδοποιεί ότι θα τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση για άλλα 50 χρόνια ριζοσπαστικοποιώντας τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Στο άρθρο του, καταδικάζει «αναμφισβήτητα» τη βία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και λέει ότι δεν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, προτρέπει το Ισραήλ να διδαχθεί από τη βρετανική εμπειρία στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία απέδειξε ότι «όσο σίγουρος είναι ότι η νύχτα ακολουθεί την ημέρα, η ιστορία μας δείχνει ότι η ριζοσπαστικοποίηση ακολουθεί την καταπίεση».

Η εντυπωσιακή παρέμβαση ακολουθεί μια αλλαγή στον τόνο της Βρετανίας προς το Ισραήλ, με τον Λόρδο Κάμερον να υποστηρίζει μια κατάπαυση του πυρός «αν είναι βιώσιμη».

Σε ένα κοινό άρθρο με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπάερμποκ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών  υπογραμμίζει :

«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός της μάχης σήμερα. Πρέπει να είναι ειρήνη που διαρκεί μέρες, χρόνια, γενιές. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη».

Γράφοντας στους Sunday Times, ο κ. Κάμερον και η κα Μπάερμποκ πρόσθεσαν:

«Δεν πιστεύουμε ότι η έκκληση αυτή τη στιγμή για μια γενική και άμεση κατάπαυση του πυρός, ελπίζοντας ότι με κάποιο τρόπο θα γίνει μόνιμη, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αγνοεί γιατί το Ισραήλ αναγκάζεται να αμυνθεί: η Χαμάς επιτέθηκε βάρβαρα στο Ισραήλ και εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες για να σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες κάθε μέρα».

«Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα».

Σε μια προειδοποίηση προς το Ισραήλ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά, κάνοντας το αυτό, πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο“.

Πηγή: ertnews.gr