Η γραμμή… μαζινό του Παναιτωλικού!

 

Οι Αμερικάνοι στα τόσα που έχουν πει κατά καιρούς, ειδικά για τα αθλήματα, έχουν πει και κάτι σωστό που έχει να κάνει με την άμυνα. Το ότι δηλαδή ναι μεν η επίθεση φέρνει τα εισιτήρια, αλλά από την άλλη η άμυνα φέρνει τις νίκες και τις επιτυχίες. Φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Με την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος να έχει ξεκινήσει, πολλές είναι οι ομάδες που κοιτάζουν αρχικά να δυναμώσουν την άμυνά τους και μετά κοιτάζουν και για παίκτες που θα φέρουν τα γκολ και τον κόσμο στο γήπεδο.

Στον Παναιτωλικό η άμυνα έχει σχεδόν… κλειδώσει. Και λέμε σχεδόν γιατί ακόμα μένει μία προσθήκη, ενός ακόμα αριστερού μπακ που θα πλαισιώσει τον Λουίς Ρότσα. Το όνομα του Φερνάντο Εβανζελίστα παίζει δυνατά, αλλά από την στιγμή που δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις στην περίπτωση απόκτησής του,

εμείς θα ασχοληθούμε με τους παίκτες που είναι σίγουροι.

Τερματοφύλακες

Κυριακίδης: Ο πολυτιμότερος της περσινής χρονιάς

Ξεκινάμε από την θέση του τερματοφύλακα, όπου εκεί βρίσκουμε τον Δημήτρη Κυριακίδη, τον πολυτιμότερο παίκτη της ομάδας την χρονιά που μας πέρασε. Ο 30χρονος τερματοφύλακας δεν πήρε αρχικά τις ευκαιρίες που περίμενε, αλλά μόλις μπήκε στην βασική ενδεκάδα δεν βγήκε ποτέ από αυτή. Συνολικά αγωνίστηκε σε 24 ματς πρωταθλήματος και με τις επεμβάσεις του έκανε πολλούς να τονίζουν πως θα άξιζε μια κλήση από την Εθνική. Ο Κυριακίδης προορίζεται για βασικός τερματοφύλακας του Παναιτωλικού την ερχόμενη χρονιά και όλοι περιμένουν να έχει ακόμα καλύτερη χρονιά από την περσινή.

Κριστιάνο: Θα παλέψει για τις ευκαιρίες του

Ως δεύτερος στην θέση του τερματοφύλακα προορίζεται ο Κριστιάνο Περέιρα Φικγεϊρέδο. Ο 26χρονος Πορτογάλος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από τους Αγρινιώτες και με έναν τόσο καλό Κυριακίδη ήταν λογικό να μην πάρει τις ευκαιρίες που θα ήθελε. Φέτος θέλει να παλέψει για να διεκδικήσει περισσότερες συμμετοχές και γιατί όχι και την φανέλα του βασικού, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Από την… μάχη αυτή πάντως κερδισμένη βγαίνει η ομάδα που έχει δύο καλούς τερματοφύλακες.

Ως τρίτος τερματοφύλακας θα είναι ο γεννημένος στις 6/4/1992 Ανδρέας Κολοβούρης, ο οποίος αποκτήθηκε από την Καλαμάτα, ήταν στο ρόστερ των… καναρινιών χωρίς να πάρει ευκαιρίες και φέτος αναμένεται να πάρει.

Δεξιά μπακ

Μύγας: Ποντάρουν πολλά επάνω του

Συνεχίζουμε με την δεξιά πλευρά της άμυνας και τον Γιώργο Μύγα. Ο νεαρός θεωρείται και όχι άδικα ως ένας από τους παίκτες από τους οποίους ο Παναιτωλικός μπορεί να επενδύσει και να βγάλει χρήματα από πιθανή πώλησή του. Την περσινή χρονιά πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις ως δεξί μπακ και δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχουν ομάδες από το εξωτερικό και κυρίως από Ιταλία που κοιτάζουν σοβαρά την περίπτωσή του. Με 19 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο ο 22χρονος αμυντικός ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του, με το όνομά του να ακούγεται και για τον Παναθηναϊκό. Ο μικρός ετοιμάζεται φέτος να ανέβει επίπεδο και οι Αγρινιώτες ποντάρουν πολλά επάνω όχι μόνο για την χρονιά που θα αρχίσει σε λίγους μήνες, αλλά και για το μέλλον συνολικά και γιαυτό άλλωστε του ανανέωσαν το συμβόλαιο ως το 2019.

Κουτρουμάνος: Η εμπειρία που πάντα δίνει λύσεις

Μαζί με τον Μύγα, καθώς δεν υπάρχει αυτό που λέμε πρώτος ή δεύτερος, θα βρίσκεται στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Δημήτρης Κουτρουμάνος. Ο έμπειρος αμυντικός θα μείνει για 6η συνεχόμενη χρονιά στον Παναιτωλικό και στα 29 του είναι έτοιμος να προσφέρει με την εμπειρία και το ταλέντο του φυσικά. Την χρονιά που πέρασε αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος και 3 Κυπέλλου και φέτος αναμένεται να συγκροτήσει με τον Μύγα ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην θέση αυτή. Άλλωστε στον Παναιτωλικό θέλουν και στα δύο άκρα, αλλά και συνολικά σε όλες τις θέσεις ή στις περισσότερες, να μην υπάρχει μόνο ένας παίκτης αλλά παραπάνω προκειμένου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Αριστερά μπακ

Ρότσα: Περιμένει τον δεύτερο…

Στην απέναντι πλευρά για την ώρα έχει αποκτηθεί ένας παίκτης και οι Αγρινιώτες είναι δεδομένο πως θα πάρουν ακόμα έναν. Αρχικά αυτός που έχει ήδη αποκτηθεί είναι ο 22χρονος Πορτογάλος Λουίς Ρότσα. Ο νεαρός αριστερός μπακ ξεκίνησε την καριέρα του στην Γκιμαράες και με την Β’ ομάδα αγωνίστηκε σε 64 παιχνίδια. Από το 2013 ανέβηκε στην πρώτη έχοντας στο διάστημα αυτό 37 συμμετοχές. Θεωρείται από τους ανερχόμενους στην θέση αυτή και στον Παναιτωλικό πιστεύουν πως κατάφεραν να κάνουν μια πολύ καλή κίνηση αποκτώντας τον.

Όπως αναφέραμε όμως ο Ρότσα δεν θα είναι μόνος του καθώς τα… καναρίνια θα κοιτάξουν για ακόμα έναν παίκτη που όπως και στην δεξιά πλευρά δεν θα είναι ούτε βασικός, ούτε αναπληρωματικός, απλά θα παλέψει με τον συμπαίκτη του για την βασική ενδεκάδα. Η περίπτωση του Εβανζελίστα παρά τα όσα γράφτηκαν δεν έχει παρατηθεί, ενώ ενδεχομένως να κοιτάξουν και στην ελληνική αγορά, αν βρεθεί κάτι αξιοσημείωτο.

Κεντρικοί αμυντικοί

Και κλείνουμε με τους κεντρικούς αμυντικούς όπου εκεί οι επιλογές είναι περισσότερες, καθώς υπάρχουν και παίκτες που μπορούν να παίξουν εκεί όταν και αν χρειαστεί.

Ροντρίγκες: Να αποδειχθεί ο αμυντικός που έλειπε

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια στον Παναιτωλικό η αναζήτηση για τον ιδανικό κεντρικό αμυντικό συνεχιζόταν και μετά την αποχώρηση του Εντζεγκέλε δεν βρέθηκε ο ξένος παίκτης που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, ειδικά από την στιγμή που ούτε ο Κόρσιενς μπόρεσε να προσφέρει. Το φετινό καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Πορτογάλος Μιγκέλ Ροντρίγκες και ο Γιάννης Ματζουράκης πιστεύει πως βρήκε τον ηγέτη της άμυνάς του. Ο 23χρονος αμυντικός που έχει ύψος 1.88 αγωνιζόταν στην Νασιονάλ έχοντας τα τελευταία 4 χρόνια 64 συμμετοχές και 1 γκολ, όντας βασικός στην θέση του στόπερ. Έχει παίξει 8 φορές στην Εθνική U20 και 1 στην U21 και αν δείξει στο γήπεδο τα όσα ακούγονται γιαυτόν, ο Παναιτωλικός θα έχει πετύχει διάνα.

Χαντάκιας: Η περσινή αποκάλυψη

Από τους παίκτες που ξεχώρισαν σε μεγάλο βαθμό την χρονιά που πέρασε είναι ο Δημήτρης Χαντάκιας. Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός άρπαξε από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του έδωσε ο Ματζουράκης και δικαίωσε απόλυτα τον έμπειρο προπονητή. Έπαιξε σε δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος και ενός Κυπέλλου, αρχικά ως λύση ανάγκης λόγω των πολλών τραυματισμών, αλλά όπως αναφέραμε και πριν κέρδισε με το σπαθί του την θέση στην βασική ενδεκάδα. Μαχητής από τους λίγους, δεν χάνει εύκολα προσωπική μονομαχία ενώ επειδή αρχικά η θέση του ήταν μέσος, ξέρει μπάλα και μπορεί να διώξει σωστά και όχι όπου να ναι. Θεωρείται και όχι άδικα ένα από τε φετινά στοιχήματα του Παναιτωλικού, λογικά θα του δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και είναι στο χέρι του να τις εκμεταλλευτεί όπως έκανε και με τις περσινές. Αν τα καταφέρει τα… καναρίνια έχουν βρει κεντρικό αμυντικό για πολλά χρόνια.

Κούσας: Ο αρχηγός…

Όχι για μία και δύο, αλλά για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ο Γιώργος Κούσας θα βρίσκεται στον Παναιτωλικό. Ο 34χρονος κεντρικός αμυντικός ανανέωσε με τα… καναρίνια και θα παραμείνει αρχηγός της ομάδας. Πέρσι έπαιξε σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος και ενός Κυπέλλου και δεν υπήρξε κάποιο που να μην τα έδωσε όλα. Δεν διστάζει να βάλει το πόδι του στην φωτιά και το γεμάτος πάθος παιχνίδι του είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Δεν ξέρουμε αν την φετινή χρονιά προορίζεται ως βασικός, όμως σίγουρο είναι πως όσο παίξει θα τα δώσει όλα για το καλό της ομάδας του. Εκτός από τον αγωνιστικό χώρο ο Κούσας είναι εξαιρετικά χρήσιμος και στα αποδυτήρια, καθώς είναι ιδανικός αρχηγός και γι’ αυτό άλλωστε κρατάει το περιβραχιόνιο.

Τα… μπαλαντέρ!

Εκτός από τους παραπάνω, υπάρχουν ακόμα δύο παίκτες που αν και αγωνίζονται σε άλλη θέση, μπορούν να παίξουν κάτι άλλωστε που έχουν κάνει και στην θέση του κεντρικού αμυντικού, λύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα χέρια του Γιάννη Ματζουράκη. Ο λόγος για τον Τάσο Παπάζογλου και τον Γρηγόρη Μάκο.

Ο πρώτος αποκτήθηκε ως κεντρικός αμυντικός, ωστόσο ο έμπειρος προπονητής τον ανέβασε στο κέντρο ως αμυντικό χαφ, μια κίνηση που έκανε την διαφορά με τον έμπειρο παίκτη να είναι από τους καλύτερους σε όλο το πρωτάθλημα παίζοντας σε 23 παιχνίδια και σκοράροντας μία φορά. Βέβαια όταν και αν χρειαστεί μπορεί με μεγάλη επιτυχία να παίξει και ως κεντρικός αμυντικός κάνοντας περισσότερες τις λύσεις στην θέση αυτή.

Ο δεύτερος αποκτήθηκε από την Ανόρθωση και την χρονιά που πέρασε αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος παίζοντας και στις δύο θέσεις, τόσο δηλαδή σε αυτή του αμυντικού μέσου (κυρίως), όσο και σε αυτή του κεντρικού αμυντικού, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις.http://www.gazzetta.gr/