Η δραματική κατάσταση στη Γάζα, ενώ ενισχύονται οι πιέσεις για αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται σήμερα για πέμπτη φορά στο Ισραήλ από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα με σκοπό, όπως έχει δηλώσει, να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει με αδιάκοπη ένταση τις πολεμικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που κατέληξε με το θάνατο 1.140 Ισραηλινών, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Επίσης, 132 Ισραηλινοί πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν όμηροι της παλαιστινιακής οργάνωσης από τους 250 περίπου που είχαν απαχθεί την ημέρα της επίθεσης, ενώ πιστεύεται ότι τουλάχιστον 25 έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το θάνατο 180 στρατιωτών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει το επόμενο βήμα στην πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς συναντά σήμερα την ισραηλινή πολιτική ηγεσία ύστερα από σειρά επαφών στα αραβικά γειτονικά κράτη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, που συμπεριέλαβε και Ελλάδα και Τουρκία, ενώ σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο πλάι του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ είπε ότι θα μοιραστεί με τους ισραηλινούς αξιωματούχους τις απόψεις που άκουσε στις χώρες της περιοχής.

Λίγο πριν φτάσει στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ότι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να ιδρυθεί επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.

Εντωμεταξύ, συνολικά 23.210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.167 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης, με τα θύματα να είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά (πάνω από 70%).

Μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο, 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό, και 241 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο, το οποίο διαρκώς προειδοποιεί για το «τρίγωνο του θανάτου» που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι του θύλακα: πείνα, αφυδάτωση και ασθένειες.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες το βράδυ τη Ράφα και την Χαν Γιουνίς, τις μεγαλύτερες πόλεις του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν δει τον πληθυσμό τους να πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων από το βορρά.

Από την άλλη πλευρά, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια στρατιωτική βάση την πόλη Σαφέντ ως αντίποινα για το θάνατο σημαντικών στελεχών της σιιτικής οργάνωσης μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό πριν από λίγες ημέρες.

Εκτός από το να προσπαθεί να κατευνάσει την ένταση στην περιοχή και να συζητά σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, ο Αμερικανός υπουργός αλλά και δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία δεν θα έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις, αλλά και δραματικές διεθνείς συνέπειες από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε δηλώσει ότι η κοινωνική πόλωση στην Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο για βίαιες ενέργειες και αντιδράσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Al Jazeera