Η Ελλάδα και φέτος παρούσα στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup της Microsoft

H Ελλάδα και φέτος παρούσα στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup της Microsoft

Η ομάδα Prognosis θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup της Microsoft, προτείνοντας μια πρωτότυπη λύση για την έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα διαγωνιστεί στην κατηγορία World Citizenship. Αποτελείται από τους Δέσποινα Ευθυμιάδου, Βασιλική Μπίκια, Δημήτρη Ιακωβάκη και Κωνσταντίνο Μαυροδή. Μέντορας τους είναι ο καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Σκοπός της λύσης που προτείνουν οι φοιτητές του Αριστοτέλειου είναι η διευκόλυνσης της καθημερινής ζωή ενήλικων μεγαλύτερης ηλικίας, ενθαρρύνοντας την ενεργό και υγιή γήρανση, με τη βοήθεια νέων τρόπων αυτοδιαχείρισης εργαλείων υγείας (όπως το Microsoft Band), στο πλαίσιο συνεργατικής φροντίδας με επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος της Prognosis είναι να αξιοποιήσει τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας για να πραγματοποιήσει μια διακριτική και σταδιακή ανάλυση της συμπεριφοράς, ώστε να διαγνώσει το συντομότερο δυνατό την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορεί να εφαρμόσει παρεμβάσεις που βασίζονται στις ΤΠΕ,  για την αντιμετώπιση των προσδιορισθέντων κινδύνων, βασιζόμενες στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, που σχετίζονται με την προοδευτική αδυναμία και τη συναισθηματική στροφή προς την κατάθλιψη.

Συνολικά 33 ομάδες από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, για να διαγωνιστούν στους τελικούς του Imagine Cup, που θα ξεκινήσουν στις 29 Ιουλίου και θα κορυφωθούν στις 31 Ιουλίου. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε 3 κατηγορίες – Innovation, Games και World Citizenship – με στόχο να κερδίσουν 50.000 δολάρια και μια ειδικά σχεδιασμένη «boot-camp» εμπειρία που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τα project τους.

Οι νικητήριες ομάδες της κάθε κατηγορίας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη στην ανάπτυξη του project τους και καθοδήγηση τόσο από την ίδια τη Microsoft όσο και από ειδικούς του κλάδου, στο πλαίσιο των Microsoft Ventures, Microsoft YouthSpark και PAX.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας πετύχει αρκετές διακρίσεις. Αρχικά στην κατηγορία Software Design, με την τρίτη θέση το 2004 και το πρότζεκτ SmartEyes και τη δεύτερη θέση το 2005 με το Sign2Talk.

Το 2010, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την ομάδα Megadodo, που έναν χρόνο μετά μετονομάστηκε σε Alaniarides -λογοπαίγνιο με το μικρό όνομα του μαθηματικού και κορυφαίου θεωρητικού για την επιστήμη της Πληροφορικής Alan Turing, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία, με μια εφαρμογή εξατομικευμένων ξεναγήσεων σε εκθεσιακούς χώρους και μουσεία.

Ήταν το 2011, όταν η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες στους παγκόσμιους τελικούς στη Νέα Υόρκη. Στην κατηγορία Software Design είχε πάρει μέρος με το πρότζεκτ Epione και στην κατηγορία Interoperability Challenge με το Touring Machine, το οποίο και πήρε την πρώτη θέση.

Το 2012, η Ελλάδα συμμετείχε με την ομάδα Symbiosis, η οποία ήταν ανάμεσα στις έξι καλύτερες του κόσμου, επίσης στην κατηγορία Software Design. Πέρσι στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup στο Σιάτλ είχε δώσει το παρόν η ομάδα Genesis, συμμετέχοντας στην κατηγορία των παιχνιδιών.

protothema.gr