Η επιστολική ψήφος στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης – Προτάσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Η επιστολική ψήφος, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως όλοι πρέπει να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο -χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία-, ενώ τη δική του πρόταση καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιφυλάξεις εκφράζουν ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και άλλα την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

Κυρ Μητσοτάκης: Αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας οι απόδημοι Έλληνες

Ο πρωθυπουργός μαζί με τις καθιερωμένες ευχές για την καινούργια χρονιά, σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα», κάνει λόγο για τη συνεισφορά των αποδήμων, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό και φυσικά ξεχωριστή μνεία στην επιστολική ψήφο.

«Οι σχέσεις με τους Απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία, την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου, ήδη από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους απανταχού απόδημους μέσω της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».

Οι εκλογείς θα δηλώνουν την πρόθεσή τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας 40 ημέρες πριν απο τις ευρωεκλογές. Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μέχρι και τις 5 το απόγευμα της 8ης Ιουνίου. Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα περιέχει:

Ο Φάκελος της επιστολικής ψήφου περιέχει: Φάκελο επιστροφής, υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, λευκό φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών.

Στ. Κασσελάκης: Πρόταση για δημιουργία εδρών για την ομογένεια με άμεσο δικαίωμα εκλέγεσθαι

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επίσης μαζί με τις καθιερωμένες ευχές σε δήλωσή του στον Εθνικό Κήρυκα καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση επί της ψήφου των ομογενών, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν έδρες για την Ομογένεια με άμεσο δικαίωμα εκλέγεσθαι – και όχι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας».

«Αυτό ζήτησα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή μας: να υπάρξουν έδρες στη Βουλή για όποιον Ομογενή θέλει να εκπροσωπήσει την κοινότητά του στην Ελλάδα. Δυστυχώς η ΝΔ δεν είναι σύμφωνη με αυτήν την πρόταση. Από το καινούριο έτος θα εργαστώ σκληρά για να υπάρξει και επαφή και συνοχή μεταξύ Ομογένειας και Ελλάδας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στάση αναμονής από το ΠΑΣΟΚ – Αναμένει την τελική κυβερνητική πρόταση

ΤΟ ΠΑΣΟΚ θέλει να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού και αναμένει την τελικά πρόταση που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση. Εκφράζει ωστόσο αρκετές επιφυλάξεις με κυριότερη το θέμα της καθολικής εφαρμογής της επιστολικής ψήφου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ενστάσεις ΚΚΕ:  Δεν διαφυλάσσεται η μυστικότητα της ψήφου

Κατά της επιστολικής ψήφου τάσσεται το ΚΚΕ, καθώς όπως τονίζει δεν διαφυλάσσεται η μυστικότητα της ψήφου.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου.

Πηγή: ertnews.gr