Η κούπα που «διχάζει» τους κουμπάρους

Η κούπα που «διχάζει» τους κουμπάρους

Σε 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό κατέκτησαν μαζί πέντε φορές την κορυφή. Απόψε ο θρόνος έχει θέση μόνο για έναν και η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη κοντράρεται με τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα. Κατέκτησαν μαζί τα πάντα. Το 2012 οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο δάσκαλος να συναντήσει τον μαθητή στην κορύφωση της μπασκετικής χρονιάς στην Ευρώπη. Η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κοντράρεται με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη απόψε (21:00, ΕΡΤ 1, Novasports 1, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-gm.gr). Το δίδυμο που σε 13 χρόνια οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε πέντε τίτλους θα βρεθεί σε διαφορετικό πάγκο και το μόνο σίγουρο είναι πως ένας στους δύο θα χαμογελάσει.

Η ΤΣΣΚΑ περισσότερο ξεκούραστη, αλλά σε καμία περίπτωση πιο χαλαρή, περιμένει καρτερικά αυτόν τον τίτλο εδώ και πολλά χρόνια. Επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια στον τελικό, αλλά θέλει την κούπα μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Στον αντίποδα, η Φενέρ με λιγότερο πειστική εικόνα στον προχθεσινό ημιτελικό έφτασε στον πρώτο τελικό της ιστορίας της και θέλει να ολοκληρώσει αυτό για το οποίο-κακά τα ψέματα-«χτίστηκε», όπως και η μεγάλη της αντίπαλος.

Η ρωσική ομάδα ποντάρει στον οίστρο του Νάντο Ντε Κολό, την καλή ομαδική άμυνα με ηγέτη τον Κάιλ Χάινς και ελπίζει σε έναν καλό ή έστω ώριμο Τεόντοσιτς για να φτάσει για έβδομη φορά στην ιστορία της στην κορυφή. Η Φενέρ ελπίζει το δίδυμο των Βέσελι και Ούντο να κάνει τη διαφορά στη γραμμή των ψηλών, Μπογκντάνοβιτς και Ντατόμε να πάρουν… νωρίτερα το όπλο τους και ο Σλούκας-που μαζί με τον Άντιτς διεκδικούν την τρίτη κούπα τους μετά από αυτές που κατέκτησαν μαζί στον Ολυμπιακό-να δείξει το δρόμο όπως και την Παρασκευή.

Ο «Ζοτς», στον δέκατο τελικό της καριέρας του σε 15 Final Four, φιλοδοξεί να φτάσει στον ένατο τίτλο του μεγαλώνοντας κι άλλο τον μύθο του, ενώ για τον 45χρονο Έλληνα προπονητή θα είναι ο έβδομος τελικός στη δέκατη παρουσία του σε Final Four, αλλά πρώτος του ως head coach. Ο αποψινός αγώνας θα είναι ο έκτος ανάμεσα στους δύο αδερφικούς φίλους, με τον Ιτούδη να έχει το πάνω χέρι μετρώντας τέσσερις νίκες! Είχε νικήσει τον «Ζοτς» ως προπονητής της Μπάνβιτ πρόπερσι με 91-76 και εκτός έδρας με 79-78 λίγους μήνες μετά. Πέρσι ΤΣΣΚΑ και Φενέρ συναντήθηκαν στο Top 16 μετρώντας από μία νίκη, σε Πόλη (84-81) και Μόσχα (81-75) αντίστοιχα, ενώ βρέθηκαν και στον μικρό τελικό του Final Four της Μαδρίτης, όπου η ΤΣΣΚΑ συνέτριψε την αντίπαλό της με 86-60.

Το διαιτητικό τρίο του τελικού θα αποτελείται από τους Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία) και Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία).

Στις 18:00 θα διεξαχθεί ο μικρός τελικός της… παρηγοριάς μεταξύ της Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα και της Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση. http://www.sport-fm.gr/