Η παρουσίαση του βιβλίου της Ιουλίας Ιωάννου «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα»

p6030091

Παρουσιάστηκε επισήμως, με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου το βιβλίο της συντοπίτισσας συγγραφέως Ιουλίας Ιωάννου με τίτλο «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα». Η παρουσίαση έγινε προχθές το απόγευμα στο Emileon Sports Center, από το Agrinio-Life.gr, τις εκδόσεις Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο».

Πέραν της παρουσίας πολλών φίλων, γνωστών και λατρών της ανάγνωσης, που με την παρουσία τους πιστοποίησαν την επιτυχία της νέας συγγραφέως στο καινούργιο εγχείρημά της, μίλησαν για την συγγραφέα Ιουλία Ιωάννου η Εκδότρια και Πρόεδρος της εταιρίας «Συνείδηση» Α.Ε κα Νάντια Σαμαρά και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» κα Αγγελική Μπαλαούρα.

Η πρώτη ομιλήτρια, που συντόνισε και την εκδήλωση, η κα Σαμαρά, αναφέρθηκε σε δύο σκέλη κατά την εισήγησή της. Το μεν πρώτο αφορούσε την ίδια την συγγραφέα και το δε δεύτερο το βιβλίο. Το πρώτο σκέλος περιέγραφε την φιλία της με την συγγραφέα, τον καλοπροαίρετο δηλαδή άνθρωπο που αντικρίζει την τελευταία εικοσαετία, τον μαχητικό, τον επίμονο, τον αφοσιωμένο στην φιλία άνθρωπο, αλλά και την ευαίσθητη και γεμάτη αισιοδοξία γυναίκα.

Στο δεύτερο σκέλος που σχετίζεται με το βιβλίο, η κα Σαμαρά κάνει την δική της προσέγγιση μιλώντας για την πρωταγωνίστρια, την Ελένη, η οποία ως ανήλικο παιδί αναχωρεί για την Αμερική, παντρεμένη με έναν άνδρα που αποδεικνύεται εφιάλτης, και βρίσκεται ξαφνικά εγκλωβισμένη σε μια βιτριολική σχέση. Η Ελένη, τριάντα χρόνια μετά, αφού πλέον έχει ξαναγυρίσει στην Ελλάδα, μοιραία αναμετράται με το παρελθόν της, μέσα από το οποίο οδηγείται σε μια νέα θέαση των πραγμάτων.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα, γεννά πάλι τον ανεκπλήρωτο έρωτα που συνεχίζει να σιγοκαίει μέσα της και να ταλανίζει την ψυχή της, ερήμην των προσωπικών αποφάσεων και διεκδικήσεων, αφού η Ελένη βρίσκεται ανάμεσα στον τρυφερό Βασίλη και τον παθιασμένο Πέτρο, δύο άνδρες που την αγαπάνε και την διεκδικούνε ο καθείς με τον δικό του τρόπο. Στο σημείο αυτό τίθενται τα ερωτήματα: Πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, αφού η Ελένη έχει τσακισμένα τα φτερά της; Πόσο τα γρανάζια της μοίρας θα συνεχίζουν να συνθλίβουν τη ζωή της πρωταγωνίστριας; Τι απάντηση θα δώσει η ίδια στα ερωτήματα του εαυτού της; Η Ελένη, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να ξαναγράψει την μοίρα της.

Η κα Αγγελική Μπαλαούρα μίλησε για την δημιουργικότητα, το πώς ορίζεται στο καθιερωμένο πλαίσιο ο δημιουργικός άνθρωπος, τι προϋποθέτει η συγγραφή ενός βιβλίου, ποιος είναι ο τρόπος που πρέπει να δουλεύει ένας συγγραφέας, αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι ο σκοπός του, συνδέοντας όλα αυτά, τόσο με την συγγραφέα, όσο και με την ηρωίδα του βιβλίου, την Ελένη. Κατά την κα Μπαλαούρα, η δημιουργικότητα συνδέεται με την συγγραφέα αφού η ίδια κα Ιωάννου είναι δημιουργικό άτομο. Για την συγγραφή μίλησε γιατί είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, παρά το γεγονός ότι είναι πολυγραφότατη. Αυτό που ξεχώρισε και τελείωσε την εισήγησή της η κα Μπαλαούρα είναι αυτό που αναφέρει και ο Brecht, το γεγονός ότι ο άνθρωπος αντέχει υπερβολικά πολλά. Ο Brecht βέβαια αυτό δεν το αναφέρει ως προσόν, αλλά ως μειονέκτημα.

Η συγγραφέας κα Ιουλία Ιωάννου δήλωσε: «Ο τίτλος προκύπτει και από τον τρόπο που ξεκίνησα να γράφω, γιατί το ήθελα πολύ, το σκεφτόμουν χρόνια, αλλά έτσι, εντελώς ξαφνικά, ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο αυτό. Ξεκίνησε από μια παρότρυνση μιας καλής φίλης, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να γραφτεί, γιατί ίσως ήταν έτοιμο στο μυαλό μου, αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε να γίνει όπως παρουσιάστηκε, κάτι που έκανε ο Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη που ανέλαβε το βιβλίο. Είναι πολύ σημαντικό ένας νέος συγγραφέας να ξεκινάει με ένα τόσο πολύ σπουδαίο όνομα, αυτό του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη. Στο μέλλον θεωρώ πως θα με διαβάσετε αρκετά. Έχω ήδη κάτι στο μυαλό μου για το επόμενο βήμα, αλλά είναι ακόμη νωρίς, να μας μάθει ο κόσμος πρώτα με το καινούριο βιβλίο. Το βιβλίο «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έχει πάρα πολλά πράγματα, πραγματικά στοιχεία, πρόσωπα και εν μέρει υπαρκτά, βάση των οποίων και της φαντασίας μου έγινε το μυθιστόρημα αυτό που έχει πολύ πλοκή και φαντάζομαι ότι δεν αφήνει τον αναγνώστη να βαρεθεί. Διαθέτει πολλά γεγονότα τα οποία όσο παράξενα να φαίνονται ή να γίνονται ξαφνικά όλοι μας έχουμε ζήσει στην ζωή μας ή έχουμε ακούσει να γίνονται γύρω μας».  

Μεταξύ των φίλων και των παρευρισκόμενων ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναιτωλικός Φώτης Κωστούλας, μαζί με το Δ.Σ της ομάδας, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαγεωργίου και Νίκος Καζαντζής, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό,  η συγγραφέας Βισσαρία Ζορμπά, η οποία και κλήθηκε να μιλήσει για το συγγραφικό έργο, και την συγγραφέα και η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Τζιμάνη-Ρούση.

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ