Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «υπερδιακινητής παραπληροφόρησης», προειδοποιούν οι ειδικοί

Η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας ψευδών ειδήσεων, παράγοντας τεράστιες ποσότητες περιεχομένου που συχνά είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τις πραγματικές ειδήσεις. Από τον Μάιο, οι ιστότοποι που φιλοξενούν ψευδή άρθρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ οι σχετικοί ιστότοποι αυξήθηκαν από 49 σε περισσότερους από 600, σύμφωνα με τον NewsGuard, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση.

Οι εκστρατείες προπαγάνδας βασίζονταν συνήθως σε στρατιές χαμηλόμισθων εργαζομένων ή σε εξαιρετικά συντονισμένες οργανώσεις πληροφοριών για τη δημιουργία ιστότοπων. Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά εύκολη τη δημιουργία τέτοιων ιστότοπων. Το NewsGuard αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και το οποίο αναφερόταν στον ψυχίατρο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ο ψυχίατρος είχε πεθάνει και είχε αφήσει πίσω του ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε την εμπλοκή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο θάνατό του. Αν και αποδείχθηκε πως ο ψυχίατρος ήταν φανταστικό πρόσωπο, η είδηση παρουσιάστηκε σε μια ιρανική τηλεοπτική εκπομπή και ανακυκλώθηκε σε ιστότοπους μέσων ενημέρωσης στα αραβικά, αγγλικά και ινδονησιακά, ενώ διαδόθηκε από χρήστες στο TikTok, το Reddit και το Instagram.

Οι ειδικοί σε θέματα παραπληροφόρησης δήλωσαν ότι η ταχεία ανάπτυξη αυτών των ιστότοπων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024.

«Ορισμένες από αυτές τις ιστοσελίδες παράγουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άρθρα την ημέρα», δήλωσε ο Τζακ Μπρούστερ, ερευνητής του NewsGuard που διεξήγαγε την έρευνα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την αποκαλούμε τον επόμενο μεγάλο υπερδιακινητή παραπληροφόρησης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει εγκαινιάσει μια εποχή στην οποία τα chatbots, οι δημιουργοί εικόνων και οι κλωνοποιητές φωνής μπορούν να παράγουν περιεχόμενο που μοιάζει ανθρώπινο. Καλοντυμένοι παρουσιαστές ειδήσεων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη διαδίδουν φιλοκινεζική προπαγάνδα, η οποία ενισχύεται από δίκτυα bot που πρόσκεινται φιλικά στο Πεκίνο. Στη Σλοβακία, πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές διαπίστωσαν ότι οι φωνές τους είχαν κλωνοποιηθεί λίγες ημέρες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες. Ένας αυξανόμενος αριθμός ιστότοπων, με ονόματα όπως iBusiness Day ή Ireland Top News, δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις που φαίνονται πραγματικές, σε δεκάδες γλώσσες.

 (NewsGuard)

Οι αναγνώστες μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν

Το Global Village Space, όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο για τον ψυχίατρο του Νετανιάχου, έχει δημοσιεύσει δοκίμια ενός εμπειρογνώμονα της δεξαμενής σκέψης για τη Μέση Ανατολή, ενός δικηγόρου απόφοιτου του Χάρβαρντ και του αρχισυντάκτη του ιστότοπου και παρουσιαστή τηλεοπτικών ειδήσεων από το Πακιστάν, Moeed Pirzada. Σύμφωνα με τον NewsGuard το άρθρο φαίνεται να βασίστηκε σε ένα σατιρικό κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010 και το οποίο έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για το θάνατο ενός ισραηλινού ψυχιάτρου.

Οι ιστότοποι αυτοί λειτουργούν με δύο τρόπους, σύμφωνα με τον Μπρούστερ. Ορισμένοι χρήστες ζητούν από τα chatbots να τους γράψουν άρθρα που ενισχύουν μια συγκεκριμένη πολιτική θέση και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν σε έναν ιστότοπο. Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι αυτόματη, με web scrapers που αναζητούν άρθρα τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Στη συνέχεια τα τροφοδοτούν σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που τα ξαναγράφει ώστε να φαίνονται πρωτότυπα.

Το NewsGuard εντοπίζει ιστότοπους που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη αναζητώντας μηνύματα σφάλματος ή γλώσσα που να «υποδεικνύει ότι το περιεχόμενο παράχθηκε από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς επαρκή επεξεργασία», αναφέρει ο οργανισμός.

Τα κίνητρα για τη δημιουργία αυτών των ιστότοπων ποικίλλουν. Ορισμένοι έχουν ως στόχο να επηρεάσουν πολιτικά αποτελέσματα και τάσεις ή να προκαλέσουν χάος. Άλλοι ιστότοποι παράγουν πολωτικό περιεχόμενο για να προσελκύσουν χρήστες και να αποκομίσουν έσοδα από διαφημίσεις.

Οι ιστότοποι δημοσιογραφίας Pink-slime, όπως είναι γνωστοί, συχνά εμφανίζονται σε μικρές πόλεις όπου τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν εξαφανιστεί, δημιουργώντας άρθρα που ωφελούν τους χρηματοδότες της επιχείρησης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο μέσων ενημέρωσης Poynter.

Ο Τζέφρι Μπλέβινς, ειδικός στην παραπληροφόρηση και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, δήλωσε ότι αυτές οι τεχνικές είναι πιο απαιτητικές σε πόρους σε σύγκριση με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ο κίνδυνος με την τεχνητή νοημοσύνη είναι το εύρος και η κλίμακα, ειδικά όταν συνδυάζεται με πιο εξελιγμένους αλγορίθμους», εξήγησε. «Πρόκειται για έναν πόλεμο παραπληροφόρησης σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί», τόνισε.

Ο Μπλέβινς δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν για ενδείξεις όπως «πραγματικά περίεργη γραμματική» ή συντακτικά λάθη. Ωστόσο, τόνισε, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο είναι η εκπαίδευση των χρηστών.

Η ρύθμιση, πρόσθεσε, είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να πατάξουν την παραπληροφόρηση φοβούμενες ότι θα προσκρούσουν στην προστασία της ελευθερίας του λόγου. Αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη αυτή θα πρέπει να την αναλάβουν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει.

ΠΗΓΗ: Washington Post

Πηγή: ertnews.gr