«Θέμα Χρόνου»: Μια έκθεση με έργα κρατουμένων στην Art-Athina 2016

Eκθεση με έργα κρατουμένων  και τίτλο «Θέμα Χρόνου» διοργανώνει από τις 26-29 Μαΐου 2016 στο Γήπεδο TaeKwonDo του Φαλήρου η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα έργα θα εκτεθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2016

Η έκθεση, που επιμελείται ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης, περιλαμβάνει έργα τέχνης από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και ένα δρώμενο. Καλεί το κοινό να ρίξει μια δεύτερη ματιά στο θέμα του περάσματος του χρόνου μέσα στη φυλακή, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποκινεί τον διάλογο. Το πέρασμα του χρόνου τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έχει κοινά χαρακτηριστικά˙ άλλωστε, σε μονάδες χρόνου μετριέται και η ζωή του καθενός μας. Η έκθεση αυτή αποσκοπεί να συνενώσει, σε χρόνο ορισμένο, δυο κόσμους προσωρινά διαχωρισμένους, τον έξω και τον μέσα.

Τα προγράμματα τέχνης μέσα στη φυλακή εμπνέουν τη δημιουργία πολλών αξιοπρόσεκτων έργων τέχνης, γεγονός που ενισχύει την αισθητική και την αναμορφωτική αξία των προγραμμάτων αυτών. Πολλές φορές, τα έργα που γίνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντανακλούν την υπαρξιακή κατάσταση του καλλιτέχνη. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δημιουργίας διεγείρουν, συχνά, έναν έντονο συναισθηματισμό, τον οποίομπορεί κανείς να αντιληφθείμέσα από τα ίδια τα έργα. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους εγκαίρως, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν. Η αφοσίωσή τους υπήρξε αξιοσημείωτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα έργα τους για τους ίδιους.