Ισπανία: Έγινε η κλήρωση της Χριστουγεννιάτικης Λοταρίας που παραλύει τη χώρα

Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε και χθες με κάθε επισημότητα και όρους υπερθεάματος η Χριστουγεννιάτικη Λοταρία της Ισπανίας, μοιράζοντας συνολικά σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ και 4 εκ. ευρώ στον πρώτο λαχνό.

Μια από τις μακροβιότερες κληρώσεις στον κόσμο, αφού κρατάει από το 1812, πραγματοποιήθηκε χθες στη Μαδρίτη και ο πρώτος λαχνός (El Gordo, όπως λέγεται), ο αριθμός 88008 μοίρασε 400.000 ευρώ σε καθένα από τους κατόχους του ενός δεκάτου του αριθμού, ενώ τα περισσότερα κέρδη της λοταρίας, που είναι κάτι παραπάνω από δημοφιλής σε όλη την Ισπανία -και όχι μόνο- καταγράφηκαν σε λαχνούς που πουλήθηκαν σε μια γειτονιά της Μαδρίτης (Barrio del Pilar) και στις πόλεις Χαέν και Έθιχα της Ανδαλουσίας (συνολικά 340 εκ. ευρώ).

Μόνο στη Μαδρίτη, οι κάτοικοι της πόλης υπολογίζεται ότι φέτος ξόδεψαν 80 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας για να αγοράσουν τους λαχνούς της Χριστουγεννιάτικης Λοταρίας και τα δέκατά τους (με κόστος 20 ευρώ το καθένα).

Είναι χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη εικόνα της ισπανικής πρωτεύουσας οι ατέλειωτες ουρές που σχηματίζονται στο πρακτορείο λαχείων Doña Manolita κοντά στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol, το οποίο έχει τη φήμη ότι έχει πουλήσει τους περισσότερους λαχνούς που έχουν κερδίσει στην κλήρωση. Κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, την ώρα της κλήρωσης ουσιαστικά παραλύει όλη τη χώρα, η οποία παρακολουθεί με αγωνία τη διαδικασία που μεταδίδεται ζωντανά από σχεδόν όλα τα κανάλια και με τους τυχερούς αριθμούς να ανακοινώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο τραγουδιστά από τα παιδιά του ιδρύματος Σαν Ιλντεφόνσο.

Η δημοφιλία του λαχείου οφείλεται και στις πολλές κατηγορίες νικητών και υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των λαχνών κερδίζουν κάποιο χρηματικό ποσό, ανάμεσα σε λήγοντες για δεκάδες, εκατοντάδες κλπ. του πρώτου λαχνού. Βέβαια, το να σου πέσει το El Gordo είναι «λίγο» πιο δύσκολο, όμως είναι πάρα πολλοί αυτοί που εμπιστεύονται την τύχη τους και αγοράζουν δέκατα ή ολόκληρους λαχνούς κάθε χρόνο.

Πηγές: EFE, Europa Press, AP