Ισπανία: Νόμος μετατρέπει την υποχρέωση συμμετοχής των αθλητών στις εθνικές ομάδες σε δικαίωμα

Η ισπανική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο ώστε η παρουσία αθλητών στις εθνικές ομάδες να μην θεωρείται υποχρέωση και να γίνει δικαίωμά τους, ανατρέποντας παλαιότερη νομοθεσία η οποία κρίθηκε  ως  «ένας μηχανισμός καταναγκασμού εναντίον αθλητών, οι οποίοι, όταν αποφασίζουν να ασκήσουν ένα άθλημα, χάνουν κάθε ικανότητα επιλογής σχετικά με τη συμμετοχή τους στις ομάδες της ομοσπονδίας, με τις συμβολικές και πολιτικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται».

Σύμφωνα με την εισήγηση του νομοσχεδίου οι αθλητές σε περίπτωση άρνησης τους  στις κλήσεις  των εθνικών ομάδων και των ομοσπονδιών αντιμετώπιζαν  πρόστιμα έως 30.000 ευρώ και αναστολή άδειας.

Το κείμενο πρότεινε την τροποποίηση αρκετών άρθρων. Μεταξύ αυτών 22 (ενότητα 2), ώστε να θεωρείται ως ειδικό δικαίωμα των αθλητών που είναι ενταγμένοι σε κρατική αθλητική ομοσπονδία «να παρευρίσκονται ή να απορρίπτουν τις κλήσεις των εθνικών ομάδων κατά την ελεύθερη επιλογή τους, με τους όρους που ορίζει ο κανονισμός».

Επίσης  το  άρθρο 104 για τον χαρακτηρισμό ως πολύ σοβαρή παράβαση της παράλειψης προσέλευσης στις κλήσεις των αθλητών όταν κληθούν να εκπροσωπήσουν τη χώρας εθνικό επίπεδο.

Η Ρεπουμπλικανική ομάδα που πρότεινε τον νόμο υπογραμμίζει ότι «η ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας οποιουδήποτε κράτους είναι να κατακτήσει και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών μας» και «αυτό περιλαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό για την αυτονομία της βούλησης των αθλητών».

 

Πηγή: ertnews.gr