Ισπανία: Ο νόμος «περί αμνηστίας» στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το 2024

Ο νόμος περί αμνηστίας ανοίγει εκ νέου αυτήν την εβδομάδα την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του 2024, η οποία επαναλαμβάνεται με κινδύνους για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσες λόγω της απειλής του Junts να καταψηφίσει τα διατάγματα που πρέπει να επικυρώσει η Εκτελεστική εξουσία και που περιλαμβάνουν μέτρα για να σταματήσει ο πληθωρισμός ή να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας.

Το Νέο Έτος ξεκινά με κοινοβουλευτική δραστηριότητα στη Γερουσία, η οποία θα χρησιμεύσει ως Κογκρέσο από τότε που βρίσκεται υπό κατασκευή το Κογκρέσο, οπότε οι βουλευτές θα μετακομίσουν στο Plaza de la Marina για να συζητήσουν και να ψηφίσουν για τις τροποποιήσεις σε ολόκληρο το PP και το Vox στον νόμο περί αμνηστίας καθώς και σε αρκετές επείγουσες πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών, οι πρώτοι νόμοι του διατάγματος που εγκρίθηκαν από τη νέα κυβέρνηση και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στον αέρα λόγω της απόρριψης που εκφράζονται από τα Junts , τα οποία θα μπορούσαν να τους κάνουν να πέσουν εάν το PP δεν τους υποστηρίζει. Το άθροισμα των εταίρων του PSOE, του Sumar και του Sánchez δεν αρκεί για να επικυρώσει τους τρεις κανονισμούς: δύο οικονομικής φύσης και ένα άλλο που συνδέεται με τη διοίκηση της δικαιοσύνης και το οποίο προβλέπει ένα άρθρο που δεν αρέσει στους ανεξάρτητους καταλανούς, από το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του νόμου περί αμνηστίας.
Ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί εταίροι, όπως το PNV και το Bildu, αναλύουν λεπτομερώς όλα τα διατάγματα, το PP προειδοποίησε ότι δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο μέτρων κατά του πληθωρισμού, που περιλαμβάνει μπόνους και δωρεάν μεταφορά, επειδή επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις του ΦΠΑ στα ψάρια και το κρέας και εξετάζει τη σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

«Είπαμε ήδη στον Σάντσες να μην υπολογίζει σε εμάς όταν οι εταίροι του αποτύχουν», προειδοποιούν πηγές από την ηγεσία του PP. Το PP προετοιμάζει έναν νομικό ελιγμό για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον νόμο περί αμνηστίας στη Γερουσία. Ωστόσο, οι δημοφιλείς θα μπορούσαν να σώσουν το άλλο διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται ο Junts και για το οποίο το ERC δεν έχει σχολιάσει ακόμη, καθώς πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για τον εξορθολογισμό της Δικαιοσύνης και των προηγούμενων νομοσχεδίων που δεν είχαν χρόνο να επεξεργαστούν στο Το προηγούμενο νομοθετικό σώμα είχε την υποστήριξη του PP.

Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι η πρώτη σύνοδος της Ολομέλειας του 2024 υπόσχεται νέες αντιπαραθέσεις, ειδικά για τον νόμο περί αμνηστίας. Στην ολομέλεια θα πρέπει να συζητηθούν και να ψηφιστούν συνολικά οι δύο τροπολογίες με εναλλακτικό κείμενο που παρουσίασαν το PP και το Vox και που υποστηρίζουν την παρανομία των κομμάτων. Αν και οι λαϊκοί έχουν ήδη διευκρινίσει ότι ο σχηματισμός τους δεν σκοπεύει να χαρακτηρήσει παράνομες ιδέες αλλά μόνο πολιτικούς σχηματισμούς ή νομικά πρόσωπα που κάνουν διακηρύξεις ανεξαρτησίας ή ζητούν παράνομα δημοψηφίσματα.
Η τροπολογία του Affascal προχωράει περαιτέρω επιλέγοντας ένα νέο είδος εγκλήματος στον ποινικό κώδικα που τιμωρεί “όσους διαπραγματεύονται με τους καταδικασθέντες, διώκουν ή απομακρύνονται από τη δράση της δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά του Συντάγματος, της δημόσιας τάξης, της προδοσίας και της ανεξαρτησίας του κράτους και την ειρήνη και την εθνική άμυνα».

Και οι δύο τροποποιήσεις θα ψηφιστούν χωριστά – σε ψηφοφορία που είναι πιθανό να είναι τηλεφυσική, αφού δεν υπάρχουν 350 ηλεκτρονικές θέσεις στη Γερουσία, καθώς υπάρχουν λιγότεροι γερουσιαστές – και θα πέσουν με τις ψήφους εναντίον των μερών που υποστήριζαν λαμβάνοντας υπόψη το νόμο. Το PP και το Vox θα μπορούσαν να καταψηφίσουν τις τροπολογίες του άλλου κόμματος. Μια απόρριψη που θα δει το Σώμα της Γερουσίας όπου ακριβώς το PP έχει την πλειοψηφία, αλλά ο καυσισμός έχει κάνει την άλλη πλειοψηφία του Κογκρέσου να μετακινηθεί στην Άνω Βουλή.

Κάτι πολύ παρόμοιο θα φανεί κατά τη συζήτηση για το ανώτατο όριο δαπανών και την ψήφιση των νέων στόχων για το έλλειμμα, που θα ανοίξει το δρόμο για τους προϋπολογισμούς του 2024 που θέλει να έχει έτοιμο η κυβέρνηση την άνοιξη και που το λαϊκό κόμμα σκοπεύει να σταματήσει στην Άνω Βουλή. Ωστόσο, θα είναι η πλειοψηφία του Κογκρέσου που θα εγκρίνει την πορεία του ελλείμματος αυτή την Τετάρτη στη Γερουσία, αν και αργότερα θα πρέπει να ψηφιστεί ξανά στην ίδια Βουλή και απορρίπτεται από την πλειοψηφία του PP.

Η κοινοβουλευτική εβδομάδα αναμένεται να είναι επίπονη και έντονη, αν και το PSOE και το PP θα κάνουν διάλειμμα την Τρίτη, όταν το Συμβούλιο του Κογκρέσου ομόφωνα παραδεχτεί ότι επεξεργάζεται τη νέα πρόταση οργανικού νόμου που θα μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα για να αλλάξει το άρθρο 49 της Magna Carta προκειμένου να αντικατασταθεί ο όρος «ΑμεΑ» με τον όρο «άτομα με αναπηρία». Από την άλλη, τα στελέχη του κόμματος επαναλαμβάνουν τις συνεδριάσεις τους τη Δευτέρα και στο Κογκρέσο το Συμβούλιο Εκπροσώπων Τύπου θα συνεδριάσει την Τρίτη το μεσημέρι για να διατάξει την ολομέλεια της επόμενης ημέρας.

Μια συνάντηση που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελευταία για την εκπρόσωπο Τύπου της Σουμάρ στο Κογκρέσο, Μάρτα Λόις, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές στη Γαλικία στις 18.

Πηγή: ertnews.gr