Ισπανία: Στην Μαδρίτη φτάνει σήμερα Ισπανός που ήταν κρατούμενος στην Τεχεράνη

Ο Ισπανός Santiago Sánchez Cogedor, ο οποίος πετάει στην Ισπανία αφού αποφυλακίστηκε αυτήν την Κυριακή στο Ιράν, θα προσγειωθεί στη Μαδρίτη σήμερα στις 12:40 μ.μ. (11:40 GMT) με πτήση από το Ντουμπάι, ενημέρωσε την EFE η μητέρα του, Celia Cogedor.

Ο Sánchez Cogedor κρατούνταν από τον Οκτώβριο του 2022 και η απελευθέρωση του ανακοινώθηκε την Κυριακή σε μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο και των δύο χωρών και σε συμμόρφωση με τους νόμους».

«Είμαι πολύ χαρούμενη και είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», είπε η μητέρα του Cogedor Σίλια, η οποία εξήγησε ότι η εμπορική πτήση με την οποία θα φτάσει ο γιος της στην ισπανική πρωτεύουσα θα προσγειωθεί στον Τ4 του αεροδρομίου Μαδρίτης-Μπαράχας, αφού αναχωρήσει την Δευτέρα βράδυ σε άλλο αεροπλάνο από την Τεχεράνη για το Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την είδηση της απελευθέρωσης του Σαντιάγο από το Ιράν έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στο κοινωνικό δίκτυο X.

Ο Ισπανός, ένας 41χρονος από τη Μαδρίτη, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 όταν ταξίδευε με τα πόδια στο Κατάρ με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη χώρα αυτή. Ήταν ο μόνος Ισπανός που φυλακίστηκε στο Ιράν.

Στις 2 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, συνελήφθη στην κουρδική πόλη Saqqez αφού επισκέφτηκε και φωτογράφισε τον τάφο του Mahsa Amini, ο θάνατος της οποίας λόγω εσφαλμένης χρήσης πέπλου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στην ίδια τη χώρα και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, που πέθανε μετά από μια ισχυρή καταστολή που προκάλεσε 500 θανάτους, χιλιάδες συλλήψεις και αρκετές εκτελέσεις διαδηλωτών.

Πηγή: EFE