Ιστορικά πρωτοσέλιδα εκλογικών αναμετρήσεων…Από το 1974 μέχρι το 2009

Ιστορικά πρωτοσέλιδα εκλογικών αναμετρήσεων…Από το 1974 μέχρι το 2009 / 13 αφίσες + 1 γελοιογραφία για τις εκλογές



Εν όψη εκλογών είναι απαραίτητο να πούμε και κάποιες αλήθειες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μια έντεχνη προσπάθεια επιβολής νομοθετικών αλλαγών οι οποίες δεν υπαγορεύονται άμεσα από την τρόικα, αλλά αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση όφελους μικρών ομάδων συμφερόντων (είτε εγχώριων είτε αλλοδαπών). Έτσι στο όνομα της “αλλαγής” και της “μεταρρύθμισης”, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου κατόρθωσαν να ξεπληρώσουν παλιότερα «γραμμάτια», αποδομώντας κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών. Αν δεν παρουσιαζόταν η «χρυσή» (γι’ αυτούς) ευκαιρία κάτι τέτοιο δε θα ήταν κατορθωτό – τώρα όμως αυτό επιτεύχθηκε με ελάχιστες (γι’ αυτούς πάλι) απώλειες. Όπως και να έχει όμως, Κυριακή των εκλογών σήμερα και θα σας ευχηθούμε καλή ψήφο (πάντα δημοκρατική ελπίζουμε ανεξαρτήτως κόμματος προτίμησης), αναδημοσιεύοντας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Θ.Κρεκούκια που δημοσιεύτηκε στο News 24, αφιερωμένο στα εκλογικά πρωτοσέλιδα των 13 εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν προηγηθεί της σημερινής. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί δε γιατί υπάρχει μερική ποικιλομορφία σ’ αυτά, εξαρτώμενη βέβαια από την πολιτική σκοπιά που έβλεπαν τα εκδοτικά συγκροτήματα τα πράγματα.

“Από το 1974 μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί δεκατρείς βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες και δυο είναι τα κόμματα που έχουν μονοπωλήσει όλες τις πρωτιές. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) νίκησε 7 φορές και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) τις άλλες 6. Βέβαια, η ΝΔ μόνο τις 4 φορές κέρδισε μαζί με την πρωτιά και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όποτε ήρθε πρώτο, διέθετε πάντοτε περισσότερες από 150 έδρες στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον χρόνο παραμονής στην εξουσία στη διάρκεια των 37 χρόνων της μεταπολίτευσης, συνολικά 21 έναντι 16 της ΝΔ. Το εκπληκτικότερο όλων όμως είναι ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα, οι πρωθυπουργοί μας έχουν το επίθετο Καραμανλής ή Παπανδρέου στα 24 από τα 37 χρόνια αφότου έπεσε η χούντα. Κάτι όμως που τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να συμβεί, αφού φέτος δεν υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός προερχόμενος από τις δυο οικογένειες «ταμπού» της πολιτικής μας ζωής!
Από όλο αυτό το «πανηγύρι» φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η «τέταρτη» εξουσία, ο Τύπος, κυρίως δε με τη μορφή που υπάρχει στην Ελλάδα από το 1974 και μετά, όταν δηλαδή δημιουργήθηκαν τα παραδοσιακά εκδοτικά μπλοκ που χωρίζονται σε «νεοδημοκρατικά» και «πασοκικά» έντυπα. Οι εφημερίδες άσκησαν πάντοτε κριτική – ενίοτε και εξουσία – είτε στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση και επηρέασαν όλα αυτά τα χρόνια το εκλογικό σώμα. Επίσης, σε ένα ίσως μοναδικό φαινόμενο του δυτικού κόσμου, ακόμα και σε περιόδους εξόφθαλμης ανικανότητας εκάστοτε κυβερνήσεων, τα φιλικώς κείμενα έντυπα πολύ συχνά απέφυγαν να τοποθετηθούν κατά τέτοιων καταστάσεων, αποδεικνύοντας τις βαθύτερες – και συχνά υπόγειες – σχέσεις ανάμεσα στον Τύπο και τα πολιτικά συμφέροντα του τόπου. Από τη σοβαρή και μετρημένη «Καθημερινή» μέχρι την ενθουσιώδη και εκδηλωτική «Ελευθεροτυπία», απολαύστε τη δημοσιογραφική άποψη για τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρώτη σελίδα του Τύπου. Και βέβαια, καλή κάλπη…!

1.  17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1974 – ΝΔ

Κωνσταντίνος Καραμανλής – ο «απελευθερωτής» πρωθυπουργός

Οι Έλληνες προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες μετά από 10 χρόνια. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη μέρα (πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου) η Νέα Δημοκρατία του εγγυητή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σαρώνει στις εκλογές λαμβάνοντας σχεδόν 55% και 219 έδρες στη Βουλή. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Μαύρου και τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νομιμοποιημένο ΚΚΕ συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές από το 1936.
Αποτελέσματα:
– ΝΔ: 54.37% – 219 έδρες
– ΕΚΝΔ (Ένωση Κέντρου / Νέες Δυνάμεις): 20.42% – 60 έδρες
– ΠΑΣΟΚ:  13.58% – 13 έδρες
– ΕΑ (Ενωμένη Αριστερά): 9.47% – 8 έδρες

2.  20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977 – ΝΔ

Ο Καραμανλής επανεκλέγεται – Άνοδος του ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κερδίζει ξανά τις εκλογές, σαφώς όμως αποδυναμωμένη σε ψήφους και έδρες. Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου καταποντίζεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με θεαματικά αυξημένες δυνάμεις (25% και 93 έδρες). Το ΚΚΕ κατεβαίνει ανεξάρτητο και φτάνει σχεδόν στο 10%, ενώ η Αριστερή Συμμαχία του Ηλία Ηλιού με 2.72% εκλέγει 2 βουλευτές.  Κάνουν την εμφάνισή τους δυο πρωταγωνιστές της Αποστασίας του ’65, ο Στέφανος  Στεφανόπουλος με την Εθνική Παράταξη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων. Η Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές είναι επτακομματική και διατηρεί το ρεκόρ πολυφωνίας μέχρι σήμερα.
Αποτελέσματα:
– ΝΔ: 41.84% – 171 έδρες
– ΠΑΣΟΚ: 25.34% – 93 έδρες
– ΕΔΗΚ: 11.95% – 16 έδρες
– ΚΚΕ: 9.36% – 11 έδρες
– ΕΠ: 6.82% – 5 έδρες
– ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2.72% – 2 έδρες
– ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: 1.08% – 2 έδρες

3.  18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981 – ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας, πρωθυπουργός της «Αλλαγής»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνουν έναν ιστορικό θρίαμβο ανεβαίνοντας στην εξουσία με το 48.07% και 172 έδρες. Ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη κατέβει από το άρμα της ΝΔ, αφήνοντας τον Γεώργιο Ράλλη εύκολη λεία στην καταιγίδα της «αλλαγής». Ο Ανδρέας, εκφραστής των οραμάτων του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σπάει την παράδοση των σύντομων κεντροαριστερών παρενθέσεων, διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Παγιώνεται για πρώτη φορά το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τρίτο πόλο την Αριστερά, την οποία αντιπροσωπεύει στη Βουλή το ΚΚΕ. Εκτός Κοινοβουλίου μένουν το ΚΚΕ εσ., η ΕΔΗΚ, το ΚΟΔΗΣΟ και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη. Πρόκειται για την πιο φτωχή αντιπροσώπευση δυνάμεων στη μεταπολιτευτική Βουλή με μόνο 3 κόμματα να καταλαμβάνουν όλα τα έδρανα.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 48.07% – 172 έδρες
ΝΔ: 35.86% – 115 έδρες
ΚΚΕ: 10.93% – 13 έδρες

4.  2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1985 – ΠΑΣΟΚ

Ο Αντρέας συνεχίζει να εμπνέει

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη νίκη (46%) και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως και η ΝΔ – υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – ανεβάζει τη δύναμή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (41%). Τα δυο κομμουνιστικά κόμματα (ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ.) συμπληρώνουν τη Βουλή, ενώ μια δεκαετία μετά τη μεταπολίτευση σβήνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα, με την ΕΠΕΝ του Χρύσανθου Δημητριάδη να περιορίζεται στις 38.000 ψήφους και το 0.60%, μένοντας φυσικά εκτός Κοινοβουλίου.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 45.82% – 161 έδρες
ΝΔ: 40.85% – 126 έδρες
ΚΚΕ: 9.89% – 12 έδρες
ΚΚΕ (εσ.): 1.84% – 1 έδρα

5.  18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1989 – ΝΔ (ΠΡΏΤΟ ΚΌΜΜΑ)

Ο λαός τιμωρεί τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ

Αρχίζει το μακρύ δεκάμηνο της ακυβερνησίας και των 3 συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Το εκλογικό σώμα γυρίζει για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ και το τιμωρεί για τα σκάνδαλα. Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού διαθέτει μόνο 145 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ενωμένη – για πρώτη φορά μετά το ’74 – Αριστερά (ως Συνασπισμός), φτάνοντας το 13.1% και τις 28 έδρες. Η μουσουλμανική μειονότητα εκλέγει για πρώτη φορά ανεξάρτητο βουλευτή (στο νομό Ροδόπης). Η ΝΔ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, με πρώτο μέλημα την περιβόητη «κάθαρση» και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη.
Αποτελέσματα:
ΝΔ: 44.3% – 145 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 39.1% – 125 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 13.1% – 28 έδρες
ΔΗΑΝΑ: 1% – 1 έδρα
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (Ν. Ροδόπης): 0.5% – 1 έδρα

6.  5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 – ΝΔ (ΠΡΏΤΟ ΚΌΜΜΑ)

Ο Μητσοτάκης προ των πυλών

Τέσσερις μήνες μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Αριστεράς, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της στο 46.19%, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό για να γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, αφού το κόμμα του φτάνει μέχρι τις 148 έδρες. Ο Συνασπισμός χάνει 2% από τη δύναμή του, ποσοστό που πηγαίνει σχεδόν ατόφιο στο ΠΑΣΟΚ (40.67%). Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί εκλέγουν βουλευτή (τη Μαρίνα Δίζη στην Α’ Αθήνας). Η αδυναμία της ΝΔ για αυτοδυναμία, οδηγεί στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 η πόλωση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φτάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό της, καταγράφοντας το σύνολο-ρεκόρ του 86.86%.
Αποτελέσματα:
ΝΔ: 46.19% – 148 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 40.67% – 128 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 10.97% – 21 έδρες
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ: 0.58% – 1 έδρα
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (Ν. Ροδόπης): 0.38% – 1 έδρα
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ (ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στο Ν. Λευκάδας): 0.34% – 1 έδρα

7.  8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1990 – ΝΔ (ΠΡΏΤΟ ΚΌΜΜΑ)

Η μεγάλη νύχτα του Κατσίκη

Τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, 4 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία της οικουμενικής. Η ΝΔ φτάνει το 46.89%, αλλά εκλέγει 150 βουλευτές. Μέσα στη νύχτα γίνονται 151 με την προσθήκη του εκλεγμένου με την ΔΗΑΝΑ στο Υπόλοιπο Αττικής, Θεόδωρου Κατσίκη, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα προσχώρησε στη ΝΔ. Έτσι λοιπόν, μετά από 3 συνεχόμενες αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη βοήθεια των 406 ψηφοφόρων της ΔΗΑΝΑ που σταύρωσαν και ανέδειξαν βουλευτή τον Θ. Κατσίκη, γίνεται πρωθυπουργός. Οι Οικολόγοι εκλέγουν και πάλι έναν βουλευτή, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Θράκης κάνουν τους δικούς τους δυο. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς στην τελευταία κοινή του κάθοδο σε εκλογές, μένει στο 10.28% με 19 έδρες.
Αποτελέσματα:
ΝΔ: 46.89% – 150 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 38.61% – 123 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 10.28% – 19 έδρες
ΣΥΝ/ΜΟΙ ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (για τις μονοεδρικές): 1.02% – 4 έδρες
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ: 0.77% – 1 έδρα
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ / ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ (Ν. Ροδόπης & Ν. Ξάνθης): 0.70% – 2 έδρες
ΔΗΑΝΑ: 0.67% – 1 έδρα

8.  10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1993 – ΠΑΣΟΚ

Η εκδίκηση του Αντρέα

Τρεις μήνες μετά την ίδρυση από τον Αντώνη Σαμαρά της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) και ένα μήνα μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Συμπιλίδη, που οδήγησε στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με μεγάλους θριαμβευτές το ΠΑΣΟΚ (47%) και τον Ανδρέα Παπανδρέου στο μεγαλύτερο come back της μεταπολίτευσης. Ο ήδη αθωωμένος από το ειδικό δικαστήριο Ανδρέας, σχηματίζει έτσι την τρίτη και τελευταία του κυβέρνηση. Η ΝΔ πέφτει 7.5 μονάδες, η ΠΟΛΑΝ εκλέγει 10 βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ κατρακυλάει στο χαμηλότερο μεταπολιτευτικό του ποσοστό (4.54%), πληρώνοντας κυρίως τη σύμπραξη του 1989 με τον Μητσοτάκη. Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά δυο γυναίκες ηγούνται των δυο αριστερών κομμάτων: η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και η Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ). Για πρώτη φορά μπαίνει και το πλαφόν του 3% πανελλαδικά για την είσοδο στη Βουλή.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 46.88% – 170 έδρες
ΝΔ: 39.30% – 111 έδρες
ΠΟΛΑΝ: 4.88% – 10 έδρες
ΚΚΕ: 4.54% – 9 έδρες

9.  22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1996 – ΠΑΣΟΚ

Ο Σημίτης και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ

Οχτώ μήνες μετά την διαδοχή του ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη και τρεις μήνες μετά το θάνατο του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η χώρα οδηγείται και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη νίκη, αφήνοντας 3 μονάδες πίσω τη ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ. Το ΚΚΕ αρχίζει να συνέρχεται και ανεβάζει τη δύναμή του (5.61%), ενώ δυναμικά επανέρχεται ο Συνασπισμός με 5.12% και 10 έδρες. Το ΔΗΚΚΙ του αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα μπαίνει και αυτό στη Βουλή με 4.43% και 9 βουλευτές. Θρίλερ για την ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, που για 0.06% και λίγες δεκάδες ψήφους δεν καταφέρνει τελικά να πιάσει το 3% και μένει εκτός Κοινοβουλίου.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 41.49% – 162 έδρες
ΝΔ: 38.12% – 108 έδρες
ΚΚΕ: 5.61% – 11 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 5.12% – 10 έδρες
ΔΗΚΚΙ: 4.43% – 9 έδρες

10.  9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 – ΠΑΣΟΚ

Το μεγάλο θρίλερ της μεταπολίτευσης

Η δέκατη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης είναι η πιο μικρή σε διαφορά, αλλά και η πιο μεγάλη σε αγωνία και ανατροπές. Η βραδιά των εκλογών εξελίσσεται σε ένα απίστευτο θρίλερ που κρίνεται τελικά στο νήμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη. Μόλις 72.400 ψήφοι (και μια ποσοστιαία μονάδα) χωρίζουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Με τα πρώτα αποτελέσματα και για 4 περίπου ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει, όμως με το που αρχίζουν να φτάνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και η Β’ Αθηνών, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή και συνοδεύτηκε από το (μοναδικό μέχρι σήμερα στα κοινοβουλευτικά χρονικά) unfair να μην συγχαρεί τον αντίπαλό του, Κ. Σημίτη, για τη νίκη του. Σταθερό το ΚΚΕ σε ποσοστό (5.52%) και έδρες (11), σε πτώση ο Συνασπισμός που περνάει οριακά το 3% εκλέγοντας 6 βουλευτές. Αντίθετα το ΔΗΚΚΙ (2.69%) δεν τα καταφέρνει και για 20.000 ψήφους μένει εκτός Βουλής.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 43.79% – 158 έδρες
ΝΔ: 42.74% – 125 έδρες
ΚΚΕ: 5.52% – 11 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 3.20 % – 6 έδρες

11.  7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 – ΝΔ

24 χρόνια μετά και πάλι Κ. Καραμανλής

Χρειάστηκε να περιμένει άλλα 4 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής για να γίνει πρωθυπουργός και θα το καταφέρει με μεγάλη άνεση το 2004. Η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ, οι δημοσκοπήσεις μιλάνε για διαφορές που αγγίζουν διψήφιο αριθμό, η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο και δυο μήνες πριν τις εκλογές, ο Κώστας Σημίτης αποφασίζει να παραχωρήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών απλά συγκρατεί την ήττα του ΠΑΣΟΚ σε λογικά πλαίσια. Η ΝΔ παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό της τα τελευταία 14 χρόνια (45.4%), το ΠΑΣΟΚ το δικό του χαμηλότερο στην ίδια περίοδο (40.5%) και ο Κώστας Καραμανλής γίνεται ο νεώτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο (5.9%) κερδίζοντας μια έδρα παραπάνω (12), ενώ ο Συνασπισμός παραμένει σταθερός, οριακά πάνω από το 3% και με 6 βουλευτές. Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όμως με ποσοστό 2.2% μένει εκτός Βουλής. Ίδια τύχη και για το ΔΗΚΚΙ (1.8%), που σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής καριέρας του Δ. Τσοβόλα.
Αποτελέσματα:
ΝΔ: 45.4% – 165 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 40.5% – 117 έδρες
ΚΚΕ: 5.9% – 12 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 3.3% – 6 έδρες

12.  16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 – ΝΔ

Η δεύτερη ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφήνοντας 4 σχεδόν μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ, που ακόμα παιδεύεται από εσωτερικές φαγωμάρες και εσωστρέφεια, ανίκανο να εισπράξει έστω και στο ελάχιστο την ήδη υπάρχουσα λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Η ΝΔ πέφτει 3.5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 2.5, ενώ αντίθετα σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα δυο αριστερά κόμματα. Το ΚΚΕ φτάνει στο 8.15% με 22 έδρες και ο Συνασπισμός με 5.04% εκλέγει 14 βουλευτές. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς απουσίας από το Κοινοβούλιο (τελευταία παρουσία η Εθνική Παράταξη του Στέφανου Στεφανόπουλου το 1977) η ακροδεξιά εμφανίζεται και πάλι με τον ΛΑΟΣ που φτάνει το 3.8% και τις 10 έδρες.
Αποτελέσματα:
ΝΔ: 41.83% – 152 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 38.10% – 102 έδρες
ΚΚΕ: 8.15% – 22 έδρες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 5.04% – 14 έδρες
ΛΑΟΣ: 3.80% – 10 έδρες

13.  4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – ΠΑΣΟΚ

Θρίαμβος του Γιωργάκη – λεφτά υπάρχουν – Παπανδρέου

Η Νέα Δημοκρατία ζει την απόλυτη καθίζηση σημειώνοντας το μικρότερο ποσοστό της ιστορίας της (33.5%), αλλά και για πρώτη φορά στα χρονικά διψήφιο αριθμό εδρών, μόλις 91. Η πλήρης αποτυχία σε όλους τους τομείς (και) της δεύτερης διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αλλά και οι απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις του Γιωργάκη, φέρνουν έναν ακόμα Παπανδρέου – τον τρίτο – στο πρωθυπουργικό αξίωμα, με αυτοδυναμία 160 εδρών. Η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, πίσω μόνο από τις 12 του 1981! ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν λίγο από το ποσοστό τους και από έναν βουλευτή το καθένα (21 και 13 έδρες αντίστοιχα), ενώ ο (άλλος) μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς είναι ο ΛΑΟΣ που ανεβάζει το ποσοστό του κατά 2% και φτάνει τις 15 έδρες.
Αποτελέσματα:
ΠΑΣΟΚ: 43.92% – 160 έδρες
ΝΔ: 33.47% – 91 έδρες
ΚΚΕ: 7.54% – 21 έδρες
ΛΑΟΣ: 5.63% – 15 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 4.60% – 13 έδρες”

Και κλείνουμε με 13 αφίσες και μια εύστοχη γελοιογραφία για τις εκλογές! Καλή δύναμη!

http://nea-metra.blogspot.gr/