Ιταλία: Δύο νεκροί και τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση στη Βιτσέντσα από τη γρίπη H1N1

Η γρίπη H1N1 ξαναχτυπά με δύο θανάτους μέσα σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο San Bortolo της Βιτσέντζα. Το πρώτο θύμα, ένας 55χρονος άνδρας που έπασχε ήδη από σοβαρές ασθένειες, έχασε τη ζωή του την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ενώ ο δεύτερος θάνατος σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (8 Ιανουαρίου).

Και σε αυτή την περίπτωση επρόκειτο για έναν 47χρονο άνδρα που έπασχε από προγενέστερες ασθένειες. Και οι δύο δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Επί του παρόντος, υπάρχουν άλλοι τέσσερις ασθενείς στο νοσοκομείο της Βιτσέντζα στον θάλαμο ανάνηψης, όλοι σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση. Το πιο σοβαρό περιστατικό αφορά σε μια γυναίκα, η οποία εξακολουθεί να υποβάλλεται σε εξωσωματική κυκλοφορία (που ονομάζεται επίσης μηχανή καρδιάς-πνεύμονα), μια τεχνική θεραπείας που πραγματοποιείται με τη χρήση ενός μηχανήματος με το οποίο λαμβάνεται το αίμα του ασθενούς, το οποίο φιλτράρεται, οξυγονώνεται και τελικά επανέρχεται στην κυκλοφορία.

Όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου San Bortolo ζουν κυρίως στην πρωτεύουσα της επαρχίας και στη δυτική περιοχή του Arzignano: η ηλικία τους κυμαίνεται από 50 έως 70 ετών.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολύπλοκη», εξήγησε ο Dr. Vinicio Danzi, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας. «Προσωπικά, είναι η πρώτη φορά που βλέπω να φτάνουν στην εντατική τόσο πολλά κρίσιμα περιστατικά A/H1N1. Είναι ανησυχητικό» σημείωσε.

«Ο μόνος τρόπος για να νικήσει κανείς αυτή την ιογενή λοίμωξη», συνεχίζει ο καθηγητής Danzi, «είναι να εμβολιαστεί, να εμβολιαστεί απλώς για τη γρίπη, ένας ορός που καλύπτει και την παραλλαγή των χοίρων».

Σημειώνεται ότι ο ιός που μεταδίδεται από τη νόσο αυτή προκαλεί διάμεση πνευμονία που μοιάζει με αυτή που προκαλεί το Covid-19 και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές περιπτώσεις αναπνευστικής ανεπάρκειας, οι οποίες μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες.

Πηγή: Corriere della Sera