Ιταλία: ‘Θωράκιση’ του εθίμου της Φάτνης με νομοσχέδιο ετοιμάζει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας

Ένα από τα σύμβολα των Χριστουγέννων, η Φάτνη, ενδέχεται να ‘θωρακιστεί’ νομοθετικά. Σύμφωνα με το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Adnkronos, το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, παρουσίασε στην Ιταλική Γερουσία ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου “δεν θα είναι πλέον δυνατή η ακύρωση της Φάτνης, των Χριστουγέννων και του Πάσχα στα Ιταλικά σχολεία όλων των βαθμίδων”.

Όπως διευκρινίζει η Λαβίνια Μενούνι, γερουσιάστρια του κόμματος και πρώτη υπογραφή του νομοσχεδίου, “εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων από ορισμένα σχολικά όργανα που απαγορεύουν τη σκηνή της γέννησης στα σχολεία ή τροποποιούν τη βαθιά της ουσία τροποποιώντας, για παράδειγμα, τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε απίθανες χειμερινές διακοπές για να μην προσβάλλουν πιστούς άλλων θρησκειών”.

Με τη νέα πρόταση “αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό”, και όπως επισημαίνει η Adnkronos “αναμένονται και πειθαρχικά μέτρα για τους διευθυντές που συμφωνούν στην αφαίρεση της Φάτνης στο σχολείο” αλλά και “για τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης που παραβιάζουν τους κανόνες που εισάγει το νομοσχέδιο”.
Σύμφωνα με την Μενούνι “είναι απολύτως θεμελιώδες να προστατεύσουμε τις πολιτιστικές μας ρίζες, οι οποίες έχουν ύψιστο παράδειγμα  στη σκηνή της γέννησης”.

Αφορμή της πρότασης, τονίζει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στην πρόταση νομοσχεδίου, είναι “η απόφαση ορισμένων σχολείων να μετατρέψουν τα Ιερά Χριστούγεννα σε «Χειμερινή Γιορτή», δηλαδή σε μια γιορτή που διαχωρίζεται από οποιοδήποτε ιστορικό πολιτιστικό αναμνηστικό πλαίσιο σχετικό με το Έθνος μας και που, καθώς του λείπει οποιοδήποτε ηθικό περιεχόμενο, προορίζεται να προσλάβει μια απλώς ηδονιστική-καταναλωτική χροιά”.

Βάσει νομοσχεδίου, απαγορεύεται στα σχολεία “να αποτρέπουν πρωτοβουλίες που προωθούνται από γονείς, μαθητές ή από τους αρμόδιους σχολικούς φορείς, με στόχο τη συνέχιση δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις παραδοσιακές γιορτές που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και το Χριστιανικό Πάσχα, όπως το στήσιμο της φάτνης, θεατρικές παραστάσεις και άλλα γεγονότα που συνδέονται μαζί τους για να θυμηθούν το βαθύ νόημα του ανθρωπισμού τους και τη σχέση που τους δένει με την ιταλική εθνική ταυτότητα”. Όπως αναμενόταν, το θέμα έχει προκαλέσει πολύπλευρες, σφοδρότατες αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων, Αντονέλο Τζιανέλι, δήλωσε στο πρακτορείο ANSA πως “πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε κατά νου τις παραδόσεις της χώρας, αλλά η επιβολή τους με νόμο είναι άτοπη. Ωστόσο, θα υπάρχει τρόπος, στην κοινοβουλευτική συζήτηση, να αξιολογήσουμε προσεκτικά τι πρέπει να γίνει.

Με δυνατούς τόνους εκφράστηκε και ο γραμματέας του κόμματος +Europa, Ρικάρντο Μάτζι, σύμφωνα με τον οποίο η επιβολή “όχι μόνο προσβάλλει τους πιστούς για αυτήν την εργαλειακή χρήση θρησκευτικών συμβόλων, αλλά είναι επίσης αντισυνταγματική γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία της λατρείας” αλλά κυρίως “μας θυμίζει θρησκευτικά καθεστώτα που θέλουν να επιβάλλουν με νόμο τον λόγο του Θεού”.

Πηγή: ertnews.gr