Ιταλία: Τέλος στις φοροελαφρύνσεις για τους “εισαγόμενους” ποδοσφαιριστές – Ανησυχία και αντιδράσεις των συλλόγων

Τέλος στις φοροελαφρύνσεις για όλους τους παίκτες που έρχονται στην Ιταλία από το εξωτερικό έδωσε η Ιταλική Κυβέρνηση λίγο πριν τη λήξη του 2023.

Από το 2019 υπήρξε ένα νομοδιάταγμα με σκοπό την ενθάρρυνση της λεγόμενης “επιστροφής εγκεφάλων” από το εξωτερικό, δηλαδή Ιταλοί εργαζόμενοι ή ξένοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα να προσελκύονται στην άφιξή τους ή στην επιστροφή τους στην Ιταλία αφού είχαν ζήσει στο εξωτερικό για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Έτσι, οι εν λόγω εργαζόμενοι απολάμβαναν τεράστιες φοροαπαλλαγές, ύψους 70% ή και 90% στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα club είχαν φορολογικά οφέλη, εφόσον κατέστη πολύ φθηνότερη η καταβολή μισθών σε νεοαποκτηθέντες παίκτες από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να προσφέρουν υψηλότερο καθαρό μισθό για τον ίδιο ακαθάριστο μισθό.

Μάλιστα, σχετική μελέτη του 2019 έχει δείξει πως οι φόροι στην Ιταλία είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη για τους παίκτες που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία, αποτελώντας κίνητρο για την επιλογή της μετεγκατάστασης των παικτών στην Ιταλία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2023 η παράταση του μέτρου τελικά δεν έγινε, και η Lega Serie A είναι αναστατωμένη από την απόφαση αυτή. Οι πρόεδροι διαφόρων ποδοσφαιρικών συλλόγων είχαν ζητήσει να παραταθεί το νομοδιάταγμα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα φορολογικά οφέλη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Με το κυβερνητικό ‘όχι’, τα οφέλη καταργήθηκαν ήδη από την 1η Ιανουαρίου.

Διάφορες αντιδράσεις για τη μη παράταση των φοροαπαλλαγών

Σύνθετες ήταν οι αντιδράσεις στη μη ανανέωση του μέτρου για την “επιστροφή εγκεφάλων”, με διάφορα club να εκφράζουν απογοήτευση και ανησυχία.

Σε ανακοίνωσή της, η Lega Serie A δήλωσε έκπληκτη και ανήσυχη για την απόφαση, την οποία αξιολογεί πως “θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ομάδων, με επακόλουθο τη μείωση των εσόδων, λιγότερους πόρους για να διατεθούν στα λεγόμενα ‘φυτώρια’, λιγότερα προκαλούμενα έσοδα και συνεπώς λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο”.

Ο Τζουζέπε Μαρότα, διευθύνων σύμβουλος της Ίντερ, σχολίασε την είδηση ως “αυτογκόλ για το ποδόσφαιρο και την οικονομία της χώρας” τη στιγμή που “το ιταλικό ποδόσφαιρο ανέβαινε την ανηφόρα” και μίλησε για “μια ανεπανόρθωτη ζημιά” για την Serie A.

Ο Τζόρτζιο Φουρλάνι, διευθύνων σύμβουλος της Μίλαν, μίλησε για “μια απόφαση που αποδυναμώνει το ιταλικό ποδόσφαιρο”, και ο Τιάγκο Πίντο, γενικός διευθυντής της Ρόμα, μίλησε για “μεγάλο λάθος και πλήγμα”. Παράλληλα, ο Κλάουντιο Φενούτσι, διευθύνων σύμβουλος της Μπολόνια, είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για “μια ακατανόητη απόφαση” εφόσον “το μέτρο είχε αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα στο ιταλικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωπαϊκών κυπέλλων το έδειξαν αυτό”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με “λιγότερη διεθνή ανταγωνιστικότητα και συνεπώς λιγότερους πόρους για το ιταλικό ποδόσφαιρο”.

Από την άλλη, “μεγάλη ικανοποίηση” εξέφρασε ο Ουμπέρτο Καλκάνιο, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Ποδοσφαιριστών (AIC), ο οποίος έκανε λόγω για “μια διάταξη που τιμωρούσε ολόκληρο το εθνικό ποδοσφαιρικό κίνημα. Επιτέλους, οι Ιταλοί και οι ξένοι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο ατζέντης Φεντερίκο Παστορέλο, ο οποίος δήλωσε πως η Ιταλική Ένωση Ποδοσφαιριστών Ατζέντηδων και Συλλόγων προσπάθησε πάντα να καταπολεμήσει το διάταγμα εφόσον “υπήρχε μια διαφορετική μεταχείριση που ήταν πολύ δυνατή και εμφανής” μεταξύ των Ιταλών και ξένων/”εισαγόμενων” ποδοσφαιριστών.

Με καθησυχαστικούς τόνους μίλησε και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, προπονητής της Γιουβέντους, σύμφωνα με τον οποίο “η Γιουβέντους ευτυχώς δούλεψε με έναν συγκεκριμένο τρόπο τα προηγούμενα δέκα χρόνια, οπότε έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το μέλλον και τους νέους παίκτες – τα λεγόμενα ‘φυτώρια’”.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δηλώνει “πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια επιλογή δικαιοσύνης και κοινής λογικής”. Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, “στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει το ιταλικό ποδόσφαιρο και κυρίως την ενίσχυση της αξίας των ‘φυτωρίων’. Για το λόγο αυτό, η Λέγκα αποφάσισε να σταματήσει τον κανόνα που επιτρέπει στους ξένους παίκτες να πληρώνουν λιγότερους φόρους”.

Το έως τώρα διάταγμα “επέτρεπε στους συλλόγους να αγοράζουν αθλητές από το εξωτερικό με έκπτωση: μια εξαιρετική βοήθεια, η οποία διήρκεσε για χρόνια και η οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων μας. Να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και ελκυστικά” κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Σαλβίνι “δεν συνέβη”. Δηλώνοντας παράλληλα έκπληκτος “με την αντίδραση των συλλόγων”.

Πηγή: ertnews.gr