Ιταλική G7, όπλα-τσέπης και πολιτική επιπολαιότητα: Τα καυτά διλήμματα της Τζόρτζια Μελόνι

Το 2024 δεν ξεκινά με το …δεξί για την Δεξιά Ιταλική Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Πέρα από το λογοπαίγνιο, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν διάφορα προβλήματα στη σκέψη της Ιταλίδας Πρωθυπουργού.

Πιστόλι-τσέπης σε ρεβεγιόν
Το πιο πρόσφατο προέκυψε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όταν ο (της πρώτης θητείας) βουλευτής Εμανουέλε Πότσολο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, έδειξε ένα μικρό πιστόλι-τσέπης, το οποίο κάποια στιγμή εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας παρευρισκόμενος στη γιορτή. Ο Πότσολο επικαλέστηκε την βουλευτική του ασυλία και αρνήθηκε να παραδώσει στις Αρχές τα ρούχα που φορούσε εκείνο το βράδυ, κάτι το οποίο εγείρει ερωτηματικά.

Σημειωτέον, το πάρτι ήταν του Ιταλού Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Αντρέα Ντελμάστρο, ο οποίος στις αρχές του 2023 είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σκανδάλου για την αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο με φυλακισμένους του Ιταλικού υπόκοσμου. Για τον βουλευτή-πιστολέρο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε τον άμεσο εκδιωγμό από το κόμμα – αν και στενοί της συνεργάτες της ζήτησαν να μην μετατρέψουν “μια είδηση ​​σε πολιτικό γεγονός”, τουλάχιστον όχι πριν προκύψουν οι λεπτομέρειες. Ίδωμεν.

Υπόθεση διαφθοράς εις βάρος πεθερού και κουνιάδου του Ματέο Σαλβίνι
Λίγες μέρες νωρίτερα, πριν το τέλος του 2023, ο Τομάσο Βερντίνι, γιος του πρώην γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια, Ντένις Βερντίνι, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για μια υπόθεση διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων σε συμβόλαια της εταιρείας Anas, που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του Ιταλικού οδικού δικτύου. Το γεγονός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιταλική πολιτική σκηνή για πολλούς λόγους.

Ο Ντένις Βερντίνι έχει ήδη κατηγορηθεί δύο φορές για δόλια χρεοκοπία τραπεζικών ινστιτούτων. Επίσης, η κόρη του Ντένις είναι η σύντροφος του ηγέτη της Λέγκα και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι. Το γεγονός έριξε λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να ζητά επίμονα στον Ματέο Σαλβίνι να προβεί σε δηλώσεις στο Κοινοβούλιο – κάτι που τελικά δεν φαίνεται πως θα γίνει, με την υποστήριξη μάλιστα των Αδελφών της Ιταλίας, εφόσον ο Σαλβίνι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση αυτής της διαφθοράς.

Corriere della Sera: Η Τζόρτζια Μελόνι είναι “έξω φρενών”
Πέρα από τον εκνευρισμό της Ιταλίδας πρωθυπουργού για τα παραπάνω γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν την προσπάθεια ανάδειξης των πεπραγμένων της Κυβέρνησης στο πρώτο (δύσκολο, αντικειμενικά) έτος θητείας της, και θέτουν ερωτήματα όσον αφορά για ένα από τα λάβαρα των Αδελφών της Ιταλίας – τη μάχη κατά της διαφθοράς – τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι τα μόνα που προβληματίζουν την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τον τελευταίο χρόνο η εκτίμηση της Ιταλικής Κυβέρνηση έπεσε αισθητά, από το 54 στο 44 τοις εκατό, όπως και αυτή της πρωθυπουργού, από το 58 στο 44 τοις εκατό. Σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει “μια εμφανής απογοήτευση από την πλευρά εκείνων που σκέφτηκαν μια κυβέρνηση ικανή να κρατήσει τον πήχη στα οικονομικά ζητήματα”, γράφει η Corriere della Sera.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της νεολαίας της Δεξιάς, Atreju, η Μελόνι δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως πολλοί βουλευτές προτίμησαν να φύγουν για το Σαββατοκύριακο παρά να παραστούν στην εκδήλωση. Η Ιταλική Corriere della Sera μεταδίδει σχόλιο της πρωθυπουργού, το οποίο δείχνει και το κλίμα που επικρατεί: «Πολλοί δουλεύουν σαν μουλάρια, δίνουν ό,τι έχουν. Υπάρχει όμως ένα μέρος βουλευτών και γερουσιαστών που νομίζουν ότι κάνουν διακοπές. Δεν έχουν καταλάβει καν τον ρόλο που έχουν. Και κάνουν ζημιά, μας κάνουν να φαινόμαστε αναξιόπιστοι». Ένας ξεκάθαρος εκνευρισμός κατά της πολιτικής επιπολαιότητας ολίγων προσώπων.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με την Corriere della Sera, η Τζόρτζια Μελόνι είναι “έξω φρενών”. Και αυτό, λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη – και δύο φορές αναβεβλημένη για λόγους υγείας – συνέντευξη τύπου του τέλους του έτους στις 4/01. Η Μελόνι θα πρέπει να δείξει μια εικόνα συνέπειας και αξιοπιστίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, εφόσον φέτος διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα η Ιταλία προεδρεύει την Σύνοδο Κορυφής G7 εν μέσω διεθνών πολιτικών προκλήσεων – και τα μάτια των αναλυτών θα είναι όλα στραμμένα πάνω στο belpaese.

Πηγή: ertnews.gr