Κίνα: Συνεχίζεται ο απολογισμός από τον φονικό σεισμό στην Γκανσού, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, με τουλάχιστον 118 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες

Περισσότεροι   από 118 άνθρωποι εκτιμάται έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν μετά τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα αυτής τη Τρίτης. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει  ότι το επίκεντρο του εντοπίστηκε στα βορειοδυτικά στην επαρχία Gansu της Κίνας.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 11:59 της Δευτέρας (15:59 GMT) στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Gansu και Qinghai, με εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το China Earthquake Networks Center.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 35 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 102 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Λανζού (Κίνα).

Οι υπηρεσίες διάσωσης εκτελούν εργασίες έρευνας και διάσωσης, καθώς και μετεγκατάσταση θυμάτων και έλεγχο υποδομών. Οι αρχές ανέβασαν το εθνικό επίπεδο απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε δύο.

Το επίσημο πρακτορείο Xinhua ανέφερε πως το Κρατικό Συμβούλιο (Κινεζική Εκτελεστική Επιτροπή) και το Υπουργείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης αποφάσισαν  αντίδραση δεύτερου επιπέδου στο περιστατικό, το οποίο επηρέασε ιδιαίτερα την κομητεία Jishisan, στο Gansu, και την πόλη Haidong, στο γειτονικό Qinghai.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στο Gansu. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ακόμη έντεκα στο Qinghai.

Η κυβέρνηση έχει στείλει 1.440 πυροσβέστες στην περιοχή για να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση της καταστροφής και άλλοι 1.603 από την πληγείσα περιοχή και τις γειτονικές επαρχίες κινητοποιούνται για να ταξιδέψουν εάν χρειαστεί, αναφέρει η εφημερίδα China Daily.

Κτίρια και υποδομές έχουν υποστεί ζημιές διαφόρων βαθμών, προκαλώντας διακοπές νερού, ηλεκτρισμού και οδών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Προς το παρόν, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες επιβατών  και η μεταφορά εμπορευμάτων παραμένουν επίσης σε αναστολή στην πληγείσα περιοχή.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, προέτρεψε να μην φείδονται προσπάθειες σε εργασίες έρευνας και διάσωσης, καθώς και στη φροντίδα των θυμάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση διέθεσε αυτήν την Τρίτη 200 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης  βοήθεια μετά τον σεισμό.

Από αυτό το ποσό, τα 150 εκατομμύρια γιουάν (19,2 εκατομμύρια ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον Gansu, ενώ τα άλλα 50 εκατομμύρια (7 εκατομμύρια δολάρια, 6,4 εκατομμύρια ευρώ) θα διατεθούν στο Qinghai, ανέφερε το Υπουργείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Ένας άλλος σεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών, καταγράφηκε στην κινεζική περιοχή Xinjiang, επίσης στα βορειοδυτικά, χωρίς να έχουν αναφερθεί ακόμη θύματα.

Πηγή: RTVE.es