Καρκίνος του μαστού: Είναι δυνατό να ανασταλεί η εξάπλωσή του στα οστά

1a71123985210e2c289468434151628e_L

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ανακάλυψαν πως οι καρκινικοί όγκοι του μαστού επεμβαίνουν στη δομή των οστών ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία εξάπλωσής τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση” Nature ” είναι δυνατό να προστατευθούν τα οστά από αυτήν την καταστροφική παρέμβαση των καρκινικών κυττάρων ώστε να ανασταλεί η μετάσταση του καρκίνου.
Εκτιμάται ότι το 85% των καρκίνων που εκδηλώνονται στο μαστό και κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος καταλήγουν να πλήττουν και τα οστά. Στο στάδιο αυτό, ο καρκίνος δύσκολα αντιμετωπίζεται και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος.
Οι ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο ανακάλυψαν πως οι ασθενείς με δευτεροπαθή (μεταστατικό) καρκίνο παρουσιάζουν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου (LOX) το οποίο παράγεται από τους καρκινικούς όγκους και απελευθερώνεται στο αίμα.
Αν και τα οστά συνεχώς αναδομούνται και αναγεννιούνται, πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια υπέδειξαν πως το LOX διαταράσσει αυτή τη φυσιολογική διαδικασία ανάπλασης, αφήνοντας στα οστά τρύπες και άλλα σημάδια φθοράς. Μπλοκάροντας τη δράση του ενζύμου αποδείχθηκε πως είναι δυνατό να ανασταλεί η εξάπλωση του καρκίνου.
Όπως δήλωσε στο BBC NEWS η Δρ Alison Gartland από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, «τα καρκινικά κύτταρα ενός πρωτοπαθούς όγκου ”γονιμοποιούν”το έδαφος για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και το LOX μεταβάλλει το περιβάλλον του οστού ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία», συμπληρώνοντας πως η νέα ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να εμποδιστεί η μετάσταση του καρκίνου του μαστού.

Μια κλάση φαρμάκων που ονομάζονται διφωσφωνικά και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη θεραπεία της οστεοπόρωσης ,φάνηκε να εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού στο πλαίσιο των σχετικών πειραμάτων. Η θετική αυτή επίδραση παρατηρήθηκε βέβαια μόνο σε καρκίνους του μαστού που δεν οφείλονται στη δράση των οιστρογόνων. Αυτοί οι καρκίνοι αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο επί των συνολικών περιστατικών καρκίνου του μαστού, είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνοι.

Onmed.gr