Καταρρέει το ΕΣΥ – Σοβαρά προβλήματα για τους καρκινοπαθείς

Καταρρέει το ΕΣΥ - Σοβαρά προβλήματα για τους καρκινοπαθείςΔύο σημαντικές διαπιστώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών: η πρώτη – δια στόματος προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα – ότι το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και ότι η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει μέχρι και δύο χρόνια.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό και το 28% στα φάρμακά του. Εκατοντάδες είναι αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των γιατρών τους.

Τα τελευταία συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ».

Όπως αναφέρθηκε από τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη, οι ασθενείς πολλές φορές κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους, με αποτέλεσμα το 40% να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να παραλείπει δόση της θεραπείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.http://www.tovima.gr/