Κορεατική Χερσόνησος: Σύστημα ανίχνευσης εκτοξεύσεων πυραύλων της Β. Κορέας ενεργοποίησαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενεργοποίησαν πλήρως ένα σύστημα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας σε πραγματικό χρόνο και  παράλληλα τη διεξαγωγή περισσότερων τριμερών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο έχει επαληθευτεί μέσω των αποτελεσμάτων πρόσφατης προκαταρκτικής επιθεώρησης και αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά“, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας

Η λειτουργία αυτής της πλατφόρμα συμφωνήθηκε απο τους ηγέτες των τριών χωρών,Joe Biden, Yoon Suk-yeol και Fumio Kishida, σε τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Camp David, σε μια προσπάθεια επιπλέον συντονισμού ασφαλείας μεταξύ Σεούλ και Τόκιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ανταλλάξει χωριστά πληροφορίες με τους συμμάχους τους στην περιοχή της Ασίας, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε άμεση σύνδεση δεδομένων μεταξύ των τριών εθνών λόγω ανοιχτών διαφωνιών μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας σχετικά με τον ιαπωνικό αποικισμό της Κορεατικής Χερσονήσου μεταξύ 1910 και 1945.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, “η τριμερής συνεργασία θα τακτοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί με πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο”, υποστηρίζουν τα μέρη, τα οποία επίσης αποφάσισαν να καταρτίσουν ένα πολυετές σχέδιο για να πραγματοποιήσουν τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν το 2024, σε ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής έναντι των δοκιμών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση έγινε μια ημέρα αφότου Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, τη Δευτέρα.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη ότι αυτή η εκτόξευση ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-18 (ICBM), ο οποίος κινείται με στερεά καύσιμα. Στην ανακοίνωσε περιγράφεται λεπτομερώς ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν “παρατήρησε τη δοκιμαστική εκτόξευση στο έδαφος” για να “στείλει μια προειδοποίηση» προς την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας “είπε με περηφάνια ότι τα αποτελέσματα αυτής της εκπαιδευτικής δοκιμής ήταν μια πρακτική απόδειξη της πραγματικότητας και της αξιοπιστίας της τρομερής επιθετικής δύναμης και της απόλυτης αποτροπής στον πυρηνικό τομέα που διαθέτουν οι εθνικές μας ένοπλες δυνάμεις”, προτίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

«Ο εκτοξευμένος πύραυλος έφτασε σε μέγιστο ύψος απόγειου 6.518,2 χιλιομέτρων, διένυσε απόσταση 1.002,3 ​​χιλιομέτρων για 4.415 δευτερόλεπτα (περίπου 73 λεπτά) και προσγειώθηκε ακριβώς στην περιοχή στόχο στα ανοιχτά νερά της Ανατολικής Θάλασσας (το όνομα που δόθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στις δύο Κορέας)», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Τα δεδομένα πτήσης αντιστοιχούν σε αυτά που δημοσίευσαν την προηγούμενη μέρα οι στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Χθες ήταν η πέμπτη εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα, αριθμός ρεκόρ για το καθεστώς που βοηθά να υπογραμμιστεί η σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση που έχει καταγράψει η κορεατική χερσόνησος φέτος.

Πηγή: RTVE.es