Κούρος: Πανηγύρι και μέρα χαράς για τους κτηνοτρόφους του Ξηρομέρου

Τα πρατοψάλιδα πήραν φωτιά στη Γαζή Φυτειών-Μπαμπίνης. Ο «βλάχος» Πάνος Παπατάτσης, νυν Φυτειώτης με καταγωγή τα Θεοδώριανα Άρτας, μάζεψε δυνατούς «κουρευτάδες» και κούρεψε τα πρόβατά του με χειροκίνητα παραδοσιακά ‘πρατοψάλιδα’. (Υπάρχουν και τα ηλεκτρικά η του αέρος.) Οι άντρες έχουν τη τιμητική τους αλλά και οι γυναίκες βοηθάνε στο μάζεμα των μαλλιών.
Ο κούρος, δηλαδή το κούρεμα των προβάτων, είναι μία σκληρή εργασία γιατί το μαλλί των προβάτων όπως άλλωστε και των κατσικιών είναι ποτισμένο με λίπος (σαργιά), με αποτέλεσμα το ψαλίδι, που είναι το βασικό εργαλείο, να μην μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στα μαλλιά. Για να κουρέψει κάποιος τα ζώα πρέπει να ξέρει την τεχνική και φυσικά να έχει σωματική δύναμη…..
Ο χρόνος του κούρου είναι συγκεκριμένος: τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου κουλουκρίζουν ή κωλοκουρεύουν τα πρόβατα, κουρεύουν δηλαδή τους μηρούς, το στήθος και την κοιλιά των ζώων. Το μαλλί αυτό είναι κοντόϊνο και κατώτερης ποιότητας και ονομάζεται κουλόκρα ή κοιλόμαλλο. Με αυτό τον τρόπο ανακουφίζουν το ζώο από την ζέστη και τα παράσιτα αφαιρώντας το πυκνό του τρίχωμα. Το καλό μαλλί βγαίνει από τον τακτικό κούρο που γίνεται το Μάιο. Τα μαλλιά αυτά είναι μακρόϊνα και λέγονται μαΐσια. Από αυτά βγαίνει η «λαγάρα».
 Κάποτε όταν σταμάταγαν τα ψαλίδια με το τελευταίο αρνί η κατσίκι, έπεφταν οι πρώτες ντουφεκιές, για τη χαρά της νέας εποχής με τις ευχές «καλό καλοκαίρι», «και του χρόνου» «να τα χιλιάσει». Κατά τα διάρκεια του κουρέματος η αμέσως μετά, το έθιμο επιτάσσει ψήσιμο πρατίνας (προβατίνας), ή αρνιού, ή κατσικιού ανάλογα και πάντα   με συνοδεία από πίτες- γιαούρτια και λοιπά λαϊκά εδέσματα και άφθονο κρασί ή μπύρα.
Καθισμένοι γύρω-γύρω σταυροπόδι, τρώνε, πίνουν και τραγουδάνε δια ζώσης, ως αργά το απόγευμα.
«Σε τούτη ντάβλα π’ούμαστε, σε τούτο το τραπέζι…», «Φίλοι μ’, καλωσορίσατε να φάμε και να πιούμε…», «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» και άλλα…. Στο μαγνητόφωνο ή σε cd ακούγεται σχεδόν πάντα ο μεγαλύτερος δημοτικός τραγουδιστής, ο αείμνηστος Τάκης Καρναβάς.
.Να τα χιλιάσει… και του χρόνου.

Χρήστος Κολοβός Ταξίαρχος ε.α
Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου
xiromeronews.blogspot.gr