Κρύωμα: Τι να κάνετε όταν νιώθετε ότι… «πλησιάζει»

Όταν ξυπνάτε με πονόλαιμο και πόνους στο σώμα, τότε πιθανότατα συνειδητοποιείτε ότι το κρύωμα είναι… προ των πυλών. Εκείνη την στιγμή μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση, παρά μόνο να αφήσετε το ανοσοποιητικό σας να κάνει την δουλειά του.

Ωστόσο, ακόμα κι εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος έχουν ξεκινήσει ήδη, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού και ενδεχομένως να μειώσετε την διάρκεια ή την ένταση των συμπτωμάτων σας.

Οι πρώιμες ενδείξεις του κρυολογήματος μας επιτρέπουν να αντιδράσουμε πριν ο ιός καταφέρει να μας… καθηλώσει. Όσο για τις στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα, οι πιο αποτελεσματικές περιλαμβάνουν:

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το σώμα σας χάνει υγρά όταν έχετε πυρετό, έμετο ή διάρροια. Για αυτό και οι ειδικοί από την Mayo Clinic προτείνουν να πίνετε περισσότερο νερό για να διατηρείτε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σε καλά επίπεδα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να απαιτούν αυξημένη πρόσληψη υγρών είναι ο πονόλαιμος αλλά και ο βήχας, καθώς διατηρεί το λαιμό σας ενυδατωμένο, προλαμβάνοντας την ενοχλητική ξηρότητα.

Εκτός από το νερό, δοκιμάστε να πίνετε χυμούς, ζωμούς ή ζεστό τσάι με καταπραϋντικό μέλι. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, που μπορεί να σας αφυδατώσουν.

Ρίξτε ρυθμούς

Για να βοηθήσετε το σώμα σας να αναρρώσει πιο γρήγορα, δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση και την χαλάρωσή σας. Ο χρόνος μακριά από την δουλειά, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η ήπιας έντασης άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μάλιστα με την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματά σας είναι είναι πάνω από το λαιμό, η ήπια έως μέτρια άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Απλώς φροντίστε να μειώσετε τη διάρκεια και την ένταση των συνηθισμένων προπονήσεων σας και να ακούσετε το σώμα σας για πότε είναι η ώρα να το σταματήσετε ή ακόμα και να παραλείψετε εντελώς μερικές προπονήσεις.

Επιπλέον ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάρρωση του οργανισμού. Όπως επισημαίνουν έρευνες, όταν κοιμάστε, το σώμα σας παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών.

Για αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε προκειμένου να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ώστε να ξεκουράζεστε επιπλέον για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

Επιλέξτε τροφές που καταπολεμούν το κρύωμα

Ειδικά αυτές τις μέρες, περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές που έχουν έξτρα ζάχαρη και στραφείτε σε εκείνες που έχουν άφθονες φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Καλές επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή, μαζί με λάχανο, μπρόκολο, κόκκινα κρεμμύδια, γλυκοπατάτες και όσπρια, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.

Συνδυάστε τις με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως οι βήτα-γλυκάνες, οι οποίες συνδέονται με τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με παλαιότερη επιστημονική μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο ​International Journal of Molecular Sciences​.