Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοικτή – Φέρτε προτάσεις

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό οικοδόμημα. Έχει οικοδομηθεί πάνω σε αξίες. Έχει θεμελιωθεί πάνω στις αρχές τις ελευθερίας και σε αυτή την Ευρώπη υπάρχει χώρος για την εθνική κυριαρχία».

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες» και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει «σοβαρές προτάσεις», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει την στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πολύς χρόνος».Από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τώρα θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση. Πρέπει να εξετάσουμε πως βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες».

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοικτή και για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται αύριο η Σύνοδος Κορυφής», σημείωσε ωστόσο ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ESM.

«Θα πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας πως θα γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλουμε αυτή την εβδομάδα πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε η Μέρκελ και χαρακτήρισε γενναιόδωρη την τελευταία πρόταση της Ευρώπης προς την χώρα μας.

real.gr