Μέτρα κατά της οπαδικής βίας: Τι ανακοίνωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη “οπαδική βία”, εξέδωσαν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση» και το ΜέΡΑ25.

Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Άλλωστε και οι λεγόμενοι “οπαδικοί στρατοί”, επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες, επιησμαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι:

Γι’ αυτό το λόγο ακόμη και ο όρος “οπαδική βία” είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.

Καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που κατά τ’ άλλα θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους. Αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν τη σαπίλα του “αθλητισμού – εμπόρευμα” και της “ομάδας – επιχείρηση” με διάφορους τρόπους.

Γι’ αυτό το λόγο εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα “αυστηροποίησης”, τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι το “μενού” και η διάρκεια των μέτρων.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, το πολύ-πολύ η βία να “μετακομίσει” λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος.

Είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελος τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της.

Ελληνική Λύση: Ορισμός της γελοιοποίησης του Κράτους

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, είναι ο ορισμός της γελοιοποίησης του «κράτους της Νέας Δημοκρατίας», ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση και στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

Πρόκειται για μία απόφαση που επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ΝΔ να επιβάλλει το νόμο και την τάξη, καθώς θυμίζει το γνωστό ρητό «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».

Λόγω της ανεπάρκειας και της κυβερνητικής ανικανότητας να συλλάβουν τους «λίγους» της εγκληματικής οργάνωσης, τιμωρούν τους «πολλούς».

Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ η απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού έγινε εκτός αγωνιστικού χώρου σε αγώνα βόλεϊ, η κυβέρνηση τιμωρεί συλλήβδην όλες τις ομάδες και όλα τα αθλήματα!

Κάπως έτσι, αποκαλύφθηκε και η υποκρισία της κυβερνητικής επωδού «δεν γίνεται να μην μπορούν να πηγαίνουν οικογένειες με τα παιδιά τους στα γήπεδα» που εκστομίζουν τόσες ημέρες οι κυβερνώντες.

Τι αποφάσισαν;

Να μην πηγαίνει κανείς στα γήπεδα. Ούτε οι οικογένειες, ούτε τα παιδιά τους!

Μέρα25: Χωρίς σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, κάθε κυβερνητική εξαγγελία είναι κενό γράμμα

Για «ήδη θεσπισμένα μέτρα, μάλιστα κάποια από αυτά από το μακρινό 2005, που παρουσιάστηκαν για 5η φορά μετά βαΐων και κλάδων ως η «νέα» πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» κάνει λόγο το ΜέρΑ25 προσθέτοντας ότι «ήταν τόσο επιτυχημένα τα συγκεκριμένα μέτρα που η κυβέρνηση τα ανακοινώνει κάθε λίγο και λιγάκι με την τελευταία φορά να είναι μόλις τον περασμένο Αύγουστο με την δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια».

«Όπως ξεδιάντροπα μας ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ, καθώς οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού προτίθενται να επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με σκοπό να την «πείσουν» για την αναβάθμιση της έρευνας με στόχο την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. Εικάζουμε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της επανεπιβεβαίωσης της απολύτου εμπιστοσύνης που η κυβέρνηση έχει ως προς το έργο της», προστίθεται στην ανακοίνωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 που αναφέρει επίσης ότι:

«Στεκόμαστε στη στομφώδη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ύπαρξη συμμοριών και εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού, ανακοινώνοντας μάλιστα τη δέσμευση της κυβέρνησης να βρεθούν και όσοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ οι κύριοι της κυβέρνησης, όλοι αυτοί που αναζητούν βρίσκονται δίπλα τους, είναι κουμπάροι τους και προσωπικοί τους φίλοι, είναι οι ολιγάρχες – ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και σιτιζόμενων από το δημόσιο εταιρειών, στα κανάλια των οποίων ανακοινώνουν εδώ και δεκαετίες αντίστοιχες κενές πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω ολιγάρχες, μιντιάρχες, ομαδάρχες είναι οι μόνοι που έχουν συμφέρον από την ύπαρξη αυτών των στρατών και όσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συγκρουστεί μαζί τους, απλώς σε λίγους μήνες θα βρεθεί να ανακοινώνει ξανά τα ίδια μέτρα».