Μαρινάκης για επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν: Καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η μόνη διαφορά μας και καμία άλλη

«Υπάρχει μόνο μία διαφορά που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, απαντώντας στα όσα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα πως σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, θα θέσει όλα τα ζητήματα, και όχι μόνο αυτό της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, όπως επισημανε «είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε φάση διαλόγου με την Τουρκία» υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο»

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης, «σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους, το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί».

Στο κατά πόσο οι δηλώσεις Ερντογάν δυσκολεύουν το κλίμα για την αυριανή του επίσκεψη απάντησε:

«Εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένες οι διαφωνίες όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου»

«Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε.

«Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο. Εμείς – το ξαναλέω- είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».

Πηγή: ertnews.gr