Μεσόγειος: Τα στενά του Γιβραλτάρ πέρασε υβριδικό ρωσικό υποβρύχιο προς ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων

Πηγές παρακολούθησης πλοήγησης στα κοινωνικά δίκτυα και Telegram ανέφεραν ότι τη νύχτα της 17.12.2023, το ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο Ufa του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού (FROP) διέσχισε το Στενό του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το υποβρύχιο συνοδεύεται από το ρυμουλκό Sergey Balk που ανήκει στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας (FRMN).

Προηγουμένως, στις 15 Δεκεμβρίου, το πετρελαιοφόρο Kama του Ρωσικού Βόρειου Στόλου (FRN) εισήλθε επίσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, το οποίο θα ολοκληρώσει το στοιχείο υλικοτεχνικής διασφάλισης της επιχειρησιακής Ναυτικής Ομάδας των Ναυτικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που επιχειρεί στην περιοχή .

Eπί του παρόντος, η ρωσική μοίρα στη Μεσόγειο Θάλασσα περιλαμβάνει εννέα μαχητικά και βοηθητικά πλοία, ως εξής:

– Φρεγάτα Admiral Grigorovici (FRMN)·

– Υποβρύχιο Ufa (FROP)

– Κορβέτα Orekhovo-Zuevo (FRMN), εξοπλισμένη με πυραύλους.

– Kορβέτα Merkury (FRMN)

– Tο πετρελαιοφόρο Yelnia (Ρωσικός Στόλος της Βαλτικής Θάλασσας, FRMB)·

– Πετρελαιοφόρο Kama (FRN)·

– Πλωτό εργαστήριο PM-82 (FRMB).

– Ηλεκτρονικό ερευνητικό σκάφος Kildin (FRMN)·

– Το ρυμουλκό Serghei Balk (FRMN).

Η ρωσική ναυτική ομάδα επιστρέφει έτσι πιο κοντά στον κανονικό μέσο όρο, που τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 10 θωρηκτά και βοηθητικά.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες περιέλαβε ένα ιστορικό χαμηλό μόλις πέντε πλοίων, κυρίως λόγω του κλεισίματος των στενών της Μαύρης Θάλασσας, που ανάγκασε τη Ρωσία να μεταφέρει τα πλοία της για επισκευές και συντήρηση στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο αριθμός των πλατφορμών πυραύλων κρουζ Kalibr που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο έχει επίσης σιωπηρά αυξηθεί, φθάνοντας τώρα τις τρεις, ενώ είχε μειωθεί σε δύο ή και μία για αρκετούς μήνες.

Επίσης, για πρώτη φορά από τις 14 Οκτωβρίου, η ρωσική ναυτική ομάδα έχει και πάλι στη σύνθεση της ένα υποβρύχιο. Θεωρητικά, το υποβρύχιο Ufa βρίσκεται σε διέλευση από τη Βαλτική Θάλασσα, όπου κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε, στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου θα έχει τη μόνιμη βάση ανάπτυξής του. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει μια εκτεταμένη στάση στο συριακό λιμάνι Tartus και θα πραγματοποιήσει αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μεταφορά του πετρελαιοφόρου Kama στην περιοχή θα επιτρέψει στις Ναυτικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναπτύξουν ένα ή περισσότερα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει δημιουργηθεί τεταμένη κατάσταση λόγω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο ρωσικός Τύπος εικάζει πρόσφατα ότι ακόμη και η φρεγάτα Admiral Grigorovici, η οποία ηγείται σήμερα της επιχειρησιακής ναυτικής ομάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα, θα μεταφερθεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Μόλις επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο αφού συμμετείχε σε κοινή ναυτική άσκηση με μαχητικά πλοία των Ναυτικών Δυνάμεων της Αλγερίας.

Πηγή: defenseromania.ro