Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται βομβαρδισμοί και χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Νότια Γάζα και την Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει και οι πρόσφυγες από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού  θύλακα.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο  Βενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τους μισούς από τους διοικητές μονάδων της Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιούνις.

Ο κ. Νετανιάχου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.

Χαμάς: 16.248 οι νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σήμερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο ενημέρωσης της Χαμάς.

Τουλάχιστον 43.616 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 7.600 αγνοούνται, τονίζεται.

“Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία και σε άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή 52.000 οικιστικών μονάδων, 69 σχολείων, 121 κυβερνητικών κτιρίων και 100 τζαμιών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή κυρώσεων κατά των Εβραίων εποίκων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εφαρμόζει μια νέα πολιτική περιορισμού της θεώρησης διαβατηρίων κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι συμβάλλουν στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, κυρίως διαπράττοντας πράξεις βίας” κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες” αυτές τις βιαιότητες.

Δεν διευκρινίστηκε πόσα άτομα θα επηρεαστούν από τους περιορισμούς στη θεώρηση διαβατηρίων που θα επιβληθούν επίσης στους συγγενείς των προσώπων που στοχοποιούνται.

Η Δυτική Όχθη μαστίζεται από μια κλιμάκωση των βιαιοτήτων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να επιβάλει περιορισμούς στη θεώρηση διαβατηρίων στους εποίκους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους εξτρεμιστές εποίκους που κατηγορούνται για βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη βία από Εβραίους εποίκους κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να τη σταματήσουν.

“Συνεχίζουμε να συζητάμε με την ισραηλινή ηγεσία για να την κάνουμε να καταλάβει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων από επιθέσεις εξτρεμιστών”, προσθέτει ο Άντονι Μπλίνκεν στην ανακοίνωση.

Τονίζει επίσης ότι εναπόκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει “περισσότερα για να αποτρέψει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών”.

“Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν την ευθύνη να διατηρούν τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη”, καταλήγει.

Σε έναν μήνα, τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό ή Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Δύο νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο 

Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας, έκαναν γνωστό ο λιβανέζικος στρατός και το λιβανέζικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Σε ανακοινωθέν του, ο λιβανέζικος στρατός, που είναι ανεπτυγμένος στην περιοχή των συνόρων, ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός βομβάρδισε» θέση του στην περιοχή Αανταϊσέ, «σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις».

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, αναγνώρισε πως αυτός ευθυνόταν, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέση του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, προκειμένου να «εξαλείψει άμεση απειλή».

«Δεν ήταν ο στόχος του πλήγματος οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω X (του πρώην Twitter), εκφράζοντας τη «λύπη» του για το αιματηρό συμβάν.

Πρόκειται για τον πρώτο στρατιώτη του Λιβάνου που έχασε τη ζωή του από την έναρξη την 8η Οκτωβρίου των σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν την επομένη της έναρξης πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Το ισχυρό φιλοϊρανικό ένοπλο κίνημα ανέλαβε χθες Τρίτη την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον δυνάμεων και θέσεων του Ισραήλ στην περιοχή των συνόρων.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει παραμεθόριες ζώνες, τονίζοντας πως βάζει στο στόχαστρο υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διεμήνυσε χθες Τρίτη πως οι δυνάμεις του «δρουν αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε ετοιμάζεται ή αποπειράται να βλάψει πολίτες και στρατιώτες του Ισραήλ» και ότι η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το ANI, ανέφερε χθες ότι καταγράφτηκαν βολές του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από το Ισραήλ σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, κάνοντας λόγο για τον θάνατο σύρου αγρότη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο αγρόκτημα όπου δούλευε.

Από την 7η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες στα σύνορα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 110 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 14 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον έξι ισραηλινοί στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην επικράτεια του Ισραήλ στις επιθέσεις από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις αρχές.

Η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL), ανεπτυγμένη στο νότιο τμήμα της χώρας, λέει πως μέλη της έχουν τραυματιστεί επανειλημμένα στους βομβαρδισμούς.

Σχολιάζοντας τον θάνατο του στρατιώτη του Λιβάνου, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ».

Στηλίτευσε την «πολύ ανησυχητική αύξηση» των εχθροπραξιών στον τομέα τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας τον φόβο πως θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες και στις δυο πλευρές» των συνόρων.

Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2006 το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, αξίωνε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να επιβάλει την εξουσία της σε όλη την εθνική επικράτεια, καθώς και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, που διέθετε ισχυρές δυνάμεις στον νότο.

Παρότι από το 2006 η Χεζμπολάχ δεν έχει ορατή στρατιωτική παρουσία στα νότια σύνορα, κατ’ εφαρμογή της απόφασης, μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη μεθόριο, σε τομείς της οποίας διατηρούν δίκτυο υπόγειων σηράγγων και χαρακωμάτων, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε χθες Τρίτη πως προβλέπεται τους επόμενους μήνες να διεξαχθούν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εφαρμοστεί η απόφαση 1701.

«Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, θα έχουμε απόλυτη σταθερότητα στα σύνορά μας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.