Νέες «τριβές» στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαφορετικές προσεγγίσεις στην πρόταση των «3» για ένταξη στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών

Στον δρόμο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η πρόταση των Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση και Ζαχαριάδη για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και προσχώρηση στην Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιθέσεις, με την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα βρίσκεται στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στο μεταξύ, την παραίτησή της από τη θέση της τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε η Αθηνά Λινού.

Σημείο διαλόγου αλλά και τριβής στο δρόμο για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει η πρόταση των τριών κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Ζαχαριάδης-Θεοχαρόπουλος-Ραγκούσης), για την ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, με τη Δώρα Αυγέρη να υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανήκοντας στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, ποτέ δεν απείχε από όλη αυτή την προσπάθεια και τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη από τις προοδευτικές δυνάμεις, από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας να υπάρχουν κοινοί βηματισμοί για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων» είπε στο OPEN η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «3» υποστηρίζουν ότι η μάχη των επόμενων εκλογών θα κριθεί στο έδαφος της κεντροαριστεράς

«Εμείς πιστεύουμε και γι΄αυτο κάνουμε την πρόταση, ότι αν μπορέσει να συγκροτηθεί με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους ισχυρή προοδευτική παράταξη και ισχυρή Κεντροαριστερά, αντίβαρο και απέναντι στην πολιτική της δεξιάς τότε μπορεί να οικοδομηθεί ξανά πολιτικη και κοινωνική πλειοψηφία» είπε στο ERTNEWS ο Κώστας Ζαχαριάδης μέλος Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόταση τους οι «3» υπογραμμίζουν ότι η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.

«Να είναι ένας τόπος συνάντησης, όπου οι αριστεροί, οι κεντ΄ρωοι και οι κεντρωαριστεροί θα είναι συνιδιοκτήτες του χώρου» είπε στο OPEN ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Η πρόταση που καταθέσαμε για να είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης κεντροαριστεράς και την ένταξη στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι μια αντιπαραθετική κίνηση στον Πρόεδρο αλλά μια παράλληλη κίνηση στον πρόεδρο» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο, το οποίο πρωτίστως αφορά την κοινωνία έκανε λόγο ο ΔιονύσηςΤεμπονέρας, σχολιάζοντας ταυτοχρονα την πρόταση των «3» στελεχών

«Το ζητούμενο όμως για μένα δεν είναι η επιλογή μεταξύ προτάσεων που έχουν δοκιμαστεί και αφορούν το παρελθόν. Μας ενδιαφέρει το μέλλον. Άρα, στη δική μου αντίληψη είναι ένα κόμμα το οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας νέας μεγάλης συμπεριληπτικής Αριστεράς» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμηρά τα σχόλια από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

« Όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε θέση παρατηρητή και έμεινε σε θέση παρατηρητή, εμείς συνεχίζουμε με συνέπεια να υπηρετούμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αταλάντευτα με συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο» είπε στον Παραπολιτικά FM o Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σε μια άλλη εξέλιξη η βουλευτής Αθηνά Λινού γνωστοποίησε ότι πριν από τρεις βδομάδες είχε υποβάλει την παραίτηση της από την θεση της τομεάρχου Παιδείας. Σε δηλώσεις της εξήγησε ότι λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει χρονικα.

Πηγή: ertnews.gr