Ονειρεμένες βραδιές στα λημέρια  της παράδοσης, έζησαν οι πανηγυριώτες στην Κωνωπίνα

Εμφάνιση IMG_0277.jpgΕμφάνιση IMG_0273.jpgΕμφάνιση DSC05452.jpg

Ονειρεμένες στιγμές έζησαν, όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν την Κωνωπίνα, κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015.

Το πανηγύρι της Κωνωπίνας, κατά το παρελθόν επικέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν σημείο αναφοράς, ως ένα από τα καλύτερα πανηγύρια του Ξηρομέρου.

Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι έχασε την παλιά του αίγλη (όπως και τ’ άλλα πανηγύρια της περιοχής) και  για διάφορους λόγους, είχε ανασταλεί.

Στην κρίσιμη αυτή φάση, παρενέβη καθοριστικά (από πέρσι), ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών και προσέδωσε νέα δυναμική στο πανηγύρι, ενισχύοντάς το, με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων του τόπου μας, που ανέταξαν  την ποιότητά του, και δημιούργησαν ξέχωρη ομορφιά.

Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2015, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με τον  Προοδευτικό Σύλλογο Ματαράγκας, δημιούργησαν μία εκπληκτική πολιτιστική βραδιά,  παρουσιάζοντας δρώμενα και χορούς του τόπου μας, που συγκίνησαν και εντυπωσίασαν τους πανηγυριώτες.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, παρουσίασε ενότητες από τον Ξηρομερίτικο γάμο και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας παρουσίασε παραδοσιακές στολές, όλων των περιοχών  της Πατρίδας μας καθώς και το έθιμο της «Επίκλησης της βροχής» που γινόταν στα χωριά μας σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας.

Ακολούθως, τα χορευτικά των δύο Συλλόγων παρουσίασαν εντυπωσιακούς χορούς, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια το γλέντι άναψε για τα καλά, με την κορυφαία Ξηρομερίτισα τραγουδίστρια Βαγγελιώ  Χρηστιά και τον καταπληκτικό  κλαρινίστα Γιώργο Διαμάντη, με την ορχήστρα του, να δίνουν το  σήμα για το μεγάλο γλέντι, που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Βραδιά γνήσιου πανηγυριού η Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015  με την καλύτερη σύνθεση ορχήστρας που την απάρτιζαν οι κορυφαίοι στο είδος τους:  Κώστας και Μάκης Αριστόπουλος (κλαρίνο)  & Νίκος  Βλαχοδήμος,  Βαγγελιώ  Χρηστιά  (τραγούδι), δημιουργώντας ένα όμορφο γλέντι, όπου επιδέξιοι χορευτές «έδειξαν» τα προσόντα τους, απογειώνοντας το κέφι  χορεύοντας μέχρι το πρωι !

Σ’ όλους τους παρισταμένους, προσφέρθηκε με μέριμνα του Συλλόγου ΔΩΡΕΑΝ πατροπαράδοτο Ξηρομερίτικο κοντοσούβλι, συνοδευόμενο από παραδοσιακό ψωμί και  τυρί …

Τις πολιτιστικές – πανηγυρικές εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσίας τους:

Ο εφημέριος του χωριού μας κ. Δημητρίος Χαμαλέτσος, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος του χωριού μας κ. Χρήστος Τίγκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Στούπας,  ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης του Δήμου μας κ. Παντελής Αποστολάκης,  ο Δημοτικός Σύμβουλος και  Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας κ. Θύμιος Φερεντίνος, η Δημοτική Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κα  Βέμη – Καρέλου Αθηνά, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Αρχαία Μεδεώνα» και Δημοτική Σύμβουλος κα Αφροδίτη Μπουμπούλη, η Δημοτική Σύμβουλος κα Παναγιώτα Πανταζή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σαλοδημήτρης  Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας, οι Τοπικοί Σύμβουλοι του χωριού μας κ.κ. Σωκράτης  Κωστακιώτης και Νώντας Τσαμποδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Κοθρούλας, ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κατούνας κ. Δημήτριος Καραμπέκιος.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κωνωπίνας και υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους συνέβαλαν μ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των πολιτιστικών -πανηγυρικών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα:

Τον Προοδευτικό Σύλλογο Ματαράγκας, που με τη συμμετοχή του και την εντυπωσιακή  και άρτια παρουσία του  μεγέθυνε τις εκδηλώσεις.

Το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, που «υπερέβαλε εαυτόν» και ήταν ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας.

Τον χωριανό μας λαογράφο – ερευνητή κ. Νίκο  Ράππο για την αμέριστη βοήθειά του.

Βεβαιώνει δε, ότι, θα παραμείνει θεματοφύλακας των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, και θα αγωνισθεί για να μην αλλοτριωθούν  και εκφυλιστούν  τα ήθη και έθιμά μας…..

Και του χρόνου με υγεία !