ΟΟΣΑ: Οι Ασιάτες μαθητές καλύτεροι απο τους Ευρωπαίους-Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

Οι ασιατικές χώρες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε μια νέα παγκόσμια έκθεση για την εκπαίδευση, ενώ τα επίπεδα στην Ευρώπη πέφτουν με γοργούς ρυθμούς. Στην έκθεση PISA, που εκπονείται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κάθε τρία χρόνια, συμμετείχαν σχεδόν 700.000 μαθητές από 81 χώρες.

Η έκθεση στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των 15χρονων μαθητών σε όλο τον κόσμο να ανταποκρίνονται στις πραγματικές προκλήσεις και επικεντρώνεται στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις φυσικές δεξιότητες.

Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται πρώτη, σημειώνοντας την καλύτερη βαθμολογία και στους τρεις τομείς. Η έκθεση, η οποία εξετάζει δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2022, είναι η πρώτη μετά την πανδημία COVID-19. Αν και αναγνωρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο των περιόδων καραντίνας στην εκπαίδευση, η έκθεση αναφέρεται επίσης σε άλλα προβλήματα, όπως η μείωση της συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών, ως παράγοντες που συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.

 Για την Ελλάδα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΟΟΣΑ  είναι απογοητευτικά, με τους Έλληνες μαθητές να καταγράφουν επιδόσεις χαμηλότερες του μέσου όρου του Οργανισμού και από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και στις τρεις υπό εξέταση δεξιότητες -κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες- που πρέπει να έχουν οι μαθητές έως τα 15 τους χρόνια.

Τα τεστ ( μαθηματικά, κατανόηση κειμένου, φυσικές επιστήμες)  διερευνούν το πόσο καλά οι μαθητές μπορούν να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να έχουν κριτική σκέψη και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο καλά τα εκπαιδευτικά συστήματα προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής και τη μελλοντική τους επιτυχία. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA το 2000.

Πηγή: Rador.ro