Ουκρανία: Στρατιώτες προτρέπουν τη Δύση για αποστολή περισσότερων όπλων ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις

Οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που πολεμούν στο Ανατολικό Μέτωπο προειδοποιούν στις δηλώσεις τους στην EFE για ρωσική ποσοτική υπεροχή σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά και ζητούν περισσότερο στρατιωτικό υλικό και τεχνολογία από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν επιλογές για νίκη στον πόλεμο.

«Ο εχθρός είναι μεγαλύτερος, υπάρχουν περισσότεροι από εμάς και για να κερδίσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία καλύτερα και να επικρατήσουμε στον πνευματικό αγώνα», εξηγεί ένας νεαρός βετεράνος του πολέμου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία (2014-2022) που επέστρεψε στην πατρίδα από την Ιρλανδία για να καταταγεί εκ νέου στον Στρατό μετά τη μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.

Η αξιολόγηση αυτού του μαχητή βρίσκεται  τώρα κοντά στην πόλη Bakhmut (στην ανατολική επαρχία του Ντόνετσκ) και ο οποίος πέρυσι συμμετείχε στην απελευθέρωση του Κιέβου και του Τσερνίγκιβ στο βορρά συμπίπτει με όσα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού. Valeri Zaluzhni.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Zaluzhni, ο πόλεμος έχει εισέλθει σε φάση «θέσης» αφού η ουκρανική αντεπίθεση του φετινού καλοκαιριού δεν πέτυχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο μόνος τρόπος για να σπάσει το αδιέξοδο στο μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας είναι να επιτευχθεί σαφής τεχνολογική υπεροχή έναντι των Ρώσων.

«Η νίκη μας παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η ποιότητα της υποστήριξης που λαμβάνουμε είναι επαρκής», εξηγεί ο Ουκρανός στρατιώτης.

Ευρισκόμενος στην περιοχή του Bakhmut για μήνες ο πρώην Κολομβιανός στρατιώτης Fabián Coy, ο οποίος στην αρχή της εισβολής άφησε τη ζωή του στην Ισπανία συμφωνεί για τις δυσκολίες της μάχης ενάντια σε έναν αριθμητικά ανώτερο εχθρό που δεν έχει κανένα ενδοιασμό να στείλει χιλιάδες στρατιώτες του στο θάνατο.

«Στο πυροβολικό, ήμασταν πάντα σε μειονεκτική θέση», είπε ο Κόι στην EFE κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο για να παραστεί στην κηδεία δύο συντρόφων της Διεθνούς Λεγεώνας, του ξένου σώματος εθελοντών στο οποίο υπηρετεί. Υπολογίζει την αναλογία μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πυροβολικού 5-2 υπέρ των Ρώσων, γεγονός που περιπλέκει πολύ την εδραίωση και την άμυνα των θέσεων τους για τα στρατεύματα του Κιέβου και μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας των επιθέσεών τους.

Η Ουκρανία αντισταθμίζει εν μέρει αυτό το μειονέκτημα με την καλύτερη ακρίβεια του δυτικού πυροβολικού, αλλά χρειάζεται περισσότερα συστήματα και πυρομαχικά.
Ο Κολομβιανός στρατιώτης παραπέμπει επίσης στην ουκρανική αεροπορική κατωτερότητα, που τους αναγκάζει να προχωρήσουν χωρίς αεροπορική κάλυψη.
Εάν εκπληρωθούν οι προβλέψεις, η Ουκρανία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πολυαναμενόμενα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους της το 2024.

Χρειάστηκαν μήνες στο Κίεβο για να πείσει τους εταίρους της για την καταλληλόλητα αυτού του μέτρου και η Ουκρανία έπρεπε να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της το περασμένο καλοκαίρι χωρίς αεροπλάνα για να προστατεύσει από τον αέρα τους στρατιώτες που προχωρούσαν.

Όπως και σε άλλα σημεία του Ανατολικού Μετώπου, όπως το Marinka, το Avdivka ή το Kupiansk, η Ρωσία επιτίθεται με νέα ώθηση στο Bakhmut αφού η αντεπίθεση του Κιέβου κορυφώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου.

Η δυτική απροθυμία και οι καθυστερήσεις στην αποστολή όπλων, συνεχίζει ο στρατιώτης, έδωσαν στον εχθρό χρόνο να «χτίσει αρκετές γραμμές άμυνας» προτού η Ουκρανία ξεκινήσει την επίθεση, παρόλο που είχε ελλείψεις.

Μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στην επίθεση κατά την οποία η Ουκρανία έκανε διακριτές προόδους στο νότο και στα ανατολικά, η Ρωσία φαίνεται να έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία και τώρα είναι αυτή που πιέζει σε πολύ υψηλό τίμημα απωλειών που δεν φαίνεται να έχει σημασία στη Μόσχα. «Ο εχθρός εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις κατά των θέσεων μας. Πεθαίνουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από εμάς, αλλά η Ρωσία δεν έχει μετρήσει ποτέ τα θύματα και η απώλεια ενός ολόκληρου συντάγματος δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς», λέει ο νεαρός Ουκρανός βετεράνος.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να κλείσει η βρύση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, αυτός ο Ουκρανός στρατιώτης είναι πεπεισμένος ότι οι Ουκρανοί «θα συνέχιζαν να πολεμούν χωρίς την υποστήριξή τους», αλλά προειδοποιεί: «Αν σταματήσουν να μας βοηθούν τώρα, σε λίγα χρόνια θα «Είναι αυτοί που πολεμούν».