Ο Νίκος Μωραΐτης στην Πυροσβεστική του Αγρινίου

p6190001-702x336

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου επισκέφτηκε λίγη ώρα νωρίτερα ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του Κ.Κ.Ε κ Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος συνομίλησε με τον Διοικητή της Υπηρεσίας κ Χριστόφορο Μπόκα για τα προβλήματα της υπηρεσίας. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το Κ.Κ.Ε έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα και συζητάει για τα εκρηκτικά προβλήματα του χώρου. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν και στην Αιτωλ/νία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και γι αυτό ο κ Μωραίτης πραγματοποίησε την επίσκεψη αυτή, κατά την οποία συνομίλησε και με τους πυροσβέστες για να αποκομίσει την γνώμη τους για πολλά θέματα, αλλά και για να τους ενημερώσει σχετικά με υπηρεσιακά ζητήματα που συζητιούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ο κ Μωραΐτης δήλωσε για την επίσκεψή του:  «Το σημαντικό για μας είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων. Υπάρχει το μόνιμο προσωπικό, αυτοί που εργάζονται με πενταετής θητεία και εποχικοί και η κλιμάκωση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των πυροσβεστών μισθολογικά. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά  δικαιώματα. Ο στόλος των αυτοκινήτων σε μεγάλο βαθμό είναι πεπαλαιωμένος, επίσης υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τα ελαστικά των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει μειωθεί κατά διακόσια εκατομμύρια.  Σοβαρό είναι το κτηριολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία Αγρινίου.  Το κτήριο χτίστηκε την δεκαετία του 1960 και δεν πληροί προδιαγραφές για την στέγαση της υπηρεσίας. Όταν εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το πυροσβεστικό σώμα υπήρχαν το πολύ τριάντα άνδρες, ενώ σήμερα υπηρετούν περισσότεροι από εκατό. Ο δρόμος Αντιρρίου Ιωαννίνων, που διέρχεται από το Αγρίνιο είναι ένας δρόμος καρμανιόλα που απασχολεί τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρέπει να υπάρχει πλήρη επάνδρωση του σώματος, πρέπει να υπάρχει οργανισμός που να ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε περιοχή.

Ζήτημα είναι επίσης οι αρμοδιότητες που είναι καταμερισμένες στο πυροσβεστικό σώμα και στους δήμους, κάτι που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Το  Κ.Κ.Ε πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έφερε το θέμα στη βουλή με ερώτηση που αφορούσε όλη την χώρα. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίος φορέας  δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, το οποίο να ξεκινάει από την πρόληψη και να φτάνει στην καταστολή. Θέλω να συγχαρώ τους άνδρες του σώματος για τον ηρωισμό τους και ιδιαίτερα στους πιλότους του σώματος που πετάνε με αυτοθυσία, γιατί έχουμε χρήματα να επισκευάσουμε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ για να επιτηρούμε το Αιγαίο, αλλά δεν έχουμε να επισκευάσουμε τα καναντέρ. Πρόβλημα είναι επίσης και το γεγονός ότι τα δύο αεροπλάνα που εδρεύουν στο αεροδρόμιο του Ακτίου δεν καλύπτουν υπηρεσιακά την περιοχή του Αγρινίου, λόγω απόστασης. Υπάρχει αίτημα από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο θεωρούμε πολύ δίκαιο, ώστε τα αεροπλάνα αυτά να εδρεύουν στο αεροδρόμιο του Αγρινίου, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή».

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ Χριστόφορος Μπόκας δήλωσε: «Ο κ Μωραΐτης συνηθίζει να μας επισκέπτεται και τον ευχαριστούμε. Είναι τιμή για μας οι βουλευτές να γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μας αυτό μας δίνει δύναμη και αυτοί με την πολιτική δύναμη που έχουν εισηγούνται πράγματα στην πολιτεία για να βελτιωθούν οι συνθήκες, ο εξοπλισμός καθώς και τα οχήματα μας. Είμαστε έτοιμη για κάθε περιστατικό και ζητάμε την συνδρομή των πολιτών. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όσοι έχουν οικόπεδα μέσα σε πόλεις ή σε οικισμούς είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίσουν, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο δήμος επίσης καθαρίζει τα δικά του οικόπεδα»

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ