Ο Ν. Φαρμάκης για την σύσκεψη για το προσφυγικό στην Περιφέρεια

«Τη Δευτέρα ΔΕΝ θα πετάξουμε αετό» είπε ο κ. Κατσιφάρας, την ίδια στιγμή που ο ίδιος πετούσε πυροτεχνήματα.
Το προσφυγικό άγγιξε και την «πόρτα» μας, όπως ήταν αναμενόμενο. Αφού προηγήθηκαν ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ διαρροές πληροφοριών περί ιδρύσεως κέντρων φιλοξενίας στην Αιτωλοακαρνανία, ήρθε και το «ραβασάκι» από το Υπουργείο. Βρείτε, λέει το Υπουργείο στους ΟΤΑ (Α’ και Β’ Βαθμού) χώρους για να φιλοξενήσετε πρόσφυγες. Μάλιστα!
Ούτε πόσους πρόσφυγες αναφέρει, ούτε πόσοι χώροι υπολογίζει ότι θα χρειαστούν στην Αιτωλοακαρνανία αναφέρει, ούτε προδιαγραφές των χώρων αναφέρει, ούτε φυσικά γνωρίζει κανείς τη στρατηγική του Υπουργείου για το θέμα αυτό. Κι αυτό γιατί ΔΕΝ υπάρχει στρατηγική.
Η χώρα μας βιώνει -μέσα σ’ όλα- μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε και η Κυβέρνηση, παρά το ότι έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προετοιμασίας, ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σηκώσει για άλλη μια φορά το βάρος που η ίδια ούτε θέλει ούτε μπορεί δυστυχώς να σηκώσει, αφενός μεν γιατί δεν είχε ούτε έχει καμία στρατηγική πάνω στο θέμα, αφετέρου δε, ΔΕΝ θέλει να επωμιστεί το «πολιτικό βάρος» της επιλογής των χώρων, γι’ αυτό και με περίσσια Δημοκρατικότητα (;;;) δίνει 2 ημέρες διορία για την απάντηση (έτσι αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο-εντολή του Υπουργείου).
Δεν αμφισβητεί κανείς την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Άπαντες αναγνωρίζουμε την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του. Ωστόσο, ΔΕΝ μπορούμε να μην επισημαίνουμε: α) τους λόγους μας έφτασαν εδώ β) το ποιός είναι αυτός που έχει την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη λήψης πρωτοβουλιών (που δεν είναι άλλος από την Κυβέρνηση) γ) τον ελλιπή και αναποτελεσματικό τρόπο που ζητείται συνδρομή από τους ΟΤΑ και την έλλειψη στρατηγικής, δ) το γεγονός ότι το όλο θέμα γίνεται αντικείμενο ενός ιδιόμορφου «παιχνιδιού κατηγοριών» (blamegame που λεν και στην Ευρώπη) ε) την ανεύθυνη και προσηλωμένη στον επικοινωνιακό τομέα πολιτική της Περιφέρειας, η οποία αντί να θέσει όρους και προϋποθέσεις στην Κυβέρνηση και να οργανωθεί πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική, κινείται εν κρυπτώ και εν μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αυτοαναγορευόμενη σε συντονιστή για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος.
Ως προς τα ανωτέρω λοιπόν πρέπει να τονισθεί ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση και κατά συνέπεια «το εντέλλεσθε» με το οποίο τώρα απευθύνεται για συνδρομή (;) στους ΟΤΑ , δεν συνάδει με κάποιον που έχει «λερωμένη τη φωλιά του». Αυτά ως προς το ύφος των κυβερνώντων.
Από την άλλη συμπεριφορές και τακτικές των ίδιων των ΟΤΑ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Στα καθ’ ημάς: Εδώ και καιρό διακινείται στα ΜΜΕ η πληροφορία ότι θα γίνουν κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία, προφανώς για να προετοιμαστούν ψυχολογικά οι πολίτες και να το «χωνέψει» πιο εύκολα η κάθε τοπική κοινωνία. Τεχνηέντως δε, διακινήθηκαν περί τα 20 σημεία σε όλο το Νομό, εις τρόπον ώστε να σηκωθεί και ο ανάλογος «καπνός» που θα αφήσει περιθώρια για την απρόσκοπτη πολιτική σπέκουλα. Παράλληλα προ ημερών γράφτηκε ότι έγινε και κρυφά έλεγχος συγκεκριμένου χώρου που ανήκει σε Δήμο από την Περιφέρεια, ενώ υπήρξαν και σχετικές αντιδράσεις. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα συγκαλείται εκτάκτως σύσκεψη στην Περιφέρεια για το εν λόγω θέμα, στην οποία θα συμμετέχει πλην άλλων το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού. Σημειώνεται εδώ ότι υπάρχει προθεσμία για την υποβολή και υπόδειξη των χώρων στο Υπουργείο.
Γεννώνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα στον καθένα:
Α) Γιατί η εν λόγω συνάντηση δεν πήρε την μορφή σύγκλησης Περιφερειακού Συμβουλίου, πράγμα που συνεπάγεται εισήγηση του Περιφερειάρχη και λήψη απόφασης που θα είναι και δεσμευτική;
Β) Από πού προκύπτει ο συντονιστικός ρόλος του Περιφερειάρχη σε σχέση με τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δημάρχων ούτως ώστε να εμφανίζεται σαν πολιτικός τους προϊστάμενος ;
Γ) Ποιό είναι το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής και γιατί δεν το παρουσιάζει ούτως ώστε να τοποθετηθούμε στην εν λόγω σύσκεψη επί κάποιας βάσης; Ή μήπως θα μαζευτούμε για να πούμε ο καθένας από έναν χώρο που σκέφτεται τυχαία.
Δ) Δεν πρέπει να καθορισθούν κάποια δεδομένα βάσει των οποίων θα γίνει η συζήτηση ή η επιλογή των χώρων (πχ. αριθμός ενδεχόμενων φιλοξενουμένων, είδος κτηρίων από άποψη κατάστασης κλπ, αριθμός κέντρων); Αν για παράδειγμα πούμε ότι έχουμε χώρους για 70.000 ανθρώπους στην ΠΔΕ ή στην Αιτωλοακαρνανία , θα έρθουν όλοι εδώ;
Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι αναπάντητα και αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλη η διαδικασία σκοπίμως γίνεται εν κρυπτώ. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και γίνεται προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος. Δήθεν διαβούλευση(χωρίς χρόνο), δήθεν ενημέρωση (χωρίς στοιχεία), δήθεν, δήθεν, δήθεν. Και όλα στο βωμό της επικοινωνίας και του σκοπού, που δεν είναι άλλος από το ….. Δελτίο Τύπου. Ο Περιφερειάρχης είναι σαφές ότι θα έπρεπε ήδη να έχει συγκαλέσει Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα (έχοντας φυσικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν) την πρότασή του και να αποφασίσουμε ως Περιφέρεια τα καθ΄ ημάς, προσδιορίζοντας μάλιστα όχι μόνο χώρους αλλά και τη λογική του προσδιορισμού τους (πχ. μακριά από τον αστικό ιστό, σε χώρους που δεν μπορεί να προκληθεί κοινωνική αναταραχή ή επιβάρυνση, σε γεωγραφικά σημεία όπου η ανακατεύθυνσή τους θα είναι πιο εύκολη κλπ). Όλα τα υπόλοιπα είναι «πυροτεχνήματα» και βολεύουν παράλληλα αφάνταστα την κεντρική εξουσία, η οποία και έχει την κύρια ευθύνη, που δεν είναι άλλη από την Κυβέρνηση!
Οι Αιτωλοακαρνάνες είμαστε αλληλέγγυοι στον ανθρώπινο πόνο και την προσφυγιά και γι’ αυτό θα βοηθήσουμε και σαν μονάδες και σαν κοινωνικό σύνολο αλλά και θεσμικά. Δεν πρέπει όμως κάποιοι να ξεχνάνε ότι δεν είμαστε αφελείς…
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης,
Δικηγόρος,
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας : Παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας»