Ο «προστατευτισμός» Τράμπ τρομάζει τις χώρες του APEC

5d739c4d93fa5a7ec682a1a8b58027b3_xl

Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού απηύθυναν σήμερα έκκληση να μην γενικευθεί το κύμα προστατευτισμού το οποίο σαρώνει την Αμερική, ειδικά μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

«Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία (σ.σ. μετά τη νίκη του Brexit) ο προστατευτισμός οδεύει να επιβληθεί (…) Είναι ουσιώδες το παγκόσμιο εμπόριο να αναπτυχθεί εκ νέου και πρέπει να νικήσουμε τον προστατευτισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέντρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο πρόεδρος του Περού, ανοίγοντας στη Λίμα την ετήσια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Όποιος θέλει να προωθήσει τον προστατευτισμό θα έπρεπε να ξαναδιαβάσει την οικονομική ιστορία των ετών της δεκαετίας του ?30», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ οικειοποιήθηκε την οργή ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζει με οργή τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, υποσχόμενος μια στροφή στον προστατευτισμό για την προστασία των θέσεων εργασίας στην Αμερική και από τον ανταγωνισμό της Κίνας ή του Μεξικού.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων επέκρινε ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ως «φρικτή» τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), η οποία συνήφθη το 2015, με τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η κύρωση της οποίας από την Ουάσινγκτον φαντάζει πλέον απίθανη.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, αποχαιρέτησε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες και αναχώρησε το απόγευμα για τη Λίμα, για να συμμετάσχει στη σύνοδο του APEC.

Αλλά είναι ο μεγάλος απών, ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη προσοχή και προκαλεί την ανησυχία των περισσότερων εκ των ηγετών των 21 χωρών μελών αυτού του οργανισμού?στις οποίες αντιστοιχεί το 60% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του πληθυσμού της υφηλίου.

Οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού μέχρι σήμερα θεωρούνται οι πιο ωφελημένες της παγκοσμιοποίησης και φοβούνται ότι η αναπτυξιακή πορεία τους θα ανακοπεί.

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά στη σύνοδο σήμερα, όπου οι υπουργοί των χωρών μελών του APEC εξέφρασαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τις έντονες ανησυχίες τους για τη διαφαινόμενη άνοδο του προστατευτισμού από πλευράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες.

dikaiologitika.gr