Ο «Mr. Αίολος» είναι ο… «Mr. Αστακός»

apostolos-panatazis-fiesta-kali-200x300

 

Η επιτυχία, συνήθως, έχει πολλούς «πατεράδες». Στην περίπτωση του Αίολου Αστακού, όμως, ουσιαστικά έχει ένα ονοματεπώνυμο: Απόστολος Πανταζής.

Πρόκειται για τον 35χρονο επιχειρηματία, πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος επενδύει συνολικά στη βελτίωση των αθλητικών -και όχι μόνο- υποδομών στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έχει καταφέρει να κάνει την τοπική κοινωνία να… πίνει νερό στ’ όνομά του. Μεταξύ άλλων, ηγείται τα τελευταία χρόνια μιας πορείας που θυμίζει… τρένο με σπασμένα φρένα.

apostolos panatazis fiesta

Ξεκίνησε το 2012, με μια δωρεά προς τον σύλλογο, τον οποίο βοήθησε να… επιβιώσει. Οταν αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά με το συγκεκριμένο τμήμα μπάσκετ, το 2013, ύστερα από μια σύντομη εμπλοκή του στο τοπικό ποδόσφαιρο, είχε ένα όραμα που για πολλούς μέχρι τότε έμοιαζε με όνειρο ασύλληπτο: την άνοδο στην Α2 μέσα σε τρία χρόνια, με ισάριθμες ανόδους. Καρφί!

Οταν ξεκίνησε, εξήγησε το όραμά του σε ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι φυσιολογικά ήταν διστακτικοί. «Ας ανέβουμε πρώτα στη Γ’ Εθνική και βλέπουμε», ήταν η απόκρισή τους. Λογικό, αφού ο Αίολος αγωνιζόταν στην Α1 ΕΣΚΑΔΒΕ και μέχρι τότε δεν είχε ανέβει ποτέ ούτε στη Γ’ Εθνική.

Ο Απ. Πανταζής, όμως, ήταν σίγουρος. Πίστευε πολύ στην αγάπη της τοπικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και το μπάσκετ ειδικότερα, στη συσπείρωση που μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια πορεία, στην καλή-οργανωμένη δουλειά και φυσικά στην τεράστια -για τα δεδομένα της εποχής και της κατηγορίας-επένδυσή του.

Και δικαιώθηκε: τη σεζόν 2013-’14 η ομάδα πήρε την άνοδο από την Α1 ΕΣΚΑΔΒΕ στη Γ’ Εθνική, την επόμενη (2014′-15) από τη Γ’ Εθνική στη Β’ Εθνική και φέτος (2015-’16) από τη Β’ Εθνική στην Α2.

apostolos panatazis fiesta 2

Η Α1 και το πρόβλημα με το γήπεδο

Ο Αίολος βρίσκεται σε τόσο μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, αλλά και στα χρονικά του μπάσκετ της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, αν κανείς νομίζει ότι αυτό είναι το «ταβάνι» του, μάλλον κάνει λάθος. Ο Απ. Πανταζής θέλει στο μέλλον να τον καθιερώσει στην Α1 κι αυτός ο στόχος είναι αδιαπραγμάτευτος.

Το μόνο «αγκάθι» είναι εκείνο που ουσιαστικά δεν περνά από το χέρι του: το γηπεδικό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Αίολος, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως πρωταθλητής στον Β’ όμιλο της Β΄Εθνικής κατηγορίας με το εντυπωσιακό 27-1 (νίκες-ήττες), δεν έπαιζε στη φυσική του έδρα, στο γήπεδο της πόλης δηλαδή, αλλά στη Βόνιτσα. Η τεχνική ηγεσία, οι παίκτες και οι φίλαθλοι υποχρεώνονταν να κάνουν ταξίδι μιας ώρας με αυτοκίνητο κάθε φορά. Με λίγα λόγια, διέγραψαν αυτή την καταπληκτική πορεία παίζοντας «εκτός έδρας»!

apostolos panatazis fiesta 3

Η τοπική αυτοδιοίκηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το νέο δημοτικό γήπεδο που κατασκευάζεται, ύστερα από διαμάχες και καθυστερήσεις 8 ετών (!), να παραδοθεί σύντομα και να χρησιμοποιηθεί στην Α2. Στην Ελλάδα των μνημονίων και των capital controls, όμως, τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι καθημερινές. Γι’ αυτό, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με σιγουριά αν οι «κυανοκίτρινοι», του χρόνου, θα παίζουν στον Αστακό ή ξανά στη Βόνιτσα.

Αυτός ο -καθοριστικός για κάθε ομάδα- παράγοντας θα παίξει τον δικό του ρόλο στην οριοθέτηση των στόχων της ερχόμενης περιόδου…

Ποιος είναι όμως ο Απ. Πανταζής;

Δεν τα βρήκε… έτοιμα. Ξεκίνησε από χαμηλά κι αυτό, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις του, ο εφοπλιστής δεν το ξεχνά. Από νεαρή ηλικία είχε πολλή όρεξη για δουλειά, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά κυρίως στο εξωτερικό και πλέον διαθέτει ναυτιλιακή εταιρεία. Επαγγελματική έδρα του είναι η Νιγηρία, περνά αρκετό διάστημα του έτους εκτός Ελλάδας, αλλά όταν βρίσκει χρόνο επιστρέφει στη βάση του, τον Αστακό.

apostolos panatazis fiesta kali

Στην τοπική κοινωνία χαίρει εκτίμησης, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών του. Είναι δικός τους άνθρωπος και τον εκτιμούν τόσο που, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, εξελέγη με τον συνδυασμό του Ερωτόκριτου Γαλούνη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο Αντιδημάρχου, θέση από την οποία παραιτήθηκε, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων

.http://www.sportit.gr/