Πακιστάν: Φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός απευθύνει οπτικοακουστικό μήνυμα μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ο έγκλειστος πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν, στο κόμμα του οποίου έχει απαγορευτεί να κάνει δημόσιες συγκεντρώσεις, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να απευθύνει στους οπαδούς του ένα μήνυμα μέσα από τις φυλακές.

https://twitter.com/TIME/status/1736709141496791101

Χρησιμοποιώντας την ΑΙ δημιουργήθηκε ένα ηχητικό απόσπασμα βάσει ομιλίας σε γραπτό κείμενο που ήδη είχε εγκριθεί από τον φυλακισμένο πολιτικό. Στη συνέχεια, συνδυάστηκε με δημιουργημένη από ΑΙ εικόνα του Καν, η οποία τον εμφανίζει να μιλάει σε διαδικτυακή συγκέντρωση του κόμματός του, Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα για τη Δικαιοσύνη στο Πακιστάν).

Αν και ο ήχος είχε διακοπές λόγω συνδεσιμότητας στο Ίντερνετ, το βίντεο έκανε πάνω από 1,4 εκατομμύρια θεάσεις στο youtube, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες το παρακολούθησαν ζωντανά μέσα από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα αυτή προέκυψε από την ανάγκη για επαφή με τους ψηφοφόρους που έχει δημιουργήσει η απαγόρευση δια ζώσης συγκεντρώσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι του κόμματος, την ώρα που ο ηγέτης του είναι αποκλεισμένος από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιμράν Καν καταδικάστηκε στις 5 Αυγούστου φέτος σε τρία χρόνια φυλακή για αθέμιτο πλουτισμό, όμως βαρύνεται και με δεκάδες άλλες καταγγελίες για διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πολλές δίκες για αυτές τις κατηγορίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με τους δικηγόρους του να καταγγέλλουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του πελάτη τους για μια διάφανη διαδικασία.

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2022, είχε χάσει την πρωθυπουργία όταν δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από τους βουλευτές του συνασπισμού κομμάτων που τον στήριζαν.

Για την εξέλιξη αυτή, ο Καν είχε κατηγορήσει τους στρατιωτικούς, αφού τα γεγονότα αυτά συνέβησαν μετά την αποτυχία συμφωνίας με τους στρατηγούς για των αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Στο μήνυμά του, ο πρώην δημοφιλής παίκτης κρίκετ και πρωθυπουργός, θιασώτης του «ισλαμικού σοσιαλισμού» όπως αποκαλεί το κίνημά του, κατήγγειλε ότι στελέχη του κόμματος έχουν απαχθεί και οι οικογένειές τους τρομοκρατούνται, ενώ κάλεσε τους φίλους του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ να προσέλθουν μαζικά στις γενικές εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου.

Πηγές: Reuters, TIME