Πανελλαδικές: Γιατί μπορεί να πέσουν οι βάσεις 

Οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν καθοριστεί φέτος σε 69.985, με τις 43.855 να αφορούν τις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ. Εκτιμήσεις για πτώση σε Νομικές και Παιδαγωγικές – Σφαγή στις περιζήτητες Ιατρικές

Αντίστροφα μετρούν οι περίπου 104.000 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς στις 16 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Για πρώτη φορά φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα είναι δύο ταχυτήτων, με κάποιους υποψηφίους (το 4%) να έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, ενώ οι περισσότεροι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα.

Ακόμα και οι βάσεις, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αναμένεται να είναι δύο ταχυτήτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σφαγή στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, οι οποίες -κυρίως στην περιφέρεια- μπορεί να πέσουν κάποια μόρια. Ανοδική τάση εκτός από τις Ιατρικές αναμένεται να έχουν και οι Οδοντιατρικές, καθώς και τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Πτωτική αναμένεται η τάση στις Νομικές και τις Παιδαγωγικές, κυρίως της περιφέρειας. Πτώση διαβλέπουν οι ειδικοί και στα υψηλόβαθμα Οικονομικά Τμήματα και τα περιζήτητα Τμήματα του Πολυτεχνείου. Αντίθετα εκτιμάται ότι σε κάποια από τα αποκαλούμενα «μεσαία» τμήματα του Πολυτεχνείου οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά.

Οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν καθοριστεί φέτος στις 69.985, με τις 43.855 να αφορούν τις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ.
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναρτήθηκαν στην  ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας τα μηχανογραφικά δελτία προκειμένου στις αργίες των γιορτών να τα μελετήσουν οι υποψήφιοι.
Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (δεν συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα Πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Στους υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των ετών 2015 ή 2014 και διεκδικούν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων δίνονται συνολικά 7.001 θέσεις, από τις οποίες τις 4.214 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2015 και τις 2.787 θέσεις οι υποψήφιοι του 2014 αντίστοιχα.
Στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ έτους 2016 με το παλιό και το νέο σύστημα εισαγωγής θα αποδοθούν συνολικά 57.991 θέσεις, από τις οποίες οι 2.315 αφορούν το παλιό σύστημα (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Ομάδα Β’) και οι 55.676 το νέο σύστημα ΓΕΛ. Αντίστοιχα, στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ έτους 2016 με το παλιό και το νέο σύστημα εισαγωγής θα δοθούν συνολικά 4.395 θέσεις, από τις οποίες οι 724 θέσεις αφορούν το παλιό σύστημα (ΕΠΑΛ Ομάδα Α’) και οι 3.671 το νέο σύστημα ΕΠΑΛ.

Επίσης, στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ με το παλιό σύστημα (ΕΠΑΛ Ομάδα Α’) θα δοθούν 263 θέσεις.