Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα» του Αγρινιώτη- Ποιητή και Στοχαστή, Αλέκου Κων. Μαγκλάρα

Εμφάνιση φωτο μαγκλαρας 4.JPG

Εμφάνιση φωτο μαγκλάρας 2.JPG

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα» του Αγρινιώτη- Ποιητή και Στοχαστή, Αλέκου Κων. Μαγκλάρα.

Ήταν μια σπουδαία  λογοτεχική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του  Αλέκου Κων. Μαγκλάρα (1927 – 1965), με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του και συνδιοργανώθηκε από τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και τις εκδόσεις «Πάραλος»

Ο Αλέκος Κων. Μαγκλάρας, γεννήθηκε στο Αγρίνιο και έφυγε από τη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία. Το βιβλίο «Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα» είναι μια επιλογή κειμένων  του Αλέκου Κων. Μαγκλάρα που έφυγε σε ηλικία 38 ετών(1965).Το βιβλίο εκδόθηκε το 2012 με τη φροντίδα του συμβολαιογράφου Βασίλη Μαγκλάρα (αδελφού του συγγραφέα) και εισαγωγικό κείμενο του Θ.Μ Πολίτη.Περιλαμβάνει επτά επιλεγμένα πεζά και σαράντα τρία ποιήματα.

«Στις λιγοστές σελίδες των ημερολογίων του, που έχουν διασωθεί, διαπιστώνει κανείς ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι μόνο 21 ετών, στις 14 Φλεβάρη του 1948, γράφει:

«…Ας μη μας συνεπαίρνει ο αόριστος δεσμός της ιστορίας.

… Ας μη μας συνέχει πάντα αυτός ο δεσμός,

εμάς τους ανθρώπους του 1948.

… Κι ας φτιάξουμε έτσι δειλά

τον κύκλο της ιστορικής συνείδησης.

… Παρασταθήκαμε σε τραγικά γεγονότα…

Τι θα φτιάνουμε για το μέλλον;»

Τα γραφτά του προδίδουν έναν ανήσυχο άνθρωπο, ανήσυχο για τον κόσμο, ανήσυχο για τη δική του πνευματική πορεία.» σχολιάζει η φιλόλογος  Μαρία Τσαμπάζη – Χατζή για τις σελίδες ημερολογίου και ποιημάτων του Αλέκου Κ. Μαγκλάρα

Όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης χειροκροτήθηκαν ολόθερμα από ένα πολύ ζεστό κοινό, που έζησε, με όλες του τις αισθήσεις, μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά

Τη βιογραφική αναφορά του στοχαστή-ποιητή έκανε η συμβολαιογράφος κα Βασιλική Μαραγιάννη, ο εκπαιδευτικός και αρθρογράφος κ Παναγιώτης Δρέλλιας (συντονιστής της εκδήλωσης)  απήγγειλε το ποίημα «Βραχώρι» ενώ σε ολιγόλεπτο βίντεο παρουσιάστηκαν εικόνες από τη ζωή του ποιητή.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο φιλόλογος-θεατρολόγος κ Γιώργος Μικέλλης ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τις φιλολόγους κα Φρίντα Κολοβού-Μήτσου και Μαρία Τσαμπάζη-Χατζή. . Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου ενώ από το Δήμο Αγρινίου, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καζαντζής και η  Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «η γραφή του Αλέκου Μαγκλάρα μου θυμίζει Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο. Κρίμα που το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο πρόωρα! Ίσως να είχαμε ένα Νόμπελ λογοτεχνίας στο Αγρίνιο! Ποιος ξέρει…».

Τη βραδιά έκλεισαν μουσικά, οι καθηγήτριες κα Γεωργία Βουλγαράκη (φλάουτο) και κα Αγγελική Δαλιάνη (πιάνο).