Περικυκλωμένη η Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό: Σφοδρές μαχές στο έδαφός της – Κορυφώνεται η αγωνία για τους αμάχους

Αδιάκοπο είναι το σφυροκόπημα της Χαν Γιούνις από τον ισραηλινό στρατό που σφίγγει τον κλοιό της πολιορκίας στα νότια της Γάζας. Οι μάχες που διεξάγονται είναι σφοδρές, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διαμηνύει ότι ο στρατός θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο για τον αφοπλισμό της Γάζας, μετά τον πόλεμο.

Ήταν η νύχτα με τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Με στόχο την εξάλειψη μελών της Χαμάς, ο στρατός συνέχισε το σφυροκόπημα της Χαν Γιουνίς στο νότο. Το πεζικό διεξάγει μάχες στο εσωτερικό της πόλης, την οποία έχει περικυκλώσει.

Τις μάχες μέσα στην Χαν Γιουνίς φέρεται να καταγράφει βίντεο της ισλαμικής Τζιχάντ, την ώρα που η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς κάνει λόγο για σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις και απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση αν δεν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Σφοδροί ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στα κεντρικά του θύλακα, με δεκάδες θύματα, σύμφωνα με το Associated Press. «Τεράστια η ανθρωπιστική τραγωδία», αναφέρει ο Π.Ο.Υ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες και να επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα καύσιμα και βοήθεια.

Ειδικότερα, το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα καύσιμα και βοήθεια, και θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν γίνονται αρκετά επί του παρόντος. Το επίπεδο της βοήθειας που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αυξηθεί και το έχουμε καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Το επίπεδο των καυσίμων που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου απέκλειε το ενδεχόμενο διεθνούς δύναμης στην Γάζα την επόμενη ημέρα από τη λήξη του πολέμου. «Η Γάζα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί. Υπάρχει μόνο μία δύναμη που μπορεί να την αποστρατικοποιήσει και αυτή η δύναμη είναι ο IDF. Καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες για βιασμούς γυναικών και αντρών από τη Χαμάς, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κατακεραύνωσε τη Διεθνή Κοινότητα για τη σιωπή που έως τώρα τηρεί. «Λέω στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Έχετε ακούσει για βιασμό Ισραηλινών γυναικών; Φρικτές θηριωδίες, σεξουαλικός ακρωτηριασμός;».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίσε αποτρόπαια πράξη τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν αυστηρή στάση και επέβαλαν κυρώσεις εναντίον εποίκων στη Δυτική Όχθη που συμμετέχουν σε επεισόδια βίας εναντίον Παλαιστινίων. Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN, φέρεται να θεωρεί ότι μέχρι τον Ιανουάριο το Ισραήλ θα έχει ολοκληρώσει τις -ευρείας κλίμακας- στρατιωτικές επιχειρήσεις του, στη νότια Γάζα.

Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλαίται αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι λένε πως ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του έτους είναι απίθανο το Ισραήλ να μπορέσει να καταστρέψει την επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς, ώστε να μπορεί να ξανακάνει μια νέα επίθεση όπως αυτή της εβδόμης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μέχρι τον Ιανουάριο το Ισραήλ θα ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στο νότο της Γάζας και στη συνέχεια θα συνεχίσει με πολύ στοχευμένες επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών και στελεχών της Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Ο Άντονι Μπλίνεκ δήλωσε ότι θα αρνούνται τη χορήγηση βίζα σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να επεκτείνονται και σε μέλη οικογενειών των εποίκων αυτών. Προϋπόθεση είναι να έχουν υπάρξει προσαγωγές, συλλήψεις ή να έχουν σχηματιστεί δικογραφίες.