Πρωτοποριακή εξέταση αίματος προσδιορίζει την ηλικία των ανθρώπινων οργάνων

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα εξέταση αίματος που προσδιορίζει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπινων οργάνων ενός ατόμου. Το καινοτόμο αυτό τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της εξέλιξης παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μελέτησαν περισσότερα από 5.600 άτομα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών του ανθρώπινου πλάσματος αίματος που προέρχονται από συγκεκριμένα όργανα, για να μετρήσουν τις διαφορές γήρανσης των οργάνων των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης ανέλυσαν τη γήρανση σε έντεκα σημαντικά όργανα, συστήματα οργάνων και ιστούς των ενηλίκων.

Εντοπίστηκε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων εμφανίζει έντονα επιταχυνόμενη γήρανση σε ένα όργανο και το 1,7% παρουσίασε γήρανση σε πολλαπλά όργανα. Διαπιστώθηκε ότι η επιταχυνόμενη γήρανση των οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20-50%, καθώς και ότι οι ασθένειες συγκεκριμένων οργάνων συνδέθηκαν με ταχύτερη γήρανση των οργάνων. Για παράδειγμα, τα άτομα με επιταχυνόμενη γήρανση της καρδιάς είχαν 250% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικά γηράσκουσα καρδιά. Επίσης, η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου και των αγγείων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ