«Πυρετώδεις» προετοιμασίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Τα θέματα της θετικής ατζέντας

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί μετά από 6 χρόνια τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτηρίζει την επίσκεψη ως ένα σημαντικό βήμα μετά το Βίλνιους της Λιθουανίας και την Νέα Υόρκη στην προσπάθεια εμπέδωσης διαλόγου.

Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθούν το πρωί της Πέμπτης ενώπιος ενωπίω και θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, με βάση τους άξονες του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

Τα θέματα της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας, τα οποία σφυρηλατούν την επιδίωξη του θετικού κλίματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εκεί που έντεκα Έλληνες και οκτώ Τούρκοι υπουργοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό να είναι ένα από τα κυρίαρχα της ατζέντας.

Στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας της αγροτικής ανάπτυξης.

Θετικά μηνύματα από στελέχη της κυβέρνησης

«Η διαφορά μας είναι μία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ενώ πρόσθεσε πως «διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, σε σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις».

«Προφανώς είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Το είπα και πριν για οποιονδήποτε ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι η θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση» τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Θετικά απάντησε στα όσα έχουν ακουστεί περί εγκατάστασης Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο και Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη, του Λιμενικού, «ώστε να παρακολουθούμε καλύτερα οι μεν τους δε» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γ. Κουβαρά, ενώ πρόσθεσε πως «τώρα υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία και στη θάλασσα και στον Έβρο».

Η Κ. Σακελλαροπούλου ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ενημέρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Αυστριακό ομόλογό της, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη Βιέννη.

«Υπογράμμισα ότι το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ευνοεί την προσπάθεια για εξεύρεση κοινών τόπων συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημείωσε μεταξύ άλλων η Κατ. Σακελλαροπούλου.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τις ΗΠΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης από την Ουάσινγκτον που καλωσορίζει τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ» αναφέρει σε ανακοίνωση του σχετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την Πέμπτη

Περίπου 3.000 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός στη διάρκεια της παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από νωρίς το πρωί θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του.

Σε όλα τα νευραλγικά σημεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ πέρα από την συνοδεία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής που θα έχει η αυτοκινητοπομπή του και όλες του οι μετακινήσεις.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και σε πληροφοριακό επίπεδο Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν αστυνομικούς και τροχονόμους για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για την προστασία στατικών στόχων τουρκικών συμφερόντων, όπως η Πρεσβεία και άλλα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. RECEP TAYYIP ERDOGAN, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00’ ώρα έως και την 18:00’ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας, στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια ΑποστόλουΠαύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
  • Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
  • στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Πηγή: ertnews.gr