«Πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής: Στο πεδίο εφαρμογής θα κριθούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου

Νόμος του κράτους είναι πλέον το φορολογικό νομοσχέδιο και το βάρος πέφτει στην εφαρμογή των διατάξεων για το νέο τρόπο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματικών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Στόχος είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ώστε με τα επιπλέον ποσά να αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Η κυβέρνηση προσδοκά πρόσθετα έσοδα 3 δισεκατομμυρίων ετησίως.

Στο πεδίο της εφαρμογής θα κριθούν πλέον οι παρεμβάσεις για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Τα μέτρα στην πλήρη ανάπτυξή τους, εκτιμάται ότι θα φέρνουν στα δημόσια ταμεία περίπου 3δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως. «Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», να κλείσουν τα «παραθυράκια φοροδιαφυγής», αναφέρει o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου ο περιορισμός του κενού στον ΦΠΑ, από το 23% το 2018 και το 17,8% το 2021, στο 15% για φέτος (2023) και στο 9% μέχρι το 2027.

«Χάρη στην πολιτική μας, το 2024 περίπου 100 εκατ. ευρώ σε επιδόματα, θα ανακατευθυνθούν από ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη. Θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 481 εκατ. ευρώ και στην Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στα όπλα περιορισμού της φοροδιαφυγής και τα μέτρα ενίσχυσης των ψηφιακών εργαλείων: υποχρεωτική δήλωση δαπανών στο mydata, ηλεκτρονικά τιμολόγια, επέκταση σε 35 ακόμη επαγγέλματα των POS και διασύνδεση τους (POS) με τις ταμειακές μηχανές. «Κόκκινο πανί» για τους ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε: «Για άλλη μια φορά αυτοί που χτυπιούνται είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η μείωση κατά 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσοι αμφισβητήσουν το τεκμήριο, πρώτα θα πληρώσουν ή θα ρυθμίσουν τον φόρο και στη συνέχεια θα διενεργηθεί ο έλεγχος, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

«Βγαίνει ο φόρος, τον καταβάλλει και εφόσον αποδειχθεί ότι δεν μπορούσε να χτίσει το τεκμήριο, θα του επιστραφεί με συμψηφισμό»ανέφερε ο Όμηρος Τσάπαλος εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εξαιρούνται πλήρως από το τεκμαρτό εισόδημα: καφενεία χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100, τα περίπτερα από το κριτήριο του τζίρου και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι με συνεργασία σε έως 2 εταιρείες ενώ μειωμένο κατά 50% θα είναι για όσους έχουν μερίδιο σε ταξί μέχρι 25%.

Πηγή: ertnews.gr